9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportSocial-democrații și-au impus oamenii în fruntea comisiilor parlamentare. Ponta și Andronescu, oferta...

Social-democrații și-au impus oamenii în fruntea comisiilor parlamentare. Ponta și Andronescu, oferta reșapată pentru Afaceri Europene și Educație

O parte din comisiile parlamentare sunt conduse de politicieni care au luat, de-a lungul timpului,  decizii controversate în domeniile de care se vor ocupa.
 
Social-democrații domină Parlamentul și au obținut cele mai multe șefii de comisii. Un  domeniu pe care vor să îl controleze este Justiția. Șefia Comisiei juridice din Senat va fi ocupată de Carmen Daniela Dan, fost prefect de Teleorman.
Supranumită de presă ”blonda lui Liviu Dragnea” pentru apropierea de liderul PSD, ea a supraviețuit în post ieșirii social-democraților de la guvernare, după ce i-a garantat premierului Cioloș că nu va candida pe listele PSD. Din acest post, ea a făcut jocurile PSD în județ, demisionând din funcția de prefect abia pe 22 octombrie.
La Camera Deputaților, Comisia juridică va fi condusă de Florin Iordache, social-democratul care a dirijat din umbră operațiunea „Marțea Neagră”, când au fost modificate mai multe acte normative, în favoarea penalilor, inclusiv Codul Penal și Legea amnistiei și grațierii. În aceeași comisie, Steluța Cătăniciu (ALDE) deține funcția de secretar. Ea a pierdut un proces cu Agenția Națională de Integritate (ANI) pentru conflict de interese și are interdicție de trei ani de zile pentru a ocupa funcții publice.
Săptămâna trecută, ANI a trimis Camerei Deputaților o scrisoare prin care cerea ca mandatul lui Cătăniciu să nu fie validat, dar solicitarea a fost ignorată. Acum, orice altă solicitare a ANI va ajunge la Comisia juridică, adică va fi judecată inclusiv de Cătăniciu.
Comisia pentru regulament a Camerei Deputaților va fi condusă de Eugen Nicolicea (PSD), autorul a mai multor inițative controversate de modificare a legislației în domeniul penal.
 
Ca nuca-n perete
Ecaterina Andronescu (PSD) va conduce Comisia de învățământ din Senat, la fel ca în perioada 2012-2016. Numai în ultimul mandat, Andronescu a coordonat o serie de inițiative controversate – amputarea ordonanței Guvernului Cioloș privind plagiatele sau încercarea a de a bloca concursurile pentru numirea șefilor de școli, desemnați anterior pe criterii politice.
Deși și-ar fi dorit postul de președinte al Camerei Deputaților, fostul premier Victor Ponta (PSD), trimis în judecată, a primit doar șefia Comisiei pentru afaceri europene. Un job inedit pentru acesta, deoarece, în calitate de premier, a fost un fan declarat al relațiilor cu grupul BRIC- Brazilia, Rusia, India, China. Vizite în China, al căror scop nu a fost lămurit niciodată 100%, o participare la Olimpiada de la Soci (boicotată de liderii occidentali) și o relație apropiată cu Recep Tayyip Erdogan, nemilosul președinte al Turciei, completează profilul liderului PSD. 
Șefia Comisiei pentru administrație din Senat a fost preluată de Florin Cârciumaru (PSD), fost primar al orașului Târgu Jiu, intrat în vizorul ANI pentru conflict de interese și reclamat într-un dosar de mită electorală. Iulian Iancu (PSD) va fi și în această legislatură șeful Comisiei pentru industrii din Cameră, deși este suspectat de trafic de influență.
 
Oferta Opoziției
 
Comisia pentru apărare din Senat va fi condusă de Iulian Dumitrescu (PNL). Potrivit unor informații neoficiale, Iulian Dumitrescu ar fi un apropiat al Alinei Gorghiu, pe care ar fi însoțit-o într-o vizită în SUA, la începutul anului 2016, vizită sponsorizată de Dumitrescu. Acest backround i-a permis să obțină șefia Comisiei de apărare, deși este inginer și expert contabil. El a avut câștig de cauză în fața lui Vergil Chițac (PNL), amiral în rezervă și absolvent al Academiei Navale.
Funcţia de preşedinte al Comisiei pentru dezvoltare şi strategie economică a Senatului va fi deţinută de fostul preşedinte Traian Băsescu (PMP). 
 

Repartizare conduceri comisii parlamentare

Partid

Senat

Camera Deputaților

PSD

11

11

PNL

5

 4

USR

2

2

ALDE

2

1

UDMR

1

1

PMP

1

1

 

 
Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Liberalii Nicu Bitea și Cosmin Șandru, achitați de ICCJ în faimosul proces cu deputatul AUR, Titi Stancu

După doi ani și jumătate de la plângerea făcută de parlamentarul AUR Titi Stoica împotriva domnilor Nicu Bitea și Cosmin Șandru, din PNL Timiș,...

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

Irina Begu, victorioasă la revenirea în circuit

Irina Begu a revenit în circuitul profesionist de tenis după o absență de șapte luni cu o victorie. Românca de 33 de ani s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă