8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportPSD vrea să reia un vot de acum 5 ani

PSD vrea să reia un vot de acum 5 ani

Liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Marian Neacşu, a sesizat Biroul Permanent cerând o clarificare pentru numirea la Curtea Constituțională (CCR) a judecătorului Ştefan Minea ales în  2010 de Camera Deputaților, la propunerea PDL. În mod paradoxal, contestația PSD se bazează pe decizia CCR în cazul Șova, luată în 6 mai 2015.

Neacşu a precizat în sesizarea depusă ieri că, la 14 iunie 2010, în şedinţa Camerei Deputaţilor, la numirea unui judecător la CCR, propunerea PSD a fost Valer Dorneanu, iar propunerea PDL a fost Ştefan Minea. Neacşu a explicat că în 2010 iniţial a fost admisă numirea lui Valer Dorneanu ca judecător, prin votul majorităţii simple a deputaţilor, dar PDL a obţinut, „printr-o majoritate conjuncturală”, reluarea votului, fiind propus Ştefan Minea. Acesta din urmă a obţinut postul de judecător cu voturile a jumătatea plus unu din numărul total al deputaţilor.

În document se mai arată că, similar, prin decizia din 6 mai 2015, CCR a admis sesizarea de neconstituţionalitate şi a constatat că hotărârea în cazul Şova „este neconstituţio­nală întrucât a fost adoptată în temeiul unor dispoziţii legale şi regulamentare care contraveneau prevederilor art.76 al.2 din Constituţie”. Neacşu a menţionat în acest caz că la nivelul Curţii a fost reţinut că „regula care guvernează adoptatea hotărârilor Parlamentului este întrunirea cvorumului decizional al majorităţii simple de voturi, respectiv jumătate plus unu din numărul deputaţilor prezenţi la şedinţă”.Biroul Permanent a decis să trimită sesizarea la Comisia juridică.

După cum se vede, PSD interpretează în interes propriu deciziile Curții Constituționale. În cazul Șova, la care se referea punctual decizia CCR, PSD a refuzat propunerea PNL de a lua act de aprobarea arestării lui Șova, pentru că Regulamentul pe baza căruia fusese salvat senatorul social-democrat era neconstituțional. Cu alte cuvinte, PSD a mers pe ideea că decizia CCR nu se putea aplica retroactiv, iar votul din 25 martie 2015 al Senatului nu putea fi interpretat în baza acesteia. În schimb, PSD invocă decizia CCR pentru a reveni asupra unui vot de acum cinci ani de zile, care s-a dat în baza Regulamentului Camerei Deputaților în vigoare în acel moment.  

De asemenea, și deputatul Nicolae Mircovici a declarat că o decizie legată de sesizarea CCR se va lua săptămâna viitoare. 

”E vorba că prin decizia CCR din 2008 s-a statuat că numărul membrilor prezenți în fiecare cameră are rolul determinat pentru adoptarea unei hotărâri. În 2014 a fost supus votului, a îndeplinit numărul voturilor, dar Valeriu Dorneanu nu a fost ales. A venit și domnul jurist Mircea Minea Ștefan care, după repetarea votului a obținut majoritatea simplă și a fost declarat judecător. În cazul domnului Șova a avut majoritatea, nu s-a admis că s-a considerat că este nevoie de majoritatea Senatului. Asta conduce la o idee care este cuprinsă în această sesizare, înseamnă că și alegerea domnului Valeriu Dorneanu era legală și nu mai trebuia vot și în cazul domnului Mihnea. La data de 14 iunie 2010 a existat pe zi numirea unui judecător la CCR. Propunerea PDL a fost Valeriu Dorneanu. Practic s-a invalidat numirea domnului Dorneanu. A fost numit judecător domnul Mircea Minea Ștefan. Este prima sesizare prin care cineva a sesizat o încălcare a Constituției și a regulamentului celor două camere. Nu există niciun termen. E clar că se dorește o explicație în legătură cu legea să fie egală pentru toți. Săptămâna viitoare se va lua o decizie în legătură cu sesizarea CCR”,  a declarat miercuri, deputatul Mircovici Niculae.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă