16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSportSinteză: Proiectul pentru plata diferențelor salariale ale profesorilor, adoptat de Camera Deputaților

Sinteză: Proiectul pentru plata diferențelor salariale ale profesorilor, adoptat de Camera Deputaților

Proiectul de lege privind plata diferențelor salariale care revin personalului didactic din învățământul de stat, pentru perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011, a fost adoptat, săptămâna aceasta, de Plenul Camerei Deputaţilor, informează Agerpres.

Deputatul PSD Petru Andea a menţionat că această iniţiativă „încearcă să pună capăt unui şir lung de măsuri legislative, fie legi, fie ordonanţe de urgenţă, care reglementau plata drepturilor salariale ale cadrelor didactice”. 

La rândul său,deputatul liberal Raluca Turcan a arătat, la rândul său, că legea le oferă aceste drepturi „miilor de profesori care până în 2011 nu au dat statul în judecată sau au pierdut în instanţă drepturile amintite”. 

Tot săptămâna aceasta deputații au eliminat și sancţionarea personalului din instituţiile de învăţământ superior pentru abateri cu retragerea calităţii de conducător de doctorat, a titlului de doctor şi a celui didactic, cu destituirea din funcţia de conducere şi desfacerea contractului de muncă. Actul normativ menţionat a fost adoptat cu 216 voturi „pentru”. 

Proiectul prevede că, „pentru abaterile de la buna conduită în cercetare-dezvoltare ale personalului din cadrul instituţiilor de învăţământ superior, constatate şi dovedite, Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării stabileşte aplicarea uneia sau mai multora din următoarele sancţiuni: avertisment scris, retragerea şi/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea regulilor de bună conduită şi interzicerea, pentru o perioadă determinată, a accesului la finanţarea din fonduri publice destinată cercetării-dezvoltării”. 

Sancţiunile privind retragerea calităţii de conducător de doctorat sau a atestatului de abilitare, a titlului de doctor şi a titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare ori retrogradarea, destituirea din funcţia de conducere din instituţia de învăţământ superior şi desfacerea disciplinară a contractului de muncă au fost abrogate. 

Iniţiativa stipulează şi că certificatele şi diplomele de licenţă, de masterat şi de doctorat încetează să mai producă efecte juridice din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a acestora. 

De asemenea, se arată că teza de doctorat se elaborează, se evaluează şi se susţine public conform cerinţelor stabilite de universităţi, respectiv Academia Română, prin regulamentul de organizare şi desfăşurare a programelor de studii universitare de doctorat, în concordanţă cu reglementările prevăzute în codul studiilor universitare de doctorat. 

Proiectul privind plata diferenţelor salariale cuvenite personalului didactic din învăţământul de stat se referă la perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011, diferenţe rezultate din aplicarea prevederilor OG 15/2008 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2008, iar din 2009, 2010, 2011 – din aplicarea prevederilor Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. 

Cele mai citite

Zona din fața casei – amenajări necesare pentru a completa estetic și funcțional spațiul

În fața casei tale, există o zonă care poate fi un spațiu deosebit pentru a-ți...

Guvernanții au nevoie de Big Brother ca să vadă problemele școlii românești

Este tot mai evident că decidenții politici, dar și o mare parte a societății, au uitat menirea școlii. Cu întârziere considerabilă, politicienii din țara noastră...

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...
Ultima oră
Pe aceeași temă