5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSportLIVE TEXT + VIDEO. Bilanț SRI pe 2016. Directorul SRI, Eduard Hellvig,...

LIVE TEXT + VIDEO. Bilanț SRI pe 2016. Directorul SRI, Eduard Hellvig, nu a menționat nimic despre scandalul Coldea. Președintele Klaus Iohannis: Am încredere în capacitatea SRI de a ne proteja împotriva problemelor actuale și viitoare

UPDATE 14.15: Președintele Klaus Iohannis a felicitat cadrele SRI pentru activitatea desfășurată în 2016, subliniind importanța aprofundării relației dintre instituție, societatea civilă și instituțiile statului.

"Am încredere în capacitatea SRI de a ne proteja împotriva problemelor actuale și viitoare. Apreciez rezultatele SRI în misiunile sale. Am evidențiat preocuparea instituției pentru realizarea unui parteneriat cu cetățenii, ei fiind beneficiarii direcți ai unui mediu caracterizat de stabilitate și prosperitate. Am cerut SRI echilibru și echidistanță necondiționată, precum și aprofundarea relației cu societatea civilă. Am profitat de acest prilej pentru a reitera punerea la dispoziție a instituțiilor statului a unor instrumente adaptate realităților interne și internaționale care să ofere un cadru adecvat desfășurării activităților de intelligence. ", a declarat șeful statului, Klaus Iohannis. 

UPDATE 14.00: Directorul SRI, Eduard Hellvig a declarat, la ședința de bilanț, că instituția pe care o conduce este un serviciu de informații și nimic altceva, dorindu-și ca pe perioada mandatului său să reușească să modernizeze instituția, în limitele constituționale. 

"Mi-am propus ca în timpul mandatului meu să consolidez și să modernizez acest serviciu. Dorința mea este ca în 2017, SRI să își găsească locul în stat. Personal susțin democrația. Este important pentru întreaga societate ca SRI să se limiteze în limitele constituționale. Vom lucra pentru un model mai transparent. Vom fi un partener onest al tuturor instituțiilor pentru a da un exemplu de profesionalism.

Ofițerii Serviciului vor ieși mai mult în societate pentru a-i sfătui pe cetățeni cum să se pună la adăpost în fața încercărilor de influențare ilicită. Un cetățean educat este un partener puternic. Celălalt sprijin al nostru este legea.

În 2017, SRI este chemat să protejeze statul pe baza unei legi promulgate acum 26 de ani. Din perspectiva mea este momentul pentru o dezbatere publică pentru modernizarea unui pachet de legi, adaptat la ce se întâmplă astăzi.

Este momentul unui parteneriat onest între SRI și instituțiile statului. Tocmai de aceea, azi, le mulțumesc tuturor celor care contribuie la protejarea securității naționale a României. ", a declarat directorul SRI, Eduard Hellvig.

UPDATE 13.30: Președintele României, Klaus Iohannis, a ajuns, miercuri, la sediul SRI unde participă la prezentarea bilanțului instituției pe anul 2016. Șeful statului a fost întâmpinat de directorul SRI, Eduard Hellvig, cei doi urmând să susțină declarații de presă la finalul evenimentului.


Serviciul Român de Informații își va prezenta, miercuri, bilanțul activităților desfășurate în 2016. La ședință va participa președintele României, Klaus Iohannis, precum și a președintelui Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, Adrian Țuțuianu, se arată într-un comunicat al instituției.

Potrivit sursei citate, momentul are loc în contextul în care SRI a aniversat, pe 26 martie, 27 de ani de intelligence în serviciul cetățenilor. Generalul de brigadă Răzvan Ionescu a fost numit, pe 23 martie, prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig.

Prim-adjunctul SRI, Florian Coldea, a fost suspendat din funcţie de directorul Eduard Hellvig, se arată într-un comunicat emis de instituție în seara aceasta. Ulterior, acesta cerându-și trecerea în rezervă.

Comunicatul SRI spune că măsura a fost luată de directorul Eduard Hellvig, „în urma informaţiilor apărute în spaţiul public” și vine după noi acuzații lansate de fostul deputat Sebastian Ghiţă, inculpat în anchete DNA care a fugit, a primit un mandat de arestare preventivă în lipsă și este dat în urmărire.

”În urma informaţiilor apărute în spaţiul public, referitoare la general-locotenentul Florian Coldea, directorul SRI, Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale. În acest sens, până la finalizarea verificărilor, Florian Coldea este pus la dispoziţia directorului, se arată într-un comunicat al SRI”.

 

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă