10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportA început ședința CSAT. Principalele teme sunt situaţia din sănătate şi ameninţările...

A început ședința CSAT. Principalele teme sunt situaţia din sănătate şi ameninţările de securitate produse de migraţia ilegală

UPDATE 12,45: Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a început marți la Palatul Cotroceni, sub conducerea președintelui Klaus Iohannis.

Participanții la reuniune discută criza din sistemul de sănătate, implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varșovia, evaluarea măsurilor de securitate cibernetică la nivelul instituțiilor publice și măsuri legate de criza migrației.

La şedinţa CSAT participă directorul adjunct al SIE, generalul Silviu Predoiu, care asigură interimatul la conducerea Serviciului, după demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu, până după alegerile parlamentare, când va fi numit un nou director al SIE.

Din partea SRI, la ședința CSAT de marți nu participă directorul Eduard Hellvig, ci adjunctul lui, colonelul Cristian Bizadea. La reeuniune sunt prezenţi premierul Dacian Cioloş, vicepremierul Costin Borc, miniştrii Anca Dragu (Finanţe), Raluca Prună (Justiţie) Dragoş Tudorache (Interne), Mihnea Motoc (Apărare) şi Lazăr Comănescu (Externe).

———————————

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte marţi, la Palatul Cotroceni, pentru a discuta despre sistemul de sănătate şi starea de sănătate a populaţiei, ameninţările la adresa securităţii în cazul migraţiei şi despre implementarea deciziilor ultimului summit NATO. La şedinţă nu va participa şeful SIE, care a demisionat luni, transmite News.ro.

Reuniunea Consiliului este una ordinară, trimestrială. Agenda CSAT a fost anunţată luni de purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi.

“Ordinea de zi a şedinţei cuprinde următoarele puncte: implementarea deciziilor adoptate la summitul NATO de la Varşovia cu implicaţii la nivel naţional, evoluţiile din Orientul Mijlociu şi implicaţii pentru România, principalele măsuri necesare pentru înlăturarea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale generate de un aflux masiv de imigranţi, precum şi pentru prezervarea climatului de ordine şi siguranţă publică”, a anunţat purtătorul de cuvânt.

Alte teme aflate pe agendă sunt evaluarea nivelului de securitate cibernetică a instituţiilor publice din România, situaţia operatorilor din industria de apărare, constituirea şi operaţionalizarea Brigăzii multinaţionale pentru dezvoltarea şi consolidarea elementelor esenţiale ale prezenţei Aliate înaintate, sistemul de sănătate publică şi starea de sănătate a cetăţenilor, a mai spus Dobrovolschi.

La finalul reuniunii CSAT vor avea loc declaraţii de presă, însă nu a fost stabilit încă dacă acestea vor fi susţinute de preşedintele Klaus Iohannis sau de purtătorul său de cuvânt.

“Sunt lucruri absolut uzuale, este şedinţa aferentă trimestrului trei. Nu sunt lucruri senzaţionale”, a spus Klaus Iohannis, duminică.

Şedinţa de marţi va fi prima la care va participa şi Dragoş Tudorache în calitate de ministru de Interne. În schimb, în CSAT de marţi nu va participa şeful SIE, după demisia de luni a lui Mihai Răzvan Ungureanu. El va fi, cel mai probabil, înlocuit de adjunctul SIE, Siliviu Predoiu, însă potrivit legii el nu va avea drept de vot.

Ultima şedinţă a CSAT avusese loc pe 26 iulie.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă