18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportSindicaliştii suspendă negocierea contractului colectiv de muncă la CEH

Sindicaliştii suspendă negocierea contractului colectiv de muncă la CEH

Sindicatul “Muntele”, reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), a suspendat vineri discuțiile referitoare la contractul colectiv de muncă (CCM), fiind nemulțumit că administrația nu poate garanta financiar respectarea drepturilor salariaților negociate până acum, informează Agerpres.

“Am suspendat negocierea CCM întrucât în cadrul ședinței de negociere de astăzi (vineri, n.r.), ni s-a prezentat un punct de vedere din partea casei de insolvență, care confirmă temerea noastră că nu există resurse financiare pentru a susține ceea ce am negociat până în prezent. În aceste condiții nu cred că mai este momentul să continuăm pierderea de timp, oamenii trebuie să vină alături de noi și să lupte împreună cu noi pentru a asigura atât o protecție socială pentru cei care urmează să-și piardă locurile de muncă, dar și finanțare pentru bucata de activitate care va mai rămâne din acest complex”, a declarat președintele Sindicatului “Muntele”, Petre Nica.

Liderul sindical nu a exclus declanșarea conflictului colectiv de muncă la CEH și chiar a unei greve generale, după respectarea pașilor prevăzuți de lege în asemenea situații.

Nica susține că și în condițiile în care ar fi reduse toate drepturile angajaților, tot ar exista pierderi la CEH, motiv pentru care consideră că soluția redresării economice trebuie analizată în alt context decât cel al salariilor.

“În acest moment se prefigurează o grevă generală la nivelul complexului. Sper să fie doar un demers care să nu fie dus până la capăt și cei care guvernează România să înțeleagă că nu pe spatele muncitorilor și pe reducerea drepturilor salariale se poate salva complexul. Este demonstrat faptul că dacă tăiem toate drepturile salariale ale celor 6.000 de angajați, complexul tot generează pierderi. Atunci cred că altundeva este cheia”, a explicat Petre Nica.

Angajații CEH nu mai au contract colectiv de muncă din luna martie, când a fost denunțat unilateral de administratorul judiciar, în condițiile în care compania intrase în procedură de insolvență. De altfel, de la 1 august, vechiul CCM a expirat de drept, negocierile pentru un nou document de acest fel fiind începute în luna iulie.

CEH este în procedură de insolvență, cu datorii de peste 1,5 miliarde lei, din care 1,2 miliarde lei reprezintă restanțe la bugetul de stat.

Cele mai citite

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...
Ultima oră
Pe aceeași temă