23.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSportSurse: Premierul Tudose sesizează CCR pentru un posibil conflict între DNA și...

Surse: Premierul Tudose sesizează CCR pentru un posibil conflict între DNA și Guvern privind dosarul Belina

Premierul Tudose va sesiza Curtea Constituţională pentru constatarea unui posibil conflict între DNA şi Guvern în urmă instrumentării de către procurori a dosarului Belina, au declarat pentru HotNews.ro surse din PSD.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a anunţat încă de luni că PSD ia în calcul sesizarea CCR privind conflictul dintre ministrul Toader și șefa DNA. "Trebuie analizat dacă situaţia actuală poate constitui elementul unui conflict juridic de natură constituţională între două puteri ale statului", iar ministrul Justiţiei "va trebui să aibă un punct de vedere" în acest sens, a declarat atunci Liviu Dragnea.

Ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, referitor la dosarul Belina că legalitatea unei hotărâri de guvern trebuie verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ şi nu de către procuror, contrazicând-o astfel pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. 

Declarația ministrului Toader intervine după ce procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi susținuse, luni, într-un interviula postul de radio Europa FM, că DNA nu urmărește în mod special Hotărârile de Guvern, dar dacă apar informaţii că ceva e în neregulă – de exemplu în dosarul Belina – se poate sesiza din oficiu.





"Hotărârile de Guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de Guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, verificarea legalităţii actelor narmative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei Hotărâri de Guven nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ", a precizat ministrul, răspunzând unei întrebări.

Toader a explicat că actele normative infraconstituţionale – cele cu putere de lege – se veritică sub aspectul constituţionalităţii de către CCR, iar cele care sunt sub lege, se verific de către instanţa de contencios administrativ, de către judecătorul specializat.

Declaraţiile ministrului Justiţiei au stârnit reacţia DNA. Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a trimis o solicitare Coniliului Superior al Magistraturii pentru a analiza dacă afirmaţiile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, considerând că ministrul a indus în opinia publică ideea că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal. 





Preşedintele Klaus Iohannis a intervenit în acest conflict, criticându-l, marți seară, pe ministrul Justiţiei pentru declaraţiile privind imposibilitatea procurorilor de a ancheta cazul Belina. “Tudorel Toader uită că nu mai este un profesor care îşi dă cu părerea, ci ministrul Justiţiei. Dacă a constatat că anumite lucruri nu sunt făcute bine, trebuia să corecteze codul de procedură civilă. Abordarea lui este inadecvată”, a precizat şeful statului.





Iohannis a declarat şi că miniştrii urmăriţi penal ar fi trebuit să demisioneze sau să fie retraşi. “Persoanele urmărite penal, judecate penal, condamnate penal nu trebuie să fie în conducerea statului”, a spus preşedintele, afirmând că cele două doamne ministru din guvern urmărite penal trebuiau “să demisioneze sau să fie retrase”. “Faptul că PSD face scut în jurul doamnelor ministru nu e de bun augur”, a adăugat el.





Amintim că ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, este urmărită penal pentru abuz în serviciu, iar deputata Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, este acuzată de complicitate la abuz în serviciu de către procurorii anticorupție, iar DNA a cerut aviz pentru urmărirea sa penală, în dosarul Belina. 

Sevil Shhaideh este acuzată de procurorii anticoruție că, în perioada în care era consilier de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, împreună cu alte patru persoane – o directoare din cadrul MDRAP și trei angajate din cadrul Biroului de Cadastru Alexandria și Teleorman, s-a ocupat de trecerea unei părți din Insula Belina și a brațului Pavel din proprietatea statului în proprietatea județelui Teleorman și administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca apoi să fie închiriate ilegal unei firme private.  

Rovana Plumb este acuzată de DNA că, în calitate de ministru al Mediului, a ajutat la ”săvârșirea faptei penale reținute în sarcina suspectei Sevil Shhaideh,  cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative”.

Cele mai citite

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Aglomeraţie pe drumurile dinspre mare și munte spre Capitală. Rute alternative

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că este inregistrată aglomeraţie pe sensul de coborâre al DN1 către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni, dar şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă