7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportUPDATE. Mihai Tudose, propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru. Fostul ministru al...

UPDATE. Mihai Tudose, propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru. Fostul ministru al Economiei are relații cu SRI și a vrut să renunțe la lucrarea de doctorat, după ce a fost acuzat de plagiat. VIDEO

Fostul ministru al Economiei și vicepreședinte al PSD, Mihai Tudose, este propunerea PSD+ALDE pentru funcția de prim-ministru. 

Mihai Tudose ar fi fost singurul care ar fi acceptat propunerea lui Liviu Dragnea. Toţi ceilalţi care ar fi fost variante pentru funcţia de premier- Olguţa Vasilescu, Carmen Dan, Mihai Fifor, Adrian Ţuţuianu şi Marcel Ciolacu- au refuzat nominalizarea, conform unor surse politice, citate de Mediafax. 


Duminică, secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, a inclus numele fostului ministru pe o listă pe care figurează opt nume de posibili premieri. Pe listă figurează și numele ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, preşedintelui Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, şi europarlamentarului Viorica Dăncilă, a declarat secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu,  .

„Nu sunt patru nume pe listă, sunt opt nume şi printre cele opt nume era şi domnul Tudose. Era şi domnul Ţuţuianu, era şi Olguţa Vasilescu, era şi Viorica Dăncilă", a spus Ştefănescu, duminică seara, la Antena 3.

Precizările sale vin după ce Antena 3 l-a prezentat pe Mihai Tudose drept candidatul pe care coaliția de guvernare PSD-ALDE ar urma să îl prezinte președintelui Iohannis. Cu toate acestea, Codrun Ștefănescu nu a dorit să se pronunțe.

Cine este Mihai Tudose



Mihai Tudose a absolvit în 1995 Facultatea de ştiinţe juridice şi administrative din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”. Tudose a absolvit un curs post-universitar în domeniul securităţii naţionale la Colegiul Superior de Securitate Naţională, Serviciul Român de Informaţii, în 2006. În acelaşi an a participat la un curs de specializare post-universitar la Colegiul Naţional de Apărare – Bucureşti.

În 2010, Tudose a obţinut diploma de Doctor în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii, la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, Serviciul Român de Informaţii. Lucrarea s-a intitulat „Protecţia infrastructurile critice”. Un an mai târziu era lector universitar în cadrul aceleaşi instituţii, iar în 2013 ocupa postul de conferenţiar universitar la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Vitează”, SRI.

Ministrul propus a absolvit două programe de master. Masterul „Turismul în contextul dezvoltării regionale durabile” a fost realizat la distanţă la Facultatea de management, inginerie economică în agricultura si dezvoltare rurală, Universitatea de ştiinţe agronomice si medicină veterinară Bucureşti, iar programul de master de „Politici Economice Europene” a fost absolvit la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative – Bucureşti.

Mihai Tudose şi-a completat studiile cu un curs de specializare în „Analiza şi rezolvarea conflictelor armate", la Georgetown University, din Statele Unite, în colaborare cu Colegiul Naţional de Apărare.

Mihai Tudose a cerut, în 2016, retragerea titlului de doctor, în urma acuzaţiilor de plagiat.

În august 2015, Centrul pentru Jurnalism de Investigații scria că Mihai Tudose, este suspectat că și-ar fi plagiat lucrarea de doctorat. Printre persoanele pe care Tudose le-ar fi plagiat se numărau Traian Băsescu și Ion Iliescu. 

Sursa citată preciza, la acel moment, că ar fi existat suspiciunea de plagiat pentru circa o treime din lucrarea de doctorat lui Mihai Tudose, la acel moment ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului. Totodată, ar fi existat și alte încălcări ale rigorilor academice: un paragraf plagiat se repetă de patru ori în lucrare, iar foarte multe trimiteri din notele de subsol sunt „în fals” – la paginile respective, autorii vorbesc despre cu totul altceva. 

 Potrivit sursei citate, circa 50 de pagini ar fi plagiate, fie cuvânt cu cuvânt, fie prin reformulări minore, din altă lucrare de doctorat, susţinută, cu un an mai devreme, de comisarul-şef Radu Andriciuc, la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”. Din doctoratul comisarului-şef s-ar fi copiat inclusiv părţi din concluzii, câteva anexe şi chiar o secţiune din bibliografie. Numele lui Andriciuc şi lucrarea acestuia nu apar deloc în doctoratul lui Tudose, nici la notele de subsol, nici la bibliografie. 

Alţi autori pe care Tudose i-ar fi plagiat sunt: Liviu Mureşan, Septimiu Caceu, Grigore Alexandrescu şi Gheorghe Văduva, George Dediu şi Alexandru Manafu, dar şi conducătorul său de doctorat, generalul Constantin Onişor, şeful Şcolii Doctorale de la Academia Naţională de Informaţii.

Pe aceeaşi listă, mai apar doi foşti preşedinţi. De pe blogul lui Ion Iliescu ar fi fost preluate, prin reformulare, părți dintr-un discurs ţinut de acesta la Istanbul, în 2008, iar de la Traian Băsescu, fragmente dintr-un mesaj introductiv postat înaintea lansării Strategiei Naţionale de Apărare a României din 2007. 

„Nu am plagiat şi, în al doilea rând, eu nu am luat de la Iliescu sau Băsescu, ci de la preşedinţi”, a fost explicaţia lui Tudose. 

 

Ministrul Tudose a declarat pentru CRJI ca la momentul redactarii lucrarii „erau alte vremuri".

„E vorba de Andriciuc si de niste texte de pe Internet, dar nu e vorba de mai mult de doua-trei pagini si nu sunt preluate cuvant cu cuvant. Am avut acordul scris al autorilor. Poate am fost si putin neglijent, dar era ca si cum as face o lucrare de geometrie: nu pot pretinde ca am inventat eu Teorema lui Pitagora", a explicat Tudose, care a povestit un eveniment din timpul redactarii: „Am scris un capitol pe plaja, cu pixul, si dupa ce l-am bagat pe calculator, a fost verificat de un soft antiplagiat, reiesind ca era copiat in proportie de 15%". Pentru acest articol, lucrarea lui Tudose nu a fost verificata cu un astfel de soft.

La rândul său, Andriciuc a precizat „Domnul Tudose m-a contactat şi i-am cedat drepturile de proprietate, ca pentru orice marfă. Era 2008 şi aveam nişte probleme financiare, vă aduceţi aminte ce au păţit bugetarii (scăderea veniturilor cu 25%, din cauza crizei, a avut loc însă în 2010 n.r.), plus că fiul meu dădea Bacalaureatul. A fost vorba de câteva mii de euro. Este o prostie, actul respectiv nu înlătură obligativitatea citării”, a declarat un cadru didactic din mediul universitar ieşean, potrivit CRJI.

Totodată, numele lui Mihai Tudose este legat de un scandal privind angajarea soției sale, Corina Tudose.

Într-o dezvăluire „România Liberă” se preciza că, atuci când Tudose a ajuns ministru, societatea la care e angajată soția a câștigat milioane de euro de la stat. În cele două mandate ale acestui demnitar, firma ar fi câştigat contracte de zece milioane de euro de la Compania Naţională de Investiţii.

Corina Tudose, consoarta ministrului Economiei, avea un salariu de 5.000 de lei pe lună ca „asistent manager“ la societatea En Electric Proiect Office SRL. Administratorul firmei spune că femeia lucra, de fapt, la Departamentul Ofertare Licitaţii. În 2015, în timpul primului mandat la Economie al lui Tudose, En Electric Proiect Office ar fi prins în condiţii suspecte un contract de 6,5 milioane de euro pentru a construi reţeaua de canalizare a orașului Buşteni. Iniţial, licitaţia ar fi fost anulată, apoi, la reluare, din cele şase oferte, cinci au fost anulate. Numai firma soţiei ministrului a rămas „în picioare“. 


PSD va decide, luni dimineața, propunerea de premier pe care i-o va înainta președintelui Klaus Iohannis, după demiterea lui Sorin Grindeanu, prin moțiunea de cenzură.

 

Cele mai citite

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă