13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportSindicatele din TVR cer demiterea directorului general Irina Radu și formarea unei...

Sindicatele din TVR cer demiterea directorului general Irina Radu și formarea unei comisii parlamentare de anchetă

Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor TVR şi sindicatul MediaSind au transmis luni două scrisori către Biroul permanent al Camerei Deputaţilor în care cer demiterea actualului director general interimar al SRTV, precum şi constituirea unei comisii parlamentare care să ancheteze modul în care a fost condusă televiziunea publică în ultimii 15 ani, informează Agerpres.

“Situaţia gravă a TVR, fără precedent, nu este nicidecum rezultatul executărilor silite ale salariaţilor pentru drepturile băneşti cuvenite şi consfinţite de instanţă, ci rezultatul managementului dezastruos, manifestat prin incompetenţă şi rea-credinţă, prin cheltuieli nesăbuite şi contracte oneroase, deservind interese de partid şi, nu de puţine ori, personale, ale celor ce au fost trimişi să conducă televiziunea publică din 2007 până în prezent”, se arată în scrisoarea Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TVR. 

Potrivit sursei citate, după ce ani de zile conducerea exercitată fie prin Consiliul de Administraţie, fie prin Comitetul Director a luat “decizii dezastruoase” pe toate palierele, de la “politici editoriale aservite sau neinspirate” la “gestiune financiară defectuoasă şi neprofesionistă”, angajări fără discernământ şi programe de redresare imposibil de implementat şi respectat, “şi-a desăvârşit proiectul” prin a găsi vinovat pentru toate acestea pe salariatul de rând. 

“Observăm că acum actuala conducere interimară a găsit vinovatul perfect: sindicatul şi oamenii care au acţionat în instanţă TVR pentru drepturi legitime din perioada 2008 – 2012. Vă solicităm de urgenţă să numiţi un Consiliu de Administraţie care să gestioneze activitatea instituţiei şi să readucă televiziunea publică la misiunea ei fundamentală. De asemenea, vă rugăm să constituiţi o comisie parlamentară care să ancheteze modul în care a fost condusă televiziunea publică în ultimii 15 ani”, se mai scrie în scrisoare. 

La rândul său, reprezentanţii MediaSind precizează că scrisoarea trimisă Parlamentului de către Irina Radu, prin care aceasta prezintă situaţia TVR “ca fiind apocaliptică”, nu face nimic altceva decât să confirme planul “unor grupuri de interese economice şi politice de a desfiinţa televiziunea naţională”. 

“Conţinutul apelului directorului general interimar Irina Radu confirmă ipoteza noastră că acest interimat submediocru a fost gândit să pregătească punerea în scenă a uneia dintre variantele pe care le-am enumerat: desfiinţarea TVR, insolvenţa sau unirea cu SRR”, afirmă MediaSind. 

Sindicatul cere demiterea de urgenţă a directorului interimar Irina Radu, desemnarea unui director interimar “integru şi profesionist”, care să gestioneze instituţia până la alegerea unui Consiliu de Administraţie apolitic, generat în baza noii legi de organziare şi funcţionare a SRTV. 

Cele două scrisori au fost trimise spre analiză comisiilor de Cultură şi pentru Buget ale Camerei Deputaţilor. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis a numit-o pe Monica-Cecilia Sitaru ambasadoarea României în 11 țări africane

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 17 mai 2024, un decret prin care Monica-Cecilia Sitaru, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica...

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe din...

Forțele israeliene au recuperat din Gaza cadavrele a trei ostatici

Forțele israeliene au recuperat cadavrele a trei ostatici din Gaza, anunță Forțele de Apărare Israeliene (IDF), potrivit BBC. Trupurile aparțin lui Shani Louk, Amit Buskila...
Ultima oră
Pe aceeași temă