15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportCine este Felix Stroe, propunerea pesediștilor la Ministerul Transporturilor: Afacerile controversate din...

Cine este Felix Stroe, propunerea pesediștilor la Ministerul Transporturilor: Afacerile controversate din Găgăuzia

UPDATE: Felix Stroe a fost votat de colegii săi pesediști pentru a prelua portofoliul Transporturilor, în locul lui Răzvan Cuc. 



Preşedintele PSD Constanţa, Felix Stroe, ar putea prelua portofoliul Ministerului Dezvoltării, în locul lui Sevil Shhaideh, după ce aceasta şi-a dat demisia, joi, în cadrul CExN, au declarat surse politice pentru Hotnews.

În timpul crizei politice din iunie, care a dus la căderea guvernului Grindeanu, Felix Stroe s-a plasat de partea lui Liviu Dragnea, condamnând acţiunile lui Sorin Grindeanu şi Victor Ponta. Organizaţia Constanţa a PSD a transmis atunci o declaraţie semnată de preşedintele Felix Stroe.

“Sorin Grindeanu şi Victor Ponta nu reprezintă partidul în tentativă de preluare prin forţă a puterii executive a statului. PSD condamnă categoric tentativă ilegitimă a celor doi foşti membri ai partidului, Sorin Grindeanu şi Victor Ponta, de a prelua puterea executivă a statului român. În toate aceste acţiuni ilegitime, cei doi nu reprezintă Partidul Social Democrat şi nu au niciun drept să angajeze numele partidului într-un asemenea demers care contravine grav tuturor principiilor democratice.

Forurile statutare de conducere ale partidului nu i-au mandatat să întreprindă vreuna dintre aceste acţiuni ilegitime, ceea ce înseamnă că cei doi acţionează strict în nume propriu, având întreagă răspundere, de orice natură, pentru faptele lor”, a declarat Stroe.

Cine este Felix Stroe

Felix Stroe, preşedintele PSD Constanţa, a fost ales în fruntea partidului după retragerea lui Radu Mazăre din viaţă publică. Într-un interviu acordat publicației Info-sud est în noiembrie 2015, Stroe susţinea că a avut conflicte cu Radu Mazăre, care l-au determinat să şi plece din funcţia de viceprimar în 2003.

Potrivit Info Sud-Est, Felix Stroe este unul dintre veteranii afacerilor postdecembriste de succes, managerul regiei de apă din Constanţa din anul 2003 şi preşedintele PSD din iunie 2015. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, Felix Stroe a fost o apariţie foarte discretă în mass-media şi viaţă publică. În 2015 a fost declarat incompatibil de către ANI, din cauza că ocupă simultan funcţia de manager RAJA şi consilier local, din care a demisionat. 

Potrivit Info Sud-Est, din 2003, de la începutul activităţii în cadrul RAJA, şi până în prezent, Felix Stroe a devenit acţionar în încă şase societăţi şi a achiziţionat mai multe terenuri, cu suprafeţe semnificative. Afacerile acestuia din Constanţa au prosperat permanent şi se bucură de profituri însemnate şi în prezent. 

"(…) N-am vrut să mă bag în niciun fel în vreo colaborare economică cu primăria şi am refuzat să fiu vreodată beneficiar la ceva de la primărie. Şi atunci dacă eu nu m-am aplecat în faţă lor şi nu am vrut să primesc nimic de la ei, nici ei nu au avut cu ce să m㬠Nici n-au încercat, pentru că ştiau că îi voi respinge ferm şi vom intră şi în altfel de discuţii. Nu au existat presiuni pentru că eu sunt un tip foarte ferm, dur şi insensibil. Şi nu ar fi avut câştig de cauza. Şi de unde ştiţi că n-au vrut să-mi pună beţe în roate?".

De asemenea, conform Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație, “Felix Stroe, născut în 1955, este încă un cetățean român care a primit cetățenia Moldovei, decretul fiind semnat pe 21 noiembrie 2011 de către președintele interimar de atunci, Marian Lupu. Din CV-ul lui Stroe putem afla că acesta a fost ofițer activ în cadrul Marinei Militare iar cinci ani comandant pe nave de război.

În perioada 2000-2003, a fost viceprimar a municipiului Constanța și consilier local în același oraș iar de la 1 aprilie 2003 Director General al Societății Comerciale RAJA S.A., fosta regie județeană de apă. Alături de omul de afaceri Ion Dumitrache, Stroe controlează compania 2X1 Holding Cap Midia Shipyard SA, un șantier naval în localitatea Năvodari unde sunt reparate și navele Forțelor Navale Române.

În Republica Moldova, Felix Stroe figurează ca director la compania RAJA SRL, înregistrată pe 3 februarie 2011 în Gagăuzia, orașul Comrat (ca fondator apare RAJA SA, administrată de Stelian Budeș). Din 2012, compania este furnizor de apă în regiunea Comrat. Tot din 2012, Stroe este și cetățean de onoare al Comratului. Primarul din Comrat, Serghei Anastasov, afirmă că, în Comrat, nu mai activează RAJA SRL iar Felix Stroe e plecat la Constanța și revine mai rar prin Comrat”, scrie jurnalistul de investigaţii, Cătălin Prisacariu, pe blogul personal. 

Variante pentru ministerele Transporturilor şi Fondurilor Europene

Potrivit altor surse politice, citate de Mediafax, vicepremierul Marcel Ciolacu ar urma să preia atribuţiile lui Sevil Shhaideh. Totodată,  deputatul Gabriel Vlase, cel care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, ar urma să fie propus ministru al Transporturilor, iar portofoliul Ministerului Fondurilor Europene ar urma să fie preluat de Marius Nica. Acesta a mai deţinut funcţia de ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Ponta.

Cele mai citite

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

Administratora unui bloc din Sectorul 2, înjunghiată mortal de un vecin

O femeie de 56 de ani, administratora unui bloc din Sectorul 2 al Capitalei, a fost înjunghiată mortal de un vecin, joi seară. Individul...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă