10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportPartidele au semnat la Palatul Cotroceni o INIŢIATIVĂ LEGISLATIVĂ privind prelucrarea datelor...

Partidele au semnat la Palatul Cotroceni o INIŢIATIVĂ LEGISLATIVĂ privind prelucrarea datelor personale

UPDATE 11:07  Consultările preşedintelui Iohannis cu liderii partidelor s-au finalizat cu semnarea de către liderii partidelor parlamentare a unei inițiative legislative de modificare a legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Palatul Cotroceni a anunţat la finalul consultărilor care au durat aproximativ o oră că, în baza prerogativelor sale constituționale de mediere, președintele a facilitat dialogul între societatea civilă, instituțiile cu competențe în domeniul prelucrării datelor, apărării și securității naționale și partidele politice. ”Discuțiile au pornit de la premisa îmbunătățirii cadrului normativ pentru a pune în acord nevoia de securitate cu apărarea drepturilor și libertăților individului. Cu această ocazie, liderii partidelor politice au semnat o inițiativă legislativă parlamentară de modificare și completare a Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice”, a precizat Administraţia Prezidenţială, în comunicatul de presă remis după întâlnire.

Potrivit comunicatului, ”această inițiativă nu vizează legea securității cibernetice și nici Legea 82/2012 privind reținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de rețele publice de comunicații electronice și de furnizorii de servicii de comunicație electronice destinate publicului, care a fost declarată neconstituțională. Proiectul convenit astăzi urmărește să ofere garanții suplimentare pentru protejarea datelor personale și a dreptului la viață privată și să aducă o serie de clarificări pentru a elimina riscurile de abuz. Astfel, accesarea datelor cu caracter personal poate fi realizată doar într-un cadru precis delimitat, de către instanța de judecată sau numai cu autorizarea prealabilă a judecătorului. Acest principiu a fost cerut și de către reprezentanți ai societății civile și împărtășit de toți actorii implicați”, se mai scrie în comunicat.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, și-a exprimat speranța că acest proiect, care este rezultatul unui efort comun, va fi aprobat de Parlament și a subliniat, încă o dată, faptul că într-o societate democratică, securitatea, respectarea legii și libertatea trebuie puse în acord”, se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

***

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a invitat, miercuri, la ora 10:00 liderii partidelor și formațiunilor politice parlamentare la o nouă rundă de consultări pe tema cadrului juridic privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice. se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale. 

Curtea Constituţională a decis, în ianuarie, că legea securităţii cibernetice este neconstituţională în ansamblul ei.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă