20.3 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSportSRI are acces discret și legal la bazele de date ale principalelor...

SRI are acces discret și legal la bazele de date ale principalelor instituții de stat. Printre ele se numără Ministerul de Interne, Direcția Vămilor, BNR și CNAS

Recenta controversă legată de sistemul informatic SII Analytics, pe care SRI dorește să-l pună în funcțiune în România, extinde atenția opiniei publice și asupra altor programe ale SRI, din același domeniu.

Foarte interesant este faptul că, încă din anul 2015, SRI a obținut acces practic, legal și discret, la bazele de date ale principalelor instituții ale statului român.

SRI a fost acuzat acum zece zile de câteva ONG-uri că, prin viitorul sistem SII Analytics, dorește să pună în funcțiune un sistem de supraveghere la scară largă a întregii populații a României. SRI a respins această acuzație, explicând că SII Analytics nu va face decât să optimizeze accesarea bazelor de date deja existente.

Doar că, pornind de la această informație, Hotnews a aflat că bazele de date ale principalelor instituții ale statului român sunt deja interconectate, sub controlul SRI, încă de anul trecut.

Conform caietului de sarcini al licitației aflate acum în derulare, obiectivul proiectului SII ANALYTICS este implementarea unui sistem informatic de integrare și valorificare operațională și analitică a volumelor mari de date, sub forma unui ansamblu de echipamente hardware și instrumente software, în vederea transformării datelor din bazele de date consolidate urmare a implementării proiectului “SII INFRASTRUCTURA(1)”. 
  
 Iar contractul pentru SII Infrastructură, cu o valoare totală fără TVA de 70.019.892 lei a fost atribuit deja de SRI în urma unei licitații deschise, încă din vara anului 2015, conform Anunțului de atribuire numărul 159620 / 08.07.2015, informează Hotnews. 
  
 Denumirea contractului a fost: “Furnizare și instalare echipamente și sisteme informatice-Echipamente și servicii aferente Centrului de Date și acces la infrastructura de comunicații de mare capacitate broadband pentru implementarea proiectului nr. SMIS 56954 ‘Sistem informatic integrat de interoperabilitate între bazele de date ale principalelor instituții ale statului'”. 
  
 Este vorba de baze de date de la MAI, Ministerul de Finanțe / ANAF, Ministerul de Finanțe / ANV (Administrația Națională a Vămilor), Ministerul Justiției – ANP (Administrația Națională a Penitenciarelor), Ministerul Dezvoltării – APIA, Ministerul Dezvoltării – AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale), Banca Națională a României, Oficiul Național al Registrului Comerțului și CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate). 
  
 “Sistemul  informatic  preia informațiile  necesare  de  la  mai  multe  instituții  publice,  prin asigurarea interoperabilității dintre bazele de date ale acestora. Din această perspectivă, sistemul oferă posibilitatea regăsirii rapide a diverselor categorii de date sau accesul la tablouri de bord“, anunțase SRI, încă din decembrie 2015.

Foarte interesantă este, în acest context, situația bazei de date a CNAS. La o întâlnire informală cu presa, organizată acum câteva zile, reprezentanții SRI au precizat, răspunzând la întrebarea ziarului România Liberă, că viitorul sistem SII Analytics NU va permite accesul și la baza de date a CNAS.

Doar că, potrivit licitației finalizate în anul 2015, baza de date a CNAS este deja interconectată cu cele ale celorlalte instituții cheie ale României. Iar interconectarea s-a făcut sub coordonarea SRI.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministerul cercetării și digitalizării a publicat Ghidul solicitantului pentru Investiția 11 

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a publicat Ghidul solicitantului pentru Investiția 11 din Componenta 7 – Transformare Digitală a Planului Național de Redresare...

Inițiative de sustenabilitate care ne atrag atenția. Foto Interviu cu reprezentanții Skanska despre sustenabilitate și clădiri certificate ce acoperă nevoile oamenilor cu dizabilități

1. Care au fost inițiativele cheie de sustenabilitate implementate în cadrul organizației în 2023 și cum au avut impact asupra performanțelor generale ale companiei? Toate...

Gabriela Firea pregătește o concurență serioasă pentru Nicușor Dan în Alegerile Locale

Depunerea candidaturii reprezentantului PSD pentru functia de primar general al capitalei, in Bucuresti, 28 aprilie 2024. Inquam Photos / Octav Ganea
Ultima oră
Pe aceeași temă