7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportCCR a decis: Referendumul local nu poate fi organizat în aceeași zi...

CCR a decis: Referendumul local nu poate fi organizat în aceeași zi cu alegerile locale

UPDATE: CCR a decis că referendumul local nu poate fi organizat în aceeași zi cu alegerile locale. Astfel, Curtea a admis sesizarea Avocatului Poporului privind Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care permite organizarea şi desfăşurarea referendumului local la aceeaşi dată cu alegerile locale, cu utilizarea aceloraşi secţii de votare, birouri electorale de circumscripţie şi ştampile, conform Agerpres. 

———

Curtea Constituțională a Românei (CCR) discută, joi, sesizarea formulată de Avocatul Poporului cu privire la Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care a fost modificată  Legea referendumului, informează News.ro.

Este vorba despre OUG 15/2016, care completează prevederile Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, în sensul de a permite organizarea şi desfăşurarea referendumului local la aceeaşi dată cu alegerile locale, cu utilizarea aceloraşi secţii de votare, birouri electorale de circumscriptie şi ştampile electorale.

„Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 15/2016, în integralitatea ei, contravine, pe de-o parte, dispoziţiilor constituţionale ale art. 115 alin. (4) privind regimul ordonanţelor de urgenţă, iar, pe de altă parte, prevederilor art. 147 alin. (4) din Constituţie privind obligativitatea deciziilor Curţii Constituţionale. Avocatul Poporului a reţinut faptul că reglementarea precitată este de natură să aducă atingere prevederilor art. 115 alin. (4) din Constituţie, potrivit cărora Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora”, a precizat, joi, Avocatul Poporului într-un comunicat de presă.

Avocatul Poporului a observat, în motivele invocate de Guvern în nota de fundamentare şi în expunerea de motive a OUG, că două autorităţi publice locale au stabilit, prin hotărâri emise de consilii locale (acte administrative), ca desfăşurarea unor referendumuri locale să aibă loc în aceeaşi zi cu data stabilită pentru desfăşurarea alegerilor locale, şi anume, 5 iunie 2016, în condiţiile în care Legea 3/2000 nu conţinea prevederi care să permită organizarea concomitentă a două tipuri distincte de scrutine.

Avocatul Poporului a apreciat că justificarea adoptării OUG 15/2016 ţine de oportunitate, or, oportunitatea nu satisface exigenţele articolului 115, alineatul 4 din Constituţie, întrucât aceasta este, prin definiţie, de natură subiectivă şi nu are, în mod necesar şi univoc, caracter obiectiv, ci poate da expresie şi unor factori subiectivi.

Potrivit sursei citate, dispoziţiile OUG 15/2016 încalcă și prevederile articolului 147 alineatul 4 din Constituţie, în condiţiile în care legiuitorul delegat a nesocotit considerentele Deciziei nr. 334/2013 a Curţii Constituţionale, „aspect de natură să pună în discuţie respectarea principiului loialităţii constituţionale care impune ca adoptarea actelor normative să aibă loc cu respectarea rolului Curţii Constituţionale şi a deciziilor pronunţate de aceasta”. Prin decizia menţionată, instanţa de contencios constituţional a constatat că dispoziţiile Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii.

„Or, în situaţia de faţă, Guvernul a adoptat un act normativ în materie referendară fără a ţine cont de cele statuate de instanţa de contencios constituţional în considerentele Deciziei nr. 334/2013, Ordonanţa de urgenţă nr. 15/2016 fiind adoptată chiar în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale”, mai arată Avocatul Poporului.

 

 

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă