11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportSRI: Instituțiile românești de SIGURANȚA NAȚIONALĂ folosesc doar 25% din informațiile pe...

SRI: Instituțiile românești de SIGURANȚA NAȚIONALĂ folosesc doar 25% din informațiile pe care le au la dispoziție

Instituțiile românești din domeniul siguranței naționale valorifică, în medie, doar 25 la sută din informațiile pe care le au la dispoziție, au afirmat, vineri, reprezentanți ai SRI.

Această situație se explică prin volunul extrem de mare de informații puse la dispoziție în cadrul cooperării "inter-instituționale", au explicat specialiștii SRI.

Acesta ar fi motivul pentru care SRI organizează, în această perioadă, o licitație de achiziție a unui nou sistem tehnic, denumit SII Analytics. Sistemul va fi cumpărat din fonduri europene și va permite o "valorificare superioară" a informațiilor de către structurile care vor fi partenere în cadrul acestuia.

Câteva dintre aceste structuri, menționate de specialiștii SRI, sunt Ministerul Administrației și Internelor, Ministerul Public, Ministerul Finanțelor, Direcția Generală Antifraudă, SIE și, evident, SRI.

Instituțiile beneficiare vor interconecta "zeci de baze de date", astfel încât angajații lor să poată accesa, extrem de rapid, informații disponibile la oricare dintre instituțiile partenere.

Întâlnirea neoficială organizată vineri de SRI cu reprezentanți ai mass-media vine ca răspuns la o scrisoare deschisă publicată, luni, de APADOR-CH și de alte trei organizații neguvernamentale. Semnatarii scrisorii deschise au reclamat faptul că SRI a obținut finanțare europeană pentru a realiza în România un proiect "de supraveghere în masă".

În replică, reprezentanții SRI subliniază că viitorul sistem SII Analytics nu are ca scop culegerea de informații, ci doar valorificarea mai bună a celor deja existente la fiecare dintre instituțiile beneficiare. De asemenea, SII Analytics nu va fi legat la Internet, deci nu va putea culege niciun fel de date transmise prin comunicațiile electronice sau prin platfornele de socializare.

Una dintre sarcinile viitorului sistem va fi să contribuie la contracarea amenințărilor teroriste. De exemplu, un ofițer SRI aflat "în teren" va putea transmite prin telefonul mobil fie numele unei persoane, fie fotografia acesteia, iar sistemul SII Analytics îi va transmite în cel mult câteva zeci de secunde toate datele acelei persoane.

Răspunzând la întrebarea ziarului România Liberă, specialiștii SRI au admis faptul că, prin acest sistem, se vor putea obține informații despre toți cetățenii României, inclusiv despre cei absolut nevinovați, întrucât orice cetățean posesor de carte de identitate are date incluse în baza de date a MAI – iar de aici, datele pot fi accesate și de celelalte instituții.

Dar ce garanție vor avea cetățenii României că, pe această cale, în viitor nu se vor produce abuzuri? Un specialist din SRI a răspuns tot cu o întrebare: "Dar ce garanție avem că în acest moment nu se produc abuzuri?"

Ce eficiență poate avea SII Analytics

Nici sistemul SII Analytics nu va fi însă infailibil, iar o specialistă din SRI a prezentat, pentru a ilustra această situație, un exemplu amuzant:

"Vrei să cumperi o mașină break și găsești, pe Internet, 20.000 de mașini. Vrei o culoare anume și rămân 2000 de mașini. Vrei să aibă și un anumit număr de kilometri la bord și rămân 200 de mașini. Îți chemi soțul alături, pentru a-l consulta, și rămâi cu mașina veche…"

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă