14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportSummitul NATO de la Varșovia. Klaus Iohannis: Partenerii noştri estici, în special...

Summitul NATO de la Varșovia. Klaus Iohannis: Partenerii noştri estici, în special Georgia, Ucraina şi Republica Moldova, necesită ajutor susţinut

Georgia, Ucraina şi Republica Moldova necesită ajutor susţinut din partea Alianţei, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, sâmbătă, summitul NATO de la Varșovia, informează Agerpres.

„Ieri am luat decizii majore privind întărirea NATO. Pe baza acestor decizii, strategia NATO ar trebui să devină mai coerentă pentru creşterea stabilităţii, mai ales în vecinătatea apropiată. Un astfel de efort ar trebui să ofere posibilitatea partenerilor noştri să se apere singuri şi să asigure securitatea popoarelor lor prin intermediul scopurilor şi instituţiilor democratice. Partenerii noştri estici, în special Georgia, Ucraina şi Republica Moldova, necesită ajutor susţinut. NATO ar trebui să reevalueze constant suportul oferit în domenii precum reformele legate de apărare şi securitate şi să întărească sectoarele vulnerabile, inclusiv domeniile cibernetic şi energetic. Cerem ca în acest caz contribuţia acestor parteneri la eforturile internaţionale să proiecteze stabilitatea prin intermediul participării la misiuni şi operaţii conduse de Alianţă”, a spus şeful statului. 

El a amintit că la graniţa sudică a NATO crizele din Siria, Irak şi Libia generează multiple ameninţări la adresa securităţii. Şeful statului a arătat şi că Daesh este o ameninţare serioasă la adresa securităţii internaţionale. 

Iohannis a subliniat că activitatea NATO în Marea Egee a adus plus valoare eforturilor internaţionale privind gestionarea crizei migranţilor şi o cooperare practică între Alianţă şi UE. 

Citește și: FOTO + VIDEO. A doua zi a summitului NATO de la Varșovia: Afganistanul va primi sprijin până la sfârșitul lui 2017. Urmează discuțiile pe tema Ucrainei. Stoltenberg îndeamnă la dialog cu Rusia

„Credem că există potenţial semnificativ pentru cooperarea NATO-UE în domeniul maritim în Mediterana Centrală şi lângă. Aprofundarea relaţiilor NATO-UE în alte domenii cheie, precum combaterea ameninţărilor hibride, apărarea cibernetică, comunicaţiile strategice, lupta împotriva terorismului şi intensificarea cooperării şi coordonării în cadrul exerciţiilor vor aduce substanţă. Acestea pot face parteneriatul NATO-UE unul cu adevărat strategic”, a spus Iohannis. 

El a conchis că pentru a aborda eficient ameninţările din vecinătate, atât în est, cât şi în sud, este nevoie de cooperare la graniţe cu partenerii, încurajând în acelaşi timp asumarea la nivel local şi acceptarea eforturilor Alianţei, precum şi o mai mare sinergie şi cooperarea cu organizaţiile internaţionale şi regionale.

​La Varșovia are loc, sâmbătă, a doua zi a summitului NATO. La reuniune participă 18 președinți, 21 de șefi de guvern, 41 de miniștri de Externe și 39 de miniștri ai Apărării. Totodată, la Varșovia se află și liderii UE şi ai ţărilor asociate sau partenere, precum Georgia, Ucraina sau Afganistan.

Delegaţiile numără în total peste 2.200 de membri, iar numărul jurnaliştilor acreditaţi a depăşit 2.000. 

Citește și: FOTO + VIDEO. Prima zi a summitului NATO de la Varșovia: NATO a aprobat desfăşurarea a patru brigăzi în Polonia şi ţările baltice şi a preluat comanda scutului american antirachetă în Europa

Lucrările summitului se desfășoară pe stadionul naţional, construit pentru Campionatul European de fotbal din 2012. Autoritățile poloneze au sporit măsurile de securitate, încă de joi, pentru a preveni incidentele. Astfel, pe malurile râului Vistula, care traversează capitala poloneză, echipe de câte doi poliţişti călare patrulează plajele de nisip. Totodată, un gard din fier înalt de doi metri a fost ridicat în jurul Stadionului Național. În plus, podurile din jurul stadionului şi străzile din centrul oraşului sunt închise circulației.

Sâmbătă, lideri precum preşedintele american Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel, premierul demisionar britanic David Cameron şi preşedintele francez Francois Hollande vor discuta despre ajutorul pentru Afganistan și cooperarea cu Ucraina.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă