10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportCîmpeanu, despre situaţia doctoratelor: Universităţile sunt cele care trebuie să gestioneze această...

Cîmpeanu, despre situaţia doctoratelor: Universităţile sunt cele care trebuie să gestioneze această situaţie

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a declarat, luni, că universităţile sunt cele care trebuie să gestioneze situaţia doctoratelor, deoarece acestea cunosc cel mai bine întregul proces, iar astfel Consiliul Naţional de Etică trebuie lăsat să se ocupe doar de “problemele sistemice“, scrie Mediafax.

Mircea Dumitru, rectorul Universitatea Bucureşti, a spus că despre problemele din sistemul doctoral, în special plagiatul, care trebuie asumate de către instituţiile de educaţie, ca un semnal de “întârire”. Mircea Dumitru a atras atenţia că această problemă este una “etică” şi profesională, şi nu una “politică”.

În replică, Sorin Cîmpeanu a susţinut că întregul proces al pregătirii doctorale trebuie lăsat în seama universităţilor, care cunosc cel mai bine problemele cu care se confruntă, şi nu în seamna Consiliului Naţional de Etică, care se află în subordinea ministrului. “Sunt adeptul ideii că universităţile trebuie să gestioneze de la A la Z procesul de pregătire doctorală de la admitere şi până la final. Acest lucru nu poate duce decât la întărirea responsabilităţii universităţilor care cunosc cel mai bine procesul de pregătire doctorală. Oare cum credem că o comisie de specialitate formată din 10-12-15 colegi cei mai buni pot analiza un număr de 150 sau 200 de teze de doctorat într-un timp de câteva ore la fel de bine cum poate să o facă universitatea care înregistrează procesul de pregătire doctorală vreme de trei-patru ani?“, a spus Cîmpeanu.

Ministrul a subliniat că instituţia pe care o conduce, precum şi Consiliul Naţional de Etică, pe care îl are în subordine, trebuie să se ocupe doar de problemele “sistemice” din domeniu. “Este bine să lăsăm ministerul şi Consiliul Naţional să se ocupe de problemele sistemice şi să lăsăm universităţile să se ocupe de ceea ce ştiu mai bine“, a precizat Sorin Cîmpeanu.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă