10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSportSurse: Tudorel Toader ar fi schimbat mai mulți directori din Ministerul Justiției,...

Surse: Tudorel Toader ar fi schimbat mai mulți directori din Ministerul Justiției, înainte să demisioneze

Ministrul demisonar al Justiției, Tudorel Toader, ar fi schimbat din funcție mai mulți directori din instituție, înainte de a-și anunța demisia, ca urmare a deciziei coaliției de guvernare PSD – ALDE de a retrage susținerea politică premierului Sorin Grindeanu, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Una dintre persoanele schimbate ar fi Anca Stoica, director la Direcţia afaceri europene şi drepturile omului. Sursele citate de Mediafax au precizat că postul a fost preluat de Silvia Ileana Vişoiu. 

Silvia Ileana Vişoiu a deţinut, pe timpul guvernării Ponta, funcţia de secretar general al Ministerului Justiţiei, dar şi pe cea de secretar general al Ministerului Economiei. Soţul Ilenei Vişoiu este Ion Vişoiu, fost consilier personal al fostului ministrul de Externe, Titus Corlăţean.



 

Totodată, în urmă cu două săptămâni, ar fi fost schimbat şi directorul Direcţiei avizare acte normative, Viorica Matei, în locul ei fiind delegată o altă persoană.

Tudorel Toader a anunţat, joi, pe pagina sa de Facebook, că şi-a depus demisia din demnitatea de ministru al Justiţiei.  „Exprimând deplina solidaritate cu membrii Guvernului, am depus demisia mea din demnitatea de Ministru al Justiției!”, a scris ministrul Justiției, pe Facebook.

„Nu e vorba de a mă fi răzgândit. Știu foarte bine ce am spus. De dimineață am spus că sunt încă ministru. Asta nu schimbă decizia cu nimic, pentru că mandatul încetează când se depune decretul în MO și se numește un nou ministru, fie și interimar. Îmi voi exercita atrbuțiile până când se va publica decizia în Monitorul Oficial. În cercuri restrânse, am comunicat încă de ieri că nu mă voi ține de funcție. Retragerea sprijinului pentru guvern înseamnă că, implicit, se retrage și susținerea fiecărui ministru. Da, sunt ministru independent, dar fac parte dintr-un Guvern politic”, a mai spus Tudorel Toader, la Ministerul Justiției, unde a participat la o dezbatere pe Legea cetățeniei.



 

Coaliția de guvernare PSD – ALDE a decis, miercuri, retragerea sprijinului politic pentru Guvern și i-a cerut demisia premierului. 

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri seara, că nu îşi dă demisia şi că i s-a propus şefia mai multor instituţii ale statului, doar ca să îşi dea demisia. De asemenea, a precizat că va rămâne în PSD. Grindeanu a transmis multora din colegii CEx că îi pare rău că au trecut prin această experienţă neplăcută, cerându-şi scuze. El a început prin a le mulţumi românilor pentru sprijin şi primarilor şi membrilor de partid care i-au transmis mesaje de susţinere.



Purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a precizat, joi, că un nou premier poate fi desemnat doar dacă se întrunesc condițiile din Constituție.

„Vă informez că președintele a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE, prin care anunță retragerea… Președintele a luat act că se dorește schimbarea Cabinetului. Potrivit Art. 106 din Constituție, funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a stării de incompatibilitate. Cfm. Art 107 din Legea Fundamentală, dacă prim-ministrul se află într-una dintre situații, președitele va desemna un alt membru al Guvernului ca premier interimar, până la desemnarea altui prim-ministru. Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie prin demisie, fie prin adoptarea în Parlament a moțiunii de cenzură, președintele va desemna un alt candidat. În condițiille în care Guvernul va fi demis, președintele va urma cu celeritate pașii. Președintele solicită rezolvarea crizei politice din interiorul coaliției, pentru a evita instabilitatea politică”, a declarat Mădălina Dobrovolschi.

Pe aceeași temă: 


Grindeanu sau cyborgul bănățean conspirat | OPINIE

După jumătate de an în care și-a jucat cuminte rolul de cățeluș al lui Dragnea, Grindeanu a mâncat jăratec și s-a transformat într-un cyborg ofensiv care a șters podeaua de la Palatul Victoria cu primul teleormănean al țării.


Liviu Dragnea și Reflexul Mobutu | OPINIE

Temutul dictator Mobutu Sésé Seko obișnuia să-și schimbe guvernul o dată la șase luni, fără motiv, doar pentru a demonstra că el este șeful. „În tradiția africană nu acceptăm niciodată doi șefi“, așa explica fostul lider al Zairului (Congo-Kinshasa) necesitatea dictaturii. Și tot el le dădea lecții publice norocoșilor sau ghinioniștilor din anturajul său: „Dacă vreți să furați, furați frumos, fiindcă dacă furați prea mult dintr-o dată și deveniți bogați peste noapte, veți fi prinși“.





Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...
Ultima oră
Pe aceeași temă