13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportSRI cere corectarea Legii siguranței naționale. În acest moment președintele României NU...

SRI cere corectarea Legii siguranței naționale. În acest moment președintele României NU e pe lista celor care pot primi informații secrete

Serviciul Român de Informații sugerează că ar fi necesară modificarea Legii 51 / 1991, aceasta fiind Legea privind siguranța națională a României.

Legea este veche de 25 de ani și are destule puncte la care ar trebui modificată sau completată. Dar cea mai flagrantă eroare a legii din 1991 este că președintele României NU apare pe lista persoanelor care au dreptul să primească informații din domeniul siguranței naționale.

Acum câteva zile, într-o întâlnire neoficială cu jurnaliștii, reprezentanți ai SRI au atras atenția asupra acestei anomalii. "Conform articolului 11 din Legea 51, din lista beneficiarilor legali lipsește chiar președintele României", au subliniat aceștia.

Cum de primește, totuși, șeful statului informații clasificate? "Interpretăm legea și îl informăm în calitate de președinte al CSAT", au răspuns, cu umor, reprezentanții SRI.

Articolul 11 din Legea 51 / 1991 precizează că pot primi informații din domeniul siguranței naționale următoarele persoane și instituții: președintele Senatului și al Camerei Deputaților, Comisiile pentru Apărare din cele două Camere ale Parlamentului, miniștrii și secretarii de stat, prefecții, președinții de Consilii Județene și cel al Capitalei, precum și primarul general al Capitalei.

Potrivit Legii 51, pot primi informații din domeniul siguranței naționale și organele de urmărire penală, atunci când "informațiile privesc săvârșirea unei infracțiuni".

Abia în Legea 182 din anul 2002, Legea privind protecția informațiilor clasificate, se precizează că președintele României are acces la informații clasificate", dar nici Legea 182 nu are o referire explicită la informațiile din domeniul siguranței naționale.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...
Ultima oră
Pe aceeași temă