20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportSurse: Un procuror DNA a cerut Tribunalului Militar sesizarea Curţii Constituţionale pe...

Surse: Un procuror DNA a cerut Tribunalului Militar sesizarea Curţii Constituţionale pe ordonanța de modificare a Codurilor penale

Un procuror din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a solicitat, joi, Tribunalului Militar Bucureşti, sesizarea Curţii Constituţionale a României cu o excepție de neconstituționalitate în legătură cu ordonanța guvernului de modificare a Codurilor penale, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare.

Solicitarea făcută are legătură cu dosarul Colectiv, în care pompierii Antonina Radu și George Petrică Matei sunt judecați pentru abuz în serviciu, aceasta fiind una dintre infracțiunile vizate de ordonanța de urgență a Guvernului adoptată marți. Sursele judiciare au precizat că procurorul DNA reclamă faptul că Guvernul nu a respectat termenul pentru care era abilitat să emită ordonanțe de urgență pe timpul vacanței parlamentare, nu se justifică urgența adoptări acestei ordonanțe și a fost afectat echilibrul puterilor în stat.

Antonina Radu și George Petrică Matei au fost trimiși în judecată de DNA în octombrie 2016, fiind acuzați de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, și uzurpare a funcției, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit DNA, în perioada septembrie 2014 — 30 octombrie 2015, cei doi ofițeri ISU, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu bună știință, nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat că acel club din București (care până la data de 6 octombrie 2014 a funcționat ca persoană juridică SC Music Hall SRL București, iar după această dată ca persoană juridică SC Colectiv Club SRL București) desfășura activități specifice fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu.

Procurorii au reținut că cei doi au permis funcționarea în continuare a societății în condițiile constatate și nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, fiind astfel cauzată vătămarea drepturilor și intereselor legitime ale unor persoane fizice prin permanenta punere în pericol a vieții, sănătății, integrității corporale a acestora și a angajaților care s-au aflat în incinta clubului Colectiv în perioada septembrie 2014 — 30 octombrie 2015, dar și ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

“Conduita celor doi inculpați a condus la: crearea unui prejudiciu de 12.156,42 lei IGSU—ISU București Ilfov (reprezentând costurile efectuate cu prilejul intervenției în urma incendiului din 30 octombrie 2015, costuri constând în utilizarea autospecialelor de intervenție, precum și cheltuielile cu personalul implicat în intervenție); obținerea unui folos necuvenit în sumă de 62.298 lei pentru SC Colectiv Club SRL București (reprezentând profitul pe care această societate l-a realizat de la începerea funcționării până la data tragediei)”, susține DNA.

Potrivit procurorilor, deși au făcut mai multe deplasări la clubul Colectiv, Antonina Radu și George Matei nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej și nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate să fie luată în evidență de către ISU București pentru că funcționa fără aviz/autorizație de securitate la incendiu, așa cum erau obligați de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

Cele mai citite

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă