11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportStatul de drept face pauză pentru campania lui Ponta

Statul de drept face pauză pentru campania lui Ponta

Guvernul a aprobat, joi, ordonanța de urgență care permite migrația aleșilor locali, timp de 45 de zile, fără ca aceștia să își piardă mandatul. Traseismul este menit să îl avantajeze pe Victor Ponta în cursa pentru Cotroceni și, pentru a-și realiza acest obiectiv, premierul a ignorat mesajul Ambasadei SUA și protestele Opoziției.

Citește și: VIDEO UPDATE Liber la migrație politică. Ponta suspendă statutul aleșilor locali pentru 45 de zile

Potrivit textului aprobat de Executiv, primarii, preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii declaraţi supleanţi vor avea la dispoziţie 45 de zile în care își pot exprima în scris și o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără a risca să-şi piardă funcţia. Aleșii locali pot opta, de asemenea, pentru statutul de independenți. Practic, Guvernul a suspendat, prin ordonanță de urgență, prevederile din Statutul aleșilor locali potrivit cărora primarii și consilierii care își părăsesc partidul își pierd mandatul.

Executivul a ignorat semnalele critice venite atât din interior, cât și din exterior. Înainte de decizia Guvernului, ACL a organizat un miting de protest în fața Executivului, iar Ambasada SUA și-a manifestat îngrijorarea. “Suntem îngrijorați în legătură cu momentul ales. Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanţe de urgenţă şi credem că măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis şi transparent, care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă şi toate părţile interesate”, se arată în declaraţia Ambasadei SUA.

Dezinformările Guvernului

După ședința de Guvern, și Ambasada Marii Britanii a precizat că ordonanțele de urgenţă “trebuie folosite pe cât de rar posibil”.

Cu toate acestea, premierul Victor Ponta a ieșit public să își afirme susținerea pentru ordonanța de urgență inițiată de Liviu Dragnea. ”Toţi aleşii locali din România în 2012 au fost aleşi USL, cu Crin Antonescu şi cu Victor Ponta lângă ei, şi azi s-au trezit pedelişti, cu Blaga şi Iohannis”, a spus Victor Ponta.” Decizia a fost justificată de vicepremierul Liviu Dragnea prin absența unor majorități în teritoriu, după destrămarea USL, ceea ce ar duce la “blocaje”. În realitate, în multe județe există majorități PNL-PDL, și nu un blocaj, așa cum susține propaganda PSD. De altfel, Dragnea a recunoscut, involuntar, că social-democrații sunt deranjați că au pierdut puterea în teritoriu. “În toate județele în care PSD și PNL nu mai au majoritatea, PNL s-a aliat cu PDL, au preluat majoritatea și blochează proiectele președinților de consilii județene sau ale primarilor” a fost unul din exemplele lui Dragnea, contestând un principiu fundamental al democrației – posibilitatea tuturor partidelor, nu doar a PSD, de a forma majorități.

Citește și: Traseismul aleșilor, permis până la ultimul nivel

Ce se va întâmpla mai departe? Pentru a intra în vigoare, ordonanța trebuie depusă la Parlament și publicată în Monitorul Oficial. În acest fel, aleșii locali vor putea opta pentru un partid până la jumătatea lunii octombrie, cu două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale. Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, și europarlamentarul Monica Macovei au cerut Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, să sesizeze Curtea Constituțională. O altă posibilitate de a ajunge la CCR ar fi pe baza unei decizii a instanței. Un precedent în acest sens s-a produs recent, când Curtea de Apel București a sesizat CCR în cazul ordonanței de urgență privind alegerile prezidențiale. Problema este că, până când Curtea Constituțională se va pronunța, ordonanța de urgență își va produce efectele, iar traseismul va fi permis, oferind PSD un dublu avantaj.

Beneficiarii racolărilor

Pe lângă formarea de majorități pro-PSD în consiliile județene, prin racolarea de consilieri PSD vrea să își sporească numărul de primari pentru a-și maximiza șansele în alegerile prezidențiale. Mai ales că, potrivit unor surse politice, la jumătatea lunii septembrie Executivul va aloca fonduri suplimentare autorităților locale. În acest fel, PSD va avea o modalitate de presiune pentru a atrage primarii, care se tem că nu vor primi bani de la buget dacă vor rămâne în opoziție. Pe lângă PSD, de efectele ordonanței de urgență va beneficia și PLR, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, care încearcă să racoleze primari PNL. De asemenea, ordonanța de urgență va avantaja PMP, partid care ar putea atrage primari PDL.

Citește și: Băsescu cere Guvernului să nu adopte OUG care permite transferul primarilor

Experiența alegerilor din ultimii 25 de ani arată că primarii influențează votul alegătorilor și la scrutinul prezidențial. În general, candidații pentru Cotroceni obțin rezultate bune în zonele în care partidele lor sunt puternice în administrația locală. Primarii întocmesc listele electorale, supervizează operațiunile de stimulare a alegătorilor, iar în mediul rural au o influență directă asupra alegătorilor. În mediul urban, votul este mai politizat dar primarii își pot transfera o parte din alegători candidatului pe care îl susțin.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă