4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportSiegfried Mureșan, către Victor Ponta: Aştept să le arătaţi tinerilor români că...

Siegfried Mureșan, către Victor Ponta: Aştept să le arătaţi tinerilor români că au un viitor în ţara lor

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan (PPE) i-a adresat premierului Victor Ponta o scrisoare deschisă prin care îi cere ca în bugetul pentru 2015 să includă măsuri concrete de combatere a șomajului în rândul tinerilor și să cuprindă sumele necesare confinanțării programelor europene în domeniu. Europarlamentarul arată, în document, că de la venirea la Palatul Victoria a lui Victor Ponta, șomajul în rândul tinerilor a crescut. „Aştept de la dumneavoastră să le arătaţi tinerilor români că au un viitor în ţara lor”, spune Mureșan, care adaugă că „România nu îşi poate permite ca dumneavoastră (Victor Ponta – n. red.) să compromiteţi şansele unei întregi generaţii de tineri români”.

Siegfried Mureșan este europarlamentar ales pe listele PMP, iar anterior a lucrat la Parlamentul European și la Parlamentul German, pentru preşedintele Comisiei de Afaceri Europene (2006-2009). A terminat Academia de Studii Economice şi are un master în ştiinţe economice la Universitatea Humboldt din Berlin.

„Domnului Victor-Viorel PONTA, Prim-ministru, Guvernul României

Domnule prim-ministru,

Vă scriu în contextul elaborării bugetului de stat pentru anul 2015.

Vă solicit crearea unui fond în vederea finanţării de stagii pentru tinerii antreprenori.

Prin acest program, orice tânăr antreprenor, care are o idee de afacere, va putea efectua un stagiu pe lângă un antreprenor de succes, pentru a învaţa cele necesare înfiinţării propriei companii şi a preveni eşecul.

Programul pe care îl propun prevede finanţarea de la bugetul de stat a unor stagii de 3-6 luni pentru orice tânăr care areo idee şi un plan de afacere, având vârsta sub 35 de ani. Doresc ca programul să fie conceput, astfel Încât să stimuleze mobilitatea tinerilor, dar să nu prevadă în mod necesar efectuarea stagiului pe lângă un antreprenor din altă regiune. Şomajul În rândul tinerilor este una din principalele probleme economice şi sociale cu care se confruntă România. Lipsa unui loc de muncă stabil şi bine plătit riscă să condamne o generaţie întreagă la sărăcie.

Este mult mai eficient să prevenim o problemă, decât să o combatem după ce aceasta apare şi a afectat deja perspectivele de dezvoltare ale tinerilor. De aceea, în afară de înfiinţarea acestui program de stagii pentru tineri antreprenori, doresc să vă aduc în atenţie o serie de măsuri care au menirea de a preveni şomajul, nu doar de a îI combate după ce a apărut:

• Lansarea cu prioritate a proiectelor pentru ca tinerii români să poată beneficia de fondurile europene prevăzute de Comisia Europeană pentru implementarea programului "Garanţia pentru tineret". Factorii de decizie din Uniunea Europeană au înţeles că reducerea şomajului în rândul tinerilor trebuie să fie una din priorităţile Guvernelor statelor membre. Ca urmare, la nivelul Uniunii Europene, au fost adoptate, Încă din anul 2013, o serie de măsuri pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor. Cea mai importantă măsură este adoptarea unei Garanţii pentru tineret, care urmăreşte ca orice tânăr cu vârsta sub 25 de ani să primească o ofertă de muncă , ucenicie sau stagiu ori curs de formare continuă, în termen de 4 luni de la terminarea studiilor sau de la pierderea locului de muncă. Pentru a finanţa aceste masuri, Uniunea Europeană a alocat pentru România 212 milioane Euro pentru anii 2014-2015. Aceşti bani sunt destinaţi tinerilor din România, iar Guvernul condus de dumneavoastră are obligaţia să prezinte Comisiei Europene proiecte eligibile prin care aceşti bani să fie absorbiţi şi să ajungă la tinerii din România.

• Promovarea fără întârziere a unui program amplu de reforme structurale având drept finalitate stimularea investiţiilor private. Locurile de muncă sunt create de sectorul privat, iar investitorii privaţi investesc în economii puternice, competitive. Când aţi devenit prim-ministru în anul 2012 aţi promis crearea a un milion de locuri noi de muncă şi atragerea de investiţii străine de zece miliarde de euro. După doi ani şi jumătate, locurile de muncă nu au fost create, iar investiţiile străine au scăzut.

• Încurajarea iniţiativei antreprenoriale în rândul tinerilor. Programe precum START pentru dezvoltarea abilitaţilor antreprenoriale în rândul tinerilor sau cel de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri sunt foarte utile, însă în lipsa unei finanţări adecvate ele se adresează doar unui număr foarte redus de beneficiari. De aceea, vă solicit să creşteţi în mod semnificativ alocările pentru aceste programe.

• Adaptarea educaţiei la nevoile de pe piaţa muncii. Încurajarea frecventării învăţământului profesional, în special în mediul rural, poate stimula încadrarea în muncă a tinerilor români. De asemenea, fondurile europene ar trebui să fie folosite pentru cursuri de recalificare gratuite acordate tinerilor, în funcţie de oferta de pe piaţa forţei de muncă dintr-o regiune sau alta. Este esenţial ca la nivel local să se realizeze parteneriate între instituţiile de învăţământ şi mediul privat pentru asigurarea unei pregătiri în concordanţă cu nevoile de pe piaţa muncii din zonă.

În România rata şomajului în rândul tinerilor era la finalul trimestrului al doilea din 2014 23,9%, situându-se peste media Uniunii Europene. În al doilea trimestru al anului 2012, când Guvernul condus de dumneavoastră şi-a început activitatea, rata şomajului în rândul tinerilor În Romania a fost de 21,5%.

Aştept de la dumneavoastră să le arătaţi tinerilor români că au un viitor în ţara lor. România nu îşi poate permite ca dumneavoastră să compromiteţi şansele unei întregi generaţii de tineri români.

Siegfried Mureşan”

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă