15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportSenatorii au decis: Oprea poate fi URMĂRIT PENAL. Și Doina Tudor poate...

Senatorii au decis: Oprea poate fi URMĂRIT PENAL. Și Doina Tudor poate fi reținută și arestată

UPDATE 12.51: Doina Tudor poate fi reținută și arestată. 61 de senatori au votat „pentru” și 57 de senatori au votat „împotrivă”.

„Sunt liniștită în măsura posibilului”, a transmis ea.

UPDATE 12.06: Plenul Senatului discută, miercuri, cererea Justiţiei în cazul Doinei Tudor. Votul va fi secret cu bile. 

UPDATE 11.50: Gabriel Oprea poate fi urmărit penal. 71 de senatori au votat ”pentru”, iar 52 de senatori au votat ”împotrivă” la cererea DNA de urmărire penală a fostului ministru de Interne, acuzat că a deturnat fonduri de la serviciul secret al Ministerului de Interne. 

UPDATE 11.30:  Votul asupra cererii DNA în cazul senatorului Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, a început miercuri în plenul Senatului.

UPDATE 11.14: Gabriel Oprea a transmis, miercuri, în Plenul Senatului că îi roagă pe senatori să voteze împotriva cererii, întrucât și-a făcut întotdeauna datoria și că este nevinovat.

UPDATE 11.04: Ședința Biroului permanent al Senatului a început. Sunt prezenţi 114 senatori din totalul de 164, astfel că este îndeplinit cvorumul 

UPDATE 11.00: Rapoartele Comisiei juridice în privinţa solicitării justiţiei în cazurile Gabriel Oprea şi Doina Tudor au fost incluse, miercuri pe ordinea de zi a Biroului permanent al Senatului, informează Agerpres.

Conducerea Senatului a stabilit timpii de dezbatere. Astfel, cei doi senatori au la dispoziţie câte 30 de minute pentru a-şi exprima punctul de vedere, iar grupurile parlamentare, în total, tot o jumătate de oră. 

În final, votul în cazul celor doi va fi secret cu bile. 

————-

Rapoartele Comisiei juridice privind solicitările procurorilor anticorupție în cazurile senatorilor Gabriel Oprea și Doina Tudor au fost finalizate și ar urma să intre, miercuri, în Plenul Senatului, potrivit unor surse parlamentare, citate de Agerpres.

Conducerea Senatului urmează să decidă privind includerea celor două rapoarte pe ordinea de zi de miercuri a plenului, au precizat sursele citate. 

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut, săptămâna trecută, sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea, în dosarul în care sunt cercetaţi foşti şefi ai DIPI, fostul vicepremier fiind acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. 

Citește și: DNA cere un nou aviz pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea. Fostul ministru de Interne a dat undă verde fraudelor de la DIPI

DNA precizează că Gabriel Oprea, în calitate de ministru de Interne şi ordonator de credite, cu ajutorul lui Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, şi Gabriel-Nicolae Pavel, şef al Serviciului juridic, a dispus la 13 iulie 2015 suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliţie şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor. 

“Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziţionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie. Ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei. În perioada 21 august – octombrie 2015, ministrul de Interne a beneficiat de folosinţa exclusivă a autoturismului Audi A8, achiziţionat în modalitatea de mai sus”, susţin procurorii. 

* Tot săptămâna trecută, şeful DNA a cerut sesizarea Senatului pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatoarei Doina Tudor, acuzată de complicitate la luare de mită. 

Ea este anchetată în dosarul în care fostul său soţ, Daniel George Tudor, este cercetat pentru luare de mită, la data faptei preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, ulterior vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară. 

Citește și: UPDATE: DNA cere avizul Senatului pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatoarei Doina Tudor

DNA precizează că, în perioada martie-mai 2013, Doina Tudor l-a ajutat în mod direct pe Daniel Tudor să primească suma de 200.000 de euro (din suma totală de 300.000 de euro primită de acesta), pentru ca acesta, în calitate de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, să favorizeze o firmă de asigurări care făcuse obiectul unor activităţi de control. 

“În urma sumelor remise cu titlu de mită, la data de 26 aprilie 2013, inculpatul Daniel George Tudor a emis o decizie prin care s-au ignorat în totalitate constatările controlului respectiv (care atenţiona asupra gradului de risc ridicat al societăţii) şi a impus remedierea unor deficienţe minore şi nesemnificative în raport cu situaţia financiară precară a societăţii”, susţin procurorii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă