9.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSportSONDAJ: Sunteți de acord cu o nouă suspendare a președintelui Traian Băsescu

SONDAJ: Sunteți de acord cu o nouă suspendare a președintelui Traian Băsescu

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a lansat vineri calendarul unei noi suspendări a președintelui României, Traian Băsescu, invocând presupuse încălcări ale constituției. Potrivit lui Tăriceanu, șeful statului ar urma să fie suspendat pe 23 septembrie, iar referendumul de demitere ar trebui să aibă loc pe 2 noiembrie, în aceeași zi cu primul tur al alegerilor prezidențiale, pentru a se asigura cvorumul necesar.

Traian Băsescu a mai făcut obiectul a două tentative de demitere din funcție. În cazul primei suspendări, cea din 2007, comisia de suspendare a fost condusă în Parlament de Dan Voiculescu, turnător la Securitate și infractor condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul ICA. Referendumul de demitere a căzut la vot, după ce aproape 75% dintre cei prezenți la urne s-au exprimat contra inițiativei Parlamentului. Călin Popescu Tăriceanu, premier la data respectivă, a jucat un rol activ în această tentativă. Rolul de președinte interimar a fost îndeplinit de fostul premier (1992-1996) Nicolae Văcăroiu, în prezent președinte al Curții de Conturi a României.

Cea de a doua suspendare s-a produs în 2012, în urma unui „blitzkrieg” ce a inclus înlocuirea celor doi șefi ai camerelor Parlamentului, Vasile Blaga și Roberta Anastase (ambii PDL) cu Crin Antonescu (PNL – USL) și Valeriu Zgonea (PSD – USL), schimbarea Avocatului Poporului (Gheorghe Iancu a fost înlocuit cu Valer Dorneanu), limitarea atribuțiilor Curții Constituționale prin ordonanță de urgență a Guvernului (condus de Victor Ponta, președinte al PSD), trecerea Monitorului Oficial în subordinea Executivului și alte astfel de măsuri, criticate dur de comunitatea internațională.

Referendumul de demitere s-a ținut pe 29 iulie și a fost invalidat pentru neîndeplinirea cvorumului legal, în urma deciziei susținătorilor președintelui de boicotare a consultării populare, chiar dacă dintre cei prezenți au votat pro-demitere 87,5%. Prezența la vot a fost de doar 46,2%, ceea ce a dus la decizia Curții Constituționale de invalidare a referendumului. Interimatul funcției a fost asigurat de președintele de atunci al Senatului, Crin Antonescu. Călin Popescu Tăriceanu a jucat un rol foarte activ și cu ocazia celei de a doua suspendări.

În cazul în care președintele Traian Băsescu ar fi suspendat, actualul șef al camerei superioare a Parlamentului – Tăriceanu – ar urma să asigure interimatul la Cotroceni, însă acesta a declarat că va refuza să ocupe funcția de președinte interimar în favoarea șefului Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, întrucât el se află în campanie electorală.

Cele mai citite

Asistat de Xi Jinping, Putin se pregătește de un război lung cu Occidentul

Prezența unui civil în fruntea ministerului apărării din Federația Rusă și recenta modificare a legii învățământului din China, prin care elevii din gimnaziu vor...

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...

WC-urile din curțile școlilor vor fi secții de votare, ca tot alegătorul să găsească o utilitate buletinului de vot

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru a elimina preconcepțiile conform cărora toaletele din curțile unităților de învățământ preuniversitar fără canalizare nu sunt bune de nimic, Guvernul...
Ultima oră
Pe aceeași temă