13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportVIDEO. Situație unică. Consiliul Județean și Consiliul Local Galați, desființate

VIDEO. Situație unică. Consiliul Județean și Consiliul Local Galați, desființate

Tribunalul a decis desființarea ambelor instituții de conducere, din cauza unei dispute a PSD și ALDE cu fostul primar Marius Stan

Pentru câștigarea puterii în administrația gălățeană, liderii locali ai PSD și ALDE sunt acuzați de opoziție că nu au ezitat să pună la cale și manevre cu conotații penale, între care uzurpare de calități oficiale și abuz în serviciu în ședința de constituire a Consiliului Local (CL). Șeful PSD Galați Dan Nica și liderul local al ALDE, senatorul Eugen Durbacă, nu dețineau, după alegerile locale,  suficiente voturi pentru alegerea celor doi viceprimari și, ca măsură de siguranță, a fost introdus în scenă încă un politician local ALDE, care a condus ședința de constituire CLM, deși la acel moment nu avea calitatea de consilier.

Consiliul Local Galați este format din 27 de consilieri, dar ca urmare a decesului unuia de la PNL, la constituire au participat 26 de consilieri. Pe lista ALDE au fost aleși patru consilieri, respectiv senatorul Eugen Durbacă, Cristian Dima, Florin Râclea și Eugen Găvan. După ce secretarul CLM, Radu Covacs, a constatat că prezența celor 26 de consilieri asigură cvorumul, prefectul Dorin Otrocol a invitat pe cel mai în vârstă dintre aceștia să conducă ședința. Poziția ar fi trebuit preluată de senatorul ALDE Eugen Durbacă, în vârstă de 73 de ani, dar ședința a fost condusă de Gheorghe Bugeac, care încă nu era consilier municipal, fiind doar primul supleant de pe lista ALDE. Astfel, deși Consiliul Municipal era format din 26 de consilieri, la ședință au participat 27 de persoane.

Abia după 18 minute, s-a intrat în legalitate

În procesul verbal al ședinței de constituire a CLM Galați din data de 27 iunie, sunt consemnate 26 de voturi, deși în sală votau 27 de consilieri. Ca președinte de ședință, Gheorghe Bugeac a supus la vot ordinea de zi, a votat și el „pentru”, ca și ceilalți consilieri, în procesul verbal s-a consemnat 26 de voturi „pentru”, zero voturi „împotrivă”, zero „abțineri”, dar așa cum o dovedește și filmarea ședinței, au fost de fapt 27 de voturi „pentru”. În total, au fost viciate 9 proceduri de vot, pentru cu una s-a întâmplat în sală și cu totul altceva s-a trecut în acest document. Abia după 18 minute de la începutul ședinței s-a luat notă de faptul că senatorul Eugen Durbacă renunță la mandatul de consilier municipal și se consemnează că locul lui e luat de primul supleant, adică de Gheorghe Bugeac. Abia după 18 minute, s-a intrat în legalitate. Dar până atunci, grupul ALDE a funcționat cu 5 consilieri în loc de 4. Spre exemplu, în timp ce Gheorghe Bugeac vota, Eugen Durbacă făcea la rândul său același lucru și propunea pentru comisia de validare pe consilierul ALDE Eugen Găvan.

Durbacă respinge acuzațiile

Senatorul Eugen Durbacă respinge acuzațiile. „Eu mi-am dat demisia înainte de ședința Consiliului Municipal”. Întrebat în legătură cu faptul că la ședință a participat împreună cu  supleantul care urma să îi ia locul, respectiv Gheorghe Bugeac, senatorul ALDE a răspuns pentru România liberă: „Trebuia să fiu în sală când s-a făcut prezența”. A mai revenit și cu o altă precizare, aceea că secretarul Consiliului Municipal l-a asigurat că ședința a decurs legal și chiar dacă Bugeac a votat proiectele de hotărâri, voturile acestuia nu au fost luate în considerație. Dar ca președinte de ședință, Gh Bugeac trebuia să aibă drept de vot. Explicații senatorului ALDE sunt formale. Nu conving pe nimeni.

 

CJ Galați, dizolvat de două săptămâni

Caz unic în țară: la Galați au fost desființate cele mai importante structuri administrative, Consiliul Județean și Consiliul Municipal Galați, tot ca urmare a jongleriilor politice ale liderilor PSD și ALDE.

Nu doar votul în plus a reprezentat o problemă la constituirea CL. La cererea europarlamentarului Dan Nica și Durbacă, aleșii județeni au invalidat mandatul de consilier municipal al fostului primar Marius Stan (UNPR, acum PMP). Stan a contestat acțiunea și ieri Tribunalul Galați i-a dat dreptate, prin sentința definitivă, dispunând ca lui Stan să îi fie validat mandatul de consilier și dispunând și dizolvarea Consiliului Municipal. În urmă cu două săptămâni, Tribunalul Galați a dispus și dizolvarea CJ Galați, tot ca urmare a invalidării mandatului de consilier județean al lui Stan de către aleșii PSD și ALDE, cu sprijinul celor de la PMP.

Cele mai citite

VIDEO REZUMAT. Emoții pentru moldoveni. Lupta la retrogradare, din ce în ce mai “tăioasă”

Într-o confruntare tensionată din cadrul etapei cu numărul șase din play-out-ul Superligii Românești, echipa Universitatea Cluj a reușit să obțină o victorie prețioasă cu...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă