16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportGuvernul Grindeanu a aprobat majorarea salarială a personalului nedidactic din învăţământ. Aproximativ...

Guvernul Grindeanu a aprobat majorarea salarială a personalului nedidactic din învăţământ. Aproximativ 53.000 de angajaţi vor beneficia de creşteri salariale, începând cu luna februarie 2017

UPDATE 14.45: Personalul nedidactic din învățământ va beneficia de salarii mai mari începând cu luna februarie 2017, după ce Guvernul a adoptat, joi, o Ordonanță de Urgență în acest sens, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei RL. 

Conform Cabinetului Grindeanu, actul normativ va soluționa o serie de probleme apărute în salarizarea personalul nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar, prin așezarea pe grilă, în funcție de vechime, a salariilor acestei categorii de personal. Astfel, potrivit noii grile de salarizare, drepturile personalului nedidactic din învățământ se vor încadra între salariul minim pe economie, respectiv 1.450 de lei, și 1947 lei, în funcție de vechimea în muncă.

De aceste majorări salariale vor beneficia aproximativ 53.000 de persoane din domeniul educației. Creșterile salariale vor implica un efort financiar de aproximativ 90  milioane lei, sumă asigurată prin bugetul aprobat pentru Ministerul Educației Naționale.

UPDATE 11.30: Premierul Sorin Grindeanu a declarat că salarizarea personalului nedidactic din învățământ va fi pusă în acord cu măririle acordate în Educație printr-o ordonanță care va fi aprobată joi de Guvern.

“Azi avem pe ordinea de zi o ordonanță importantă și anume cea legată de salarizarea personalului nedidactic din învățământ, învățământul preuniversitar. Și ne referim la aproximativ 53 de mii de persoane, astfel încât măririle pe care le-am făcut în sistemul de învățământ să se aplice și personalului nedidactic din acest domeniu de activitate ca lucrurile să fie cât să fie cât se poate de echitabile pentru toată lumea”, a declarat Sorin Grindeanu, în deschiderea ședinței de Executiv.



Citeşte şi: Legea Educației: ziua, ca hoții | OPINIE

A trecut o săptămână de când ministrul Educației, Pavel Năstase, a anunțat intempestiv că va elabora, până la finele lui 2017, o nouă Lege a Educației. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă străvezie, în care ministrul nu a prezentat rapoarte, statistici sau analize, eventual elaborate de organisme din domeniu, care să poată susține necesitatea acestui demers cu un impact extraordinar asupra viitorului României. În loc să ofere argumente, să demonstreze neajunsurile Legii Educației naționale în vigoare, ministrul Pavel Năstase s-a referit doar la creșterea salariilor, gratuitatea pe CFR, la planul de a construi creșe sau școli. Nimic despre motivul concret al unei asemenea revoluții întreprinse de urgență în Educație.  



La Palatul Victoria va avea loc, joi, o şedinţă de Guvern, fiind anunţate şi proiectele de acte normative care ar putea fi incluse pe agendă, însă, de pe listă lipseşte ordonanţa privind salarizarea personalului nedidactic. Potrivit unor surse guvernamentale, există posibilitatea ca OUG să intre pe ordinea de zi suplimentară, deoarece nu au fost încă emise toate avizele, lucru care ar trebui să se întâmple până la ora începerii şedinţei.

Pe agenda zilei, Cabinetul va avea în vedere proiectul de lege privind ratificarea Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti, la 20 decembrie 2016.

De asemenea, vor fi dezbătute şi proiectele de hotărâre pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii şi schemelor de sprijin cuplat, în sectorul zootehnic, precum şi pentru stabilirea cuantumului acestora, pentru anul de plată 2016, precum şi două memorandumului, unul privind reiterarea candidaturii României pentru găzduirea la Bucureşti a unui birou extern al Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (OMPI), una dintre agenţiile specializate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot fi consultate pe site-ul Guvernului.

 

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...
Ultima oră
Pe aceeași temă