16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportSoluțiile Guvernului pentru votul din Diaspora

Soluțiile Guvernului pentru votul din Diaspora

 

Românii din Diaspora se vor putea înscrie online pentru scrutinul parlamentar, autoritățile vor înființa secții speciale și va fi permis votul pe liste suplimentare inclusiv în aceste secții, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență elaborat de Guvernul Cioloș.

Pe ultima sută de metri, Executivul de la București încearcă să rezolve problema votului românilor din străinătate, prin repararea unor lacune din legea votată anul trecut de Parlament. 
„OUG va intra în dezbatere publică în 15 august şi va permite întregistrarea online pentru toţi cei care doresc să voteze în Diaspora. MAE o să propună AEP o listă listă de secţii de votare acolo unde la toate scrutinurile parlamentare de până acum s-au prezentat români la urne. O modificare faţă de actuala lege este că vor putea vota pe liste suplimentare cetăţeni români oriunde în aceste secţii şi nu numai la misiunile diplomatice cum este acum prevăzut în lege”, a detaliat copreşedintele PNL Vasile Blaga, la finalul întâlnirii cu ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, cea care a întocmi proiectul de ordonanță. 

De ce este nevoie de înscrierea online
De ce sunt necesare aceste modificări? Un număr de 4.616 de români s-au înscris în Registrul Electoral până la 1 august, din care 3.703 au menţionat opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 913 au optat pentru votul în secţiile de votare, potrivit datelor deținute de  Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Potrivit legii în vigoare, românii din diaspora au la dispoziție trei variante de a vota: la ambasade sau consulate (secții obișnuite), prin corespondență sau în secții speciale, înființate în localitățile lor. Pentru prima variantă nu este necesar niciun demers în afară de prezentarea la vot. Pentru celalalte variante, românii trebuie să se înscrie într-un Registru Electoral, optând pentru votul prin corespondență sau pentru înființarea de secții speciale. Înscrierea se poate face, în prezent, prin prezentarea la ambasadă sau consulat sau prin poștă. Și aceasta după ce Parlamentul a eliminat, anul trecut, la propunerea PSD, articolul care făcea posibilă înscrierea online. Termenul de înscriere în Registrul Electoral expiră, potrivit legii, cu trei luni înainte de data alegerilor (programate pentru decembrie) adică în jurul datei de 13 septembrie. Prin introducerea înscrierilor online, Guvernul speră să crească, pe ultima sută de metri, numărul celor care se vor înscrie în Registrul Electoral. Federația asociațiilor de români din Europa (FADERE) a solicitat, recent, o astfel de modificare, atrăgând atenția că, în unele cazuri, românii din străinătate trebuie să străbată sute de kilometri până la ambasade sau consulate. 

Secții de vot speciale
Problema este că pentru înființarea unei secții speciale sunt necesare minumum 100 de înscrieri din aceeași localitate, potrivit legii adoptate de Parlament. De exemplu, în Spania au fost depuse 422 de cereri iar în Italia 109, însă, acestea sunt disparate și nu permit înființarea de secții speciale. Potrivit estimărilor FADERE, în Spania, Italia, Marea Britanie și Franța, pe legea în vigoare numărul secțiilor de vot se va reduce la o pătrime fată de câte au fost în 2014, dacă românii nu se vor înscrie în Registrul Electoral. De exemplu, în Italia au fost 51 de secții de votare, iar acum ar putea fi doar 10, în ambasade sau consulate.  Tocmai de aceea, acum Guvernul vrea înființarea de secții speciale, inclusiv în localitățile unde nu s-au înscris 100 de români, dar s-au prezentat la urne la alegerile anterioare. Numărul final de secții de votare va depinde de estimările MAE, revenindu-se, practic, la regula existentă la alegerile prezidențiale din 2014. Însă, atunci, refuzul MAE de a înființa secții suplimentare nu a fost motivat de bariere legislative, ci de interesul premierului Victor Ponta de a bloca votul românilor din străinătate, care, în mod tradiționat votează anti-PSD. 
În fine, o altă modificare vizează posibilitatea votului pe liste suplimentare atât în secțiile speciale și nu doar în secțiile din ambasade sau consulate. Iată un exemplu pentru a înțelege impactul modificărilor. Pe baza legii în vigoare, un român care locuiește în Florența sau în apropiere poate vota la consulatul român de la Bolgona (108 kilometri). El poate opta pentru vot prin corespondență sau pentru secții speciale depunând o cerere la Bologna sau trimițând-o prin poștă. Însă, dacă din Florența nu se înscriu 100 de români, nu se înfințează secție specială. Dacă ordonanța va fi aprobată, românul din Florența se poate înscrie online pentru votul prin corespodență. În plus,  Guvernul poate înființa o secție specială în Florența la care pot vota, pe liste suplimentare și cei care locuiesc mai aproape de Florența decât de Bologna.

Dispută constituțională
Încercarea premierului Cioloș de a rezolva problema creată de majoritatea PSD din Parlament nu este, însă, ferită de obstacole. Copreședintele ALDE, Daniel Constantin, a invocat, deja, posibilitatea ca ordonanța de urgență să fie respinsă de Curtea Constituțională (CCR). ALDE, care a contestat anul trecut legea votului prin corespondență la CCR, nu se poate adresa, acum, Curții pentru că ordonanțele de urgență pot fi contestate doar de Avocatul Poporului. Însă, deținătorul postului, Victor Ciorbea, este cunoscut pentru apropierea de PSD și de ALDE, de aceea avertismentul ALDE trebuie luat în serios. În schimb, Vasile Blaga susține că draftul întocmit de Guvern nu prezintă probleme de constituționalitate, pentru că va respecta recomandările Comisiei de la Veneţia şi jurisprudenţa CCR, a susţinut Blaga. 

Propunerile Guvernului
*Introducerea posibilității înscrierii online
*Înființarea de secții speciale
*Posibilitatea de a vota pe liste suplimentare în secții speciale

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă