14.2 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSportGALERIE FOTO. Mihai Răzvan Ungureanu, noul șef al SIE. PNL a reuşit...

GALERIE FOTO. Mihai Răzvan Ungureanu, noul șef al SIE. PNL a reuşit să adune cvorumul necesar pentru votul la şefia SIE

UPDATE 18:43  Mihai Răzvan Ungureanu a fost numit noul șef al Serviciului Român de Informații, cu  278 voturi “pentru” şi 6 voturi “împotrivă”. 

UPDATE 17:48  A început votul pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informaţii Externe

UPDATE 17:45  Kelemen Hunor, preşedinte UDRM: Nu mi-a fost uşor cu Victor Ponta premier.

UPDATE 17:40  Ioan Oltean, deputat PNL: PSD ne-a jigni astăzi în Plen. MRU, jigniri gratuite de la deputatul PSD, Neacşu.

UPDATE 17:33  Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului: Mă refer la perioada 2009-2012 când toată puterea a fost în mâna unui partid sau unui om. NU cred că trebuie să ne întoarcem la acea perioadă. Asistăm la recompunerea puterii în mâna actualului preşedinte. De aceea, consider că propunerea lui MRU nu este oportună. Ar fi fost un demers firesc dacă preşedintele s-ar fi consultat cu partidele, aşa cum a făcut în cazul numirii noului şef al SRI. Practic, de astăzi avem senzaţia că regimul Băsescu se recompune. Nu pot să uit mesajul primit de USL care a dorit îndepărtatea regimului Băsescu. Astăzi, în persoana lui Ungureanu nu văd altceva decât întoarcerea oamenilor fostului preşedinte în funcţii cheie. M-a frapat cât de pătimaş s-a comportat în campania electorală. Ar tebui să vă pună pe gânduri. Un şef al SIE trebuie să fie impartţial. La dânsul este exact invers.Toate astea determină grupul ALDE să nu voteze propunerea pentru şefia SIE.

UPDATE 17:28  Marian Neacşu, deputat PSDatac dur la adresa lui Mihai Răzvan Ungureanu. Îl acuză pe MRU că a dat Moştenirea Gojdu statului maghiar. “MRU este un produs expirat politic. Nu vrem să fim ungurenii lui Mihai Răzvan Ungureanu.

UPDATE 17:23  Mihăiţă Calimente, senator PNL: Comisia a îndeplinit atribuţia de a convoca şi audia propunerea preşedintelui Iohannis. Întrucât au fost prezenţi doar doi membri din cei cinci, audierea nu a avut loc din lipsă de cvorum.

UPDATE 17:19  Votul este secret, pe buletine de vot.

UPDATE 17:17  Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a supus Plenului ordinea de zi care a fost aprobată cu trei voturi “împotrivă”.

UPDATE 17:06  Există cvorum pentru sedinţă. 286 de parlamentari au semnat lista de prezenţă.

UPDATE 17:01  Parlamentarii au intrat în sala de plen. Lipsesc cei de la PNL, PC şi PLR. Sunt prezenţi cei de la PNL, PUNR, UDRM, PSRo, PMP PND şi minorităţi. Sunt prezenţi şi patru parlamentari de la PSD. Şi Gabriel Oprea este prezent. A venit şi Călin Popescu Tăriceanu care stă la prezidiu împreună cu Valeriu Zgonea. Cei doi vor conduce şedinţa.

UPDATE 16:50  Gabriel Oprea, preşedinte UNPRUNPR estre un partid serios care îşi respectă cuvântul dat. Întotdeauna, dar întotdeauna, respectăm coaliţia de guvernare. Pe de altă parte, de cinci ani de zile aceste proiect politic care a adus stabilitate politică în România într-o perioadă grea, este consecvent pentru că sprijină pe preşedintele României indiferent cum îl cheamă, acum îl cheamă Klaus Iohannis, pe probleme de securitate naţională, apărare şi ordine naţională, a fost ales de poporul român. Toţi cei 55 de parlamentari, avem şi noi doi oameni plecaţi în străinătate, din 57 de parlamentari UNPR merg acuma şi votează aşa cum şi-a dat cuvântul.

UPDATE 16:39  Mihai Răzvan Ungureanu a ajuns în Parlament. 

UPDATE 16:21  Deputaţii PSD au plecat acasă. Votul este programat la ora 17:00, informează Digi 24.

UPDATE 16:02  PSD și ALDE vor boicota votul în cazul numirii lui Mihai Răzvan Ungureanu la șefia SIE, susţin surse parlamentare consultate de România liberă.

UPDATE 14:45  Cu doar trei ore înainte de votul din Plenul Parlamentului pentru votarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informaţii Externe, Victor Ponta a postat pe contul său de Facebook un fragment dintr-un discurs al lui Mihai Răzvan Ungureanu din 27 aprilie 2015.

Vă rog să citiți și să decideți singuri dacă este de râs sau de plâns – ce spunea Mihai Răzvan Ungureanu despre PNL pe 27 Aprilie anul acesta: <<În urmă cu trei ani, ați trisat și ați câștigat. Ați mizat pe foamea de putere, ați speculat nemulțumirea românilor, ați negociat cu lașii, i-ați cumpărat pe cei mai slabi și ați câștigat marele premiu: accesul la resursele statului. Din care apoi v-ați înfruptat lacom, așa cum ați învățat în toate guvernările din urmă. Celor curioși și dornici să știe de mine le răspund astfel: n-am dispărut nicăieri. Am doar răbdare>> – contul de Facebook al lui MRU, pe 27 aprilie“, a scris Ponta pe Facebook.

Premierul autosuspendat şi-a încheiat postarea cu adăugarea unui link la ştire în care Alina Gorghiu declara că preşedintele Iohannis nu a consultat-o nici pe ea şi nici pe Vasile Blaga când l-a propus pe Mihai Răzvan Ungureanu pentru şefia Serviciului de Informaţii Externe.

UPDATE 11:26  Mihăiţă Calimentesenator PNL: Social-democraţii nu au venit la Comisia SIE care urma să îl audieze pe MIhai Răzvan Ungureanu. Deşi au zis că vin, acum au boicat. Plenul Reunit este suveran. Oricum, ceea ce ar fi urmat să se întâmple aici era consultativ. Avem încredere că va fi votat azi. Are experienţa necesară.A mai fost director la SIE timp de 5 ani.

UPDATE 10:52  Mihăiţă Calimente, senator PNL: Nu cred că va fi vreo problema la audierea lui Mihai Răzvan Ungureanu. NU cred că va dura foarte mult. Ungureanu are toate cunoştinţele necesare.

***

Mihai Răzvan Ungureanu, nominalizarea preşedintelui Klaus Iohannis, la conducerea Serviciului Român de Informaţii, va fi audiat, marţi, la ora 11 de Comisia SIE. Avizul Comisie este consultativ, iar votul va avea loc la ora 17. Deputații și senatorii PSD şi ALDE ar putea lipsi de la şedinţa Plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului.

Rovana Plumb, preşedintele interimar al PSD, a declarat, vineri, că partidul pe care îl conduce va boicota votul de mâine asupra nominalizării lui Mihai Răzvan Ungureanu la şefia Serviciului de Informaţii Externe. PSD a anunţat că boicotul ar fi una dintre variante, dar o decizie finală va fi luată marţi dimineaţa. 

Răzvan Ungureanu este susţinut de PNL, UNPR, UDMR, PND, PMP şi PSRo, iar miza liberalilor este să aducă 278 de parlamentari. Dacă vor reuşi, atunci Ungureanu va deveni noul director al Serviciului de Informaţii Externe. Cu toate acestea, Crin Antonescu a anunţat că nu va merge în plen să voteze. ”Sunt lucruri simple care pentru mine sunt de neclintit. În acest caz, președintele României are dreptul să facă ce propunere dorește și nici nu este într-o situație foarte delicată făcând această propunere. De asemenea, este dreptul oricărui partid, în speță PNL, de a lua decizii de vot și de a lua sancțiuni disciplinare când aceste decizii nu sunt respectate de către membrii de partid. Dar este dreptul meu individual de senator să mă pot privi în oglindă (…) Decizia mea este destul de clară, destul de discretă. Eu nu pot vota această propunere”, a declarat Antonescu, la Digi24.

În schimb, Ungureanu a spus că “merg cu încrede mâine la audieri şi la vot. Este loc pentru surprize plăcute întotdeanu. NU ştiu dacă e ironia sorţii, este pur şi simplu democraţie. Comunicarea cu preşedintele este continuuă. Am discutat tot timpul cu preşedintele. Cât depsre convocarea CSAT pe acest subiect, nu este în aria mea de expertiză. Cât despre terorismul din Europa, voi da mai multe amănunte despre strategia României în privinţa acestui subiect doar după ce voi ajunge acolo. Dacă voi fi votat, evident“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Portul Constanța a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, anunță premierul Ciolacu

Portul Constanţa a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, pentru Europa Centrală şi de Est, a anunțat premierul...
Ultima oră
Pe aceeași temă