7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportSurse: Întâlnire a președintelui Klaus Iohannis cu Dacian Cioloș, pe tema turneului...

Surse: Întâlnire a președintelui Klaus Iohannis cu Dacian Cioloș, pe tema turneului efectuat de premier în Vietnam şi Mongolia

Premierul Dacian Cioloş se va întâlni, luni, cu președintele Klaus Iohannis, pentru a-i prezenta concluziile turneului său asiatic în Vietnam şi Mongolia, au declarat surse oficiale, pentru Agerpres.

Conform surselor citate, turneul efectuat de prim-ministrul Cioloş în Vietnam şi Mongolia a fost unul foarte consistent iar concluziile acestuia urmează să fie prezentate preşedintelui Iohannis în întâlnirea săptămânală a celor doi oficiali, care va avea loc luni, de la ora 17.00. 

Turneul asiatic al premierului Dacian Cioloş a debutat cu o vizită oficială în Vietnam (11-14 iulie) iar ulterior prim-ministrul a participat la cel de-al 11-lea Summit ASEM (Europe-Asia Meeting), care a avut loc în Mongolia, la Ulan Bator (15-16 iulie). 

Potrivit unui comunicat al Guvernului, vizita în Vietnam a avut scopul de a relansa relaţia tradiţională de prietenie România – Vietnam, cu un accent special pe dinamizarea cooperării economice şi a schimburilor comerciale. Pe lângă discuţii bilaterale cu prim-ministrul, preşedintele şi alţi demnitari vietnamezi, premierul Cioloş a participat la Forumul Economic România – Vietnam de la Hanoi, alături de o delegaţie de peste 20 de reprezentanţi ai mediului de afaceri din România, pentru a identifica noi oportunităţi de afaceri cu parteneri vietnamezi şi pentru a valorifica viitorul acord de liber schimb UE-Vietnam. 

În ceea ce priveşte Summitul ASEM, discuţiile s-au concentrat pe tema “20 de ani de ASEM: un parteneriat pentru viitor prin conectivitate”, participanţii evaluând progresele înregistrate de la ultima reuniune şi stabilind direcţiile de cooperare în următorul deceniu. 

Premierul Dacian Cioloş a avut o intervenţie la Summitul ASEM referitoare la promovarea parteneriatului în cadrul ASEM pentru o mai mare conectivitate, unde a prezentat argumentele în favoarea transformării României într-un punct nodal pentru proiectele de interconectare dintre Europa şi Asia, fie că este vorba despre infrastructura de transport de mărfuri, de energie, despre comunicaţii sau relaţii interumane şi culturale. Prim-ministrul a evidenţiat avantajele conferite de poziţia geografică a României şi legătura prin fluviul Dunărea. 

În cadrul sesiunii în format restrâns a şefilor de delegaţii, dedicată discutării aspectelor principale de pe agenda internaţională şi, în principal, măsurilor pentru combaterea terorismului, premierul Dacian Cioloş a promovat iniţiativa României de înfiinţare a unui Tribunal Internaţional pentru condamnarea crimelor terorismului, după cum a informat Guvernul. 

De asemenea, în prima parte a zilei de sâmbătă, 16 iulie, premierul a participat la o reuniune informală de coordonare între şefii de stat şi de guvern europeni aflaţi la summit privind situaţia din Turcia. În urma acestei reuniuni, a rezultat o declaraţie comună a preşedinţilor Consiliului European, Donald Tusk, Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi a Înaltului reprezentant pentru politica externă şi de securitate a Uniunii Europene, Federica Mogherini. 

În marja lucrărilor summitului, premierul Cioloş a avut o serie de întrevederi bilaterale cu premierii din Mongolia, China, Kazahstan, Singapore, Polonia şi cu preşedintele Elveţiei şi cel al Comisiei Europene. De asemenea, prim-ministrul Cioloş a avut discuţii informale cu preşedintele Consiliului European, prim-miniştrii guvernelor din Olanda, Luxemburg, Slovacia, Malta, Rusia, cu vicepreşedintele Indiei, precum şi cu Federica Mogherini şi cu secretarul general ASEAN. 

Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă