10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportSurse: Klaus Iohannis va cere, la Strasbourg, președintelui CEDO un punct de...

Surse: Klaus Iohannis va cere, la Strasbourg, președintelui CEDO un punct de vedere privind grațierea și modificarea legislației penale

Președintele Klaus Iohannis va cere, miercuri, la Strasbourg, președintelui Curţii Europene pentru Drepturile Omului, un punct de vedere pe tema graţierii şi a modificărilor pe care Guvernul intenţionează să le aducă legislaţiei penale, potrivit unor surse oficiale, citate de News.ro.

Miercuri, șeful statului se va întâlni cu președintele CEDO, la Strasbourg. Potrivit surselor citate, în cadrul întâlnirii, Klaus Iohannis va cere un „punct de vedere clar” cu privire la OUG-urile pe tema graţierii şi modificării legislaţiei penale, în condiţiile în care majoritatea parlamentară invocă decizii ale CEDO pentru a promova aceste acte.

Astfel, preşedintele ar dori să obţină, prin consilierii săi, şi informaţii de la CEDO cu privire la decizia pilot de sancţionare a României în cazul condiţiilor din penitenciare.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, efectuează, marţi şi miercuri, o vizită oficială la Strasbourg, unde va participa la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, la invitația președintelui acestui for, Pedro Agramunt, și va avea întrevederi cu secretarul general al CoE, Thorbjorn Jagland, precum și cu alți oficiali, informează presidency.ro.

Marți, Iohannis va participa, alături de președintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, a cărui țară deține în prezent Președinția-în-Exercițiu a Consiliului Europei, precum și de secretarul general al organizației, la ceremonia de marcare a Zilei internaționale de comemorare a memoriei victimelor Holocaustului, unde va susține o alocuțiune, și la inaugurarea Expo Holocaust, expoziție realizată de România. Președintele Iohannis va participa și la un dejun de lucru oferit de președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Pedro Agramunt, cu ocazia primei sesiuni plenare a Consiliului Europei din anul 2017.

Mesajul principal al președintelui Iohannis va reitera angajamentul și sprijinul ferm al României față de valorile și standardele Consiliului Europei, cu precădere cele privind democrația și statul de drept. Iohannis va sublinia și importanța rolului jucat de Consiliul Europei și instituțiile sale în edificarea în România a unui stat de drept viabil, bazat pe principii democratice și respectarea drepturilor omului, respectiv va discuta inițierea de noi proiecte de cooperare cu organizația de la Strasbourg în vederea promovării și sprijinirii valorilor și standardelor Consiliului Europei pe continent.

Tot marți, președintele Klaus Iohannis se va întâlni cu angajații români care lucrează în structurile Consiliului Europei și cu reprezentanți ai comunității românești din Alsacia.

Miercuri, șeful statului va avea convorbiri cu președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Pedro Agramunt, va susține un discurs în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și va participa la un dejun de lucru oferit de Pedro Agramunt. Administrația Prezidențială menționează că APCE a instituit o practică de a găzdui, în contextul celor patru sesiuni anuale ale sale, înalți oficiali din statele membre sau alte structuri internaționale care interacționează cu Consiliul Europei, scopul acestora fiind de a desfășura un dialog deschis și constructiv pe subiecte de actualitate și privind evoluții actuale din politica externă sau internă, care au relevanță asupra stadiului democrației, statului de drept și drepturilor omului în Europa.

După discursul susținut la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, delegațiile parlamentare la APCE vor avea posibilitatea să se adreseze președintelui Iohannis într-o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Vizita de la Strasbourg este prima deplasare externă a președintelui Iohannis din acest an.

 

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă