13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportSurse: Reuniune la nivel înalt pe tema procedurii de numire a procurorilor...

Surse: Reuniune la nivel înalt pe tema procedurii de numire a procurorilor – șefi

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a discutat, vineri, cu ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, și cu președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Bogdan Ciucă, despre schimbarea procedurii de numire a procurorilor – șefi, conform unor surse judiciare citate de Hotnews.

Astfel, printre modificările luate în discuție s-ar număra s-ar număra și schimbarea procedurii de numire a procurorilor în funcții de conducere. Astfel, numirile ar urma nu mai fie inițiate de ministrul Justiției, ci de secția de procurori a CSM. Numirea efectivă va fi făcută, ca și până acum, de președintele Klaus Iohannis. 

Din partea CSM, la discuții ar fi participat președintele instituției, Marius Badea Tudose, și vicepreședintele Bogdan Gabor. Întâlnirea n-a fost comunicată oficial până în acest moment. 

Modificarea este importantă în perspectivă unei eventuale schimbări de guvern. Toate funcțiile de conducere (procurori șefi,  adjuncți, șefi de secție) din cadrul parchetelor (DNA, Parchet General) expiră anul viitor, acestea fiind funcții cheie în sistem. 

Chiar dacă președintele Iohannis numește în final procurorii șefi, faptul că propunerea va veni de la secția de procurori a CSM nu este o garanție că sistemul are capacitatea de a cerne cele mai potrivite propuneri. Vezi avizul favorabil acordat noului procuror șef DIICOT, Daniel Horodniceanu, care a avut o presatatie slabă la audieri și nu s-a remarcat cu nimic în activitatea să de șef de birou la Iași.

 Mecanismul a funcționat și înainte că fostul ministru al justiției, Monica Macovei, să modifice procedura de numire a procurorilor șef, în 2005. Modificarea s-a produc în primul rând tocmai din cauza jocurilor din CSM-ul de atunci, nereformat, nu foarte diferit de prestația de astăzi a instituției. 

Conducerea CSM ar urma să-și asume propunerile de modificare a legislației fără a mai aștepta o decizie a plenului. Vicepreședintelui Gabor i s-ar fi promis că i se va modifica hotărârea de validare în funcție și că va primi  mandat pe 6 ani, după modelul Norel Popescu, în loc de cinci ani cât avea dreptul, fiind venit în CSM tot pe rest de mandat. 

Potrivit surselor citate de HotNews.ro, este surprizatoare urgență discuției acum, pe durată vacanței, în condițiile în care astfel de propuneri presupun o dezbatere publică, o discuție mai amplă și o decizie a plenului CSM. Schimbarea procedurii de numire a procurorilor șefi s-a mai discutat în ultimii ani, însă nu apărut nici o urgență care să justifice accelerarea acestor modificări. 

Contactat telefonic de România liberă, vicepreședintele CSM Bogdan Gabor ne-a precizat că NU a fost prezent la întâlnire. Președintele CSM Marius Tudose NU ne-a răspuns la telefon.

Contactat telefonic de Evenimentul Zilei, președintele CSM, judecătorul Marius Tudose, a confirmat întâlnirea cu Robert Cazanciuc.

“Ministrul Justiției a venit la mine să îmi spună cu cine voi colabora de la Minister, deoarece dânsul pleacă în concediu câteva zile.(..) Am discutat despre mandatul șefilor din instanțe și parchete. Și pentru funcțiile de conducere din parchete vrem să facem promovarea după modelul celei de la Înaltă Curte de Casație și Justiție, prin concurs. Am discutat că plan de bătaie pentru septembrie – colaborare CSM, MJ și sistem”, a declarat Marius Tudose.

După aceste informații și declarații apărute în presă, președintelew CSM a emis următorul comunicat de presă

“Precizări:

  1. Întâlnirile avute astăzi, 24 iulie, de preşedintele CSM cu ministrul Justiţiei şi, apoi, cu preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, au avut loc la sediul CSM, în cursul dimineţii, în timpul programului de lucru; accesul în sediul CSM a persoanelor menţionate fiind realizat prin intrarea oficială a clădirii, destinată accesului publicului şi angajaţilor Consiliului. În aceste condiţii, o astfel de întâlnire nu poate fi catalogată drept „secretă”.​
  2.  
  3. Întâlnirile au avut ca obiect discutarea unor aspecte tehnice legate de comunicarea inter-instituţională în perioada imediat următoare, având în vedere programele de concedii de odihnă ale persoanelor menţionate şi jalonarea unor repere temporale pentru proiectele instituţionale comune aflate în derulare.
  4.  
  5. În cadrul acestor întâlniri nu au fost dezbătute niciun fel de proiecte de legi sau proiecte de modificare a acestora. Potrivit legii, conducerea CSM nu poate să îşi asume nicio propunere de modificare a vreunei legi fără o decizie plenară.
  6.  
  7. Neavând un caracter decizional şi/sau de impact asupra activităţilor instituţiilor reprezentate, întâlnirile nu au fost anunţate pe agenda preşedintelui CSM.
  8.  
  9. Vicepreşedintele CSM, procuror Bogdan Gabor nu a participat la nici una din cele două întâlniri.
  10. Prin tehnici clasice de decupare şi scoatere din context, autorii articolelor menţionate au  urmărit plasarea  intervenţiei  preşedintelui CSM într-o zonă a senzaţionalului mediatic iar speculaţiile referitoare la înţelegeri oculte privind procedura de numire a procurorilor şefi şi modificarea legilor justiţiei, deşi, cu generozitate, sunt indicate „surse din magistratură”, nu corespund realităţii factuale”.

 

 

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă