21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportLIVE VIDEO. Strategia anticorupție, lansată la Guvern. Dacian Cioloș: O țară fără...

LIVE VIDEO. Strategia anticorupție, lansată la Guvern. Dacian Cioloș: O țară fără corupție este o țară sănătoasă

Premierul Dacian Cioloş a dechis, marți, dezbaterea publică privind noua Strategie Naţională Anticorupţie, organizată de Ministerul Justiţiei şi Cancelaria Prim-Ministrului, la Palatul Victoria. 

„Știu că este un șantier enorm cel pe care ni l-am asumat, acela de a pune România pe calea guvernării transparente (…) cu modestie față de oameni”, a spus premierul, în deschidere.

Totodată, el a afirmat că este conștient de constrângerile Guvernului său, însă a subliniat că are oportunitatea de „a pune România pe o altă cale”.

„De aceea, pentru mine, ceea ce facem la guvernare este mai important decât câte luni stăm la guvernare”, a mai spus Dacian Cioloș, adăugând că România trebuie să intre „dintr-o democrație pasivă într-una participativă”.

„O ţară fără corupţie este o ţară sănătoasă, însă eliminarea corupţiei nu vine doar prin adoptare de legi şi nici măcar nu vine doar printr-o atitudine fermă şi obiectivă a justiţiei. (…) Atâta timp cât încă după 20 şi ceva de ani, după ce am trecut la democraţie, încă mai facem diferenţa (…) între ce e al meu e al meu şi am grijă şi ce e al statului e al tuturor, deci pot să bag mâna până-n cot pentru că nu e responsabilitatea mea, câtă vreme încă mai trenează în societate mentalitatea aceasta putem lua orice decizii la nivel guvernamental, pentru că ele n-o să-şi facă efectul. Şi aici mă gândesc de la 'atenţia' pe care o acordăm la ghişeu, la bani strecuraţi în buzunarul medicului, cu sau fără voia lui (…), până la corupţia din marile proiecte de infrastructură. Fiecare act de corupţie de acest gen, mic sau mare, slăbeşte statul român şi ne îndepărtează de o societate sănătoasă", consideră Cioloş. 

În acest sens, premierul Cioloş a dat exemplu Spitalul de Arşi, dar şi cazul Hexi Pharma. „Lipsă de integritate, lipsă de omenie, neglijenţă, nepăsare – asta am văzut cu toţii zilele acestea la Spitalul de Arşi, pacienţi care erau ţinuţi în condiţii inumane, sigur dincolo de anumite nevoi, neajunsuri din punct de vedere material, nu numai la acest spital şi la alte spitale, şi ştiu că domnul ministru le are în vedere, chiar dacă nu vor fi făcute miracole în câteva zile sau în câteva luni. Dar e un proiect care să pornească de la această realitate, proiect de investiţii pe care noi cel puţin îl vom începe. Apoi, interese de afaceri care au dus la crearea unui sistem criminal şi asta am văzut în cazul Hexi Pharma, sigur, justiţia trebuie încă să se exprime, dar din ceea ce am putut constata deja la nivel administrativ putem trage anumite concluzii", a spus șeful Executivului. 

Totodată, el a atras atenția că indiferența și corupția ucid. „Corupţia ucide! Vă amintiţi de acest slogan, în urmă doar cu câteva luni, şi iată că vedem astăzi, în multe situaţii – corupţia coroborată cu indiferenţa – şi e important să subliniem acest lucru – poate să ucidă literalmente, am văzut cazuri în sănătate, şi poate să ucidă social prin alienare, atunci când aceste ingrediente – corupţia şi indiferenţa – le întâlnim în educaţie (…). Ca să dau doar două exemple din două domenii în care există un sentiment clar în societate că avem nevoie de reformă, dar avem impresia că această reformă trebuie să vină doar din partea statului sau a Guvernului", a spus Dacian Cioloş.

La dezbaterea „Noua Strategie Naţională Anticorupţie – integritate, transparenţă, educaţie" participă și ministrul Justiţiei, Raluca Prună, viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, şi ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, alături de reprezentanţi ai altor instituţii guvernamentale. 

Sunt invitaţi şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai societăţii civile.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...
Ultima oră
Pe aceeași temă