10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportBREAKING NEWS. Guvernul a adoptat ordonanța grațierii și modificarea Codurilor Penale în...

BREAKING NEWS. Guvernul a adoptat ordonanța grațierii și modificarea Codurilor Penale în această seară, iar la ora 01.20 a fost publicată în Monitorul Oficial. Peste 15.000 de oameni s-au strâns în Piața Victoriei și au strigat: ”Hoții!” Rușine să vă fie”. Iohannis: Sfidarea PSD la adresa poporului este deplină | GALERIE FOTO + VIDEO

UPDATE 02.00: Judecătorul Cristi Danileț: Modificările aduse Codului Penal intră în vigoare în 10 zile. CCR are timp să se pronunțe, dacă CSM sesizează conflictul între instituții sau Avocatul Poporului atacă OUG


 

01.25: La ora transmiterii acestei știri, OUG pentru modificarea Codului Penal a fost publicată în Monitorul Oficial. 

M. Of. nr. 0092 din 01 Februarie 2017 Act nr. 13/31 Ianuarie 2017 Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală

Guvernul României

Protestele continuă în toată țara. La București, sunt în stradă aproximativ 15.000 de oameni. Ei strigă: “Asta e trădare, nu e guvernare”,”Anticipate”, “Trădătorii”, “Noaptea, ca hoţii”, “Nu plecăm”.


01.25: Procurorul general al României: Este o OFENSĂ adusă autorității judecătorești!

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat pentru România Liberă că “ordonanța de urgență  este o ofensă adusă autorității judecătorești, fiind discreționară, vădit neconstituțională și trebuie atacată urgent la Curtea Constituțională a României”. Procurorul general a făcut declarația în calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.


01.10: Informația că Executivul Grindeanu a slăbit legislația anticorupție din România a fost preluată imediat și comentată de presa internațională, care consideră că aceste decizii afectează lupta contra marilor infractori.

Citește mai multe relatări din presa internațională aici. 


00.45: Peste 12.000 de oameni protestează în stradă, în Capitală, la ora trasnsmiterii acestei știri. Protestele sunt pașnice.



Jurnaliștii României Libere atrag atenția asupra pericolelor modificării Codului Penal. Ondine Gherguț: Seară devastatoare pentru România!


00:35 Traian Băsescu demisionează de la conducerea PMP

00.20 Peste 10.000 de oameni protestează, marți seară, în Capitală, în fața Palatului Victoria. Ei strigă ”Jos Guvernul!”. 

La Constanța sunt peste 200 de oameni, La Timișoara s-au strâns peste 1.000 de oameni în stradă, iar la Cluj sunt 1.000 de oameni. 


Citește și opinia la cald a lui Silviu Sergiu, senior editor Rl: Nu e totul pierdut! Rebeliunea penalilor poate fi înăbușită!


00.00: Jurnaliştii sunt blocaţi de aproape două ore în Palatul Victoria, după anunţul privind adoptarea OUG pe justiţie, când oamenii au început să se strângă în faţa Guvernului pentru a protesta. Angajaţii SPP au securizat intrările în Guvern şi nimeni nu are voie să intre dar nici să iasă, transmite agenția de presă news.ro. 

23.58: Acest proiect nou este mai rău decât celălalt, a precizat șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi. 

Citește mai multe aici: Laura Kovesi, șefa DNA, după adoptarea proiectului de lege privind graţiereaNoul proiect este mai rău decât cel iniţial şi lipseşte de relevanţă lupta împotriva corupţiei


23.45: Sunt peste 4.500 de persoane în fața Guvernului, care protestează față de modificarea Codurilor Penale prin OUG. La Sibiu, sunt peste 1.500 de oameni, la Cluj – peste 1.000, la Timișoara, peste 600, iar la Brașov, peste 400. 


23.35: Sunt peste 2.500 de oameni în fața sediului Guvernului, în Piața Victoriei.  Oamenii s-au strâns și la Constanța, Timișoara și Cluj, ca să-și arate nemulțumirea.


23.15 Președintele Klaus Iohannis a publicat, pe contul său de Facebook, o reacție după adoptarea OUG privind modificarea Codurilor Penale. Șeful statului a notat că misiunea sa este ”restabilirea statului de drept”, dar și că ”sfidarea PSD la adresa poporului este deplină”.


Citește opinii la cald pe această temă:

Mălin Bot: O lecție șocantă pentru români: Când e votat un infractor, mafia e legiferată | OPINIE


”Sfidarea PSD la adresa poporului este deplină. Uită însă un lucru esențial. Valorile pe care se construiește un stat democratic, un stat de drept veritabil, nu aparțin unei majorități sau minorități de conjunctură, ci ne aparțin nouă, tuturor românilor. De astăzi, misiunea mea este să restabilesc statul de drept. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a face din România o țară eliberată de corupție! Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru!”, a scris președintele Iohannis. 

 

 


Șefa interimară a PNL, Raluca Turcan, a declarat, marți seară, la Digi 24, că Opoziția pregătește o moțiune de cenzură.


Zeci de oameni s-au adunat în Piața Victoriei, în fața sediului Guvernului, să protestează față de adoptarea, prin OUG a modificării Codurilor Penale. Ei strigă: ”Hoții! PSD, ciuma roșie! Rușine să vă fie!”. 


Guvernul Grindeanu a adoptat prin OUG legea grațierii și modificarea Codurilor Penale, ăn ciuda protestelor masive de stradă. Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat că decizia a fost luată pentru a evita o decizie pilot a CEDO. 

“Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi este vorba de Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii 296 Cod Penal și a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanță de urgență, am făcut și am pus în concordanță deciziile Curții Constituționale care (…) trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament”, a declarat Iordache.

Ministrul Justiţiei a precizat că OUG privind modificarea Codurilor Penale a păstrat pragul de 200.000 de lei privind abuzul în serviciu, iar favorizarea infractorului a fost dezincriminată inclusiv pentru adoptarea de acte normative.

Întrebat cum modifică ordonanţa infracţiunea de abuz în serviciu, ministrul Justiţiei a declarat: “Acea plângere prealabilă pe care societatea civilă sau simplii cetăţeni au invocat-o a fost eliminată şi abuzul în serviciu a fost pus în concordanţă cu decizia Curţii şi s-au precizat două chestiuni foarte clare: că numai încălcările legii, ordonanţei şi ordonanţei de urgenţă, s-a precizat, plus cuantumul acela care noi l-am stabilit”.

”Cuantumul a rămas în valoare de 200.000 de lei. Ce este sub 200.000 de lei se recuperează şi nu mai este sancţionat penal, asta ne-a recomandat şi Curtea, să stabilim un cuantum, ţinând cont de condiţiile agravante, am considerat că această limită este o limită rezonabilă pentru că instanţa putea să considere 400.000 de lei, putea să considere un milion. Am stabilit această sumă de 200.000 de lei. Nu dezincriminăm abuzul în serviciu, l-am reglementat mai bine şi l-am pus în concordanţă cu decizia CCR”, a adăugat el.

În ceea ce priveşte instituţia denunţătorului, Florin Iordache a menţionat că “în şase luni de zile, faptele rămân pentru că aici era problema”. ”Faptele rămân în continuare, în schimb am precizat foarte clar ce înseamnă cele şase luni. Citiţi textul şi discutăm. Legele în această ţară le face fie Guvernul, fie Parlamentul. Eu invit Parlamentul să modifice OUG cum crede de cuviinţă”, a replicat el în condiţiile Guvernul nu a făcut public textul OUG.

„La această oră a fost şedinţa de Guvern. În ordinea de zi există mai multe proiecte, eu le-am prezentat pe cele care vizează justiţia. Ordinea de zi a fost suplimentată, Guvernul poate suplimenta ordinea de zi. Oportunitatea o stabileşte Guvernul”, a motivat ministrul Justiţiei decizia luată în această seară.


Ședința de guvern s-a încheiat, iar Executivul a adoptat bugetul pe 2017, după ce, anterior, surse politice au declarat că Guvernul Grindeanu ar putea discuta chiar astăzi modificările la Codul Penal.

În semn de protest, zeci de oameni s-au strâns în fața Guvernului, în Capitală, dar și la Cluj. Oamenii au arătat pancarte pe care scria ”Jos labele de pe Justiţie”, “În democraţie, hoţii stau la puşcărie” și ”DNA să vină să vă ia!”. 

Citește și:  Zeci de oameni protestează la București și la Cluj față de intenția Guvernului de a aproba grațierea


Guvernul Grindeanu a decis ca joi să adopte, prin ordonanţă de urgenţă o serie de modificări controversate la Codul Penal, afirmă surse politice.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice.

În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi că beneficiari ai folosului patrimonial de pe urmă faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.

Preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Şerban Nicolae, a declarat azi că soluţia “cea mai corectă” privind graţierea ar fi un proiect de lege care să treacă prin Parlament, şi nu o Ordonanţă de Urgenţă, în timp ce modificările la Codul Penal şi de Procedura Penală ar putea fi promovate de Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă.

”În ceea ce priveşte graţierea, soluţia cea mai corectă este să fie un proiect de lege prezentat Parlamentului, şi nu OUG”, a explicat Şerban Nicolae, preşedintele Comisie Juridice din Senat, marţi, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

”Eu apreciez că în ceea ce priveşte modificarea Codului penal şi de procedură penală exact pe motivaţia invocată de Guvernul Cioloş, în Parlament se întârzie punerea în acord a legislaţiei penale (n.r. – cu deciziile Curţii Constituţionale)”, a mai spus Şerban Nicolae, referindu-se la o Ordonanţă de Urgenţă.


Citește mai multe despre acest subiect: 

ANALIZĂ. Ultima grațiere colectivă a avut loc în 2002. Cine a scăpat la celelalte grațieri

Liviu Dragnea: Trebuie închis subiectul cu amnistia și grațierea, într-un fel sau altul. Aștept de la Guvern să decidă

Ministerul Justiției a organizat un simulacru de consultări cu Becali și foștii săi colegi. Grațierea, dezbătută cu foști pușcăriași din „societatea civilă”

Președintele Iohannis cere Guvernului să renunțe la OUG privind grațierea: Nu poate să treacă peste voința cetățenilor, care este suverană. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată


Citește și despre protestele care au avut loc din cauza modificărilor anunțate de Ministerul Justiției și Guvernul Grindeanu: 

FOTO + VIDEO | PROTESTELE s-au încheiat. Peste 100.000 de români au scandat în București și în zeci de orașe din țară împotriva ordonanțelor Guvernului PSD


Citește și opinii pe această temă: 

Sabin Orcan, director editorial al ziarului România Liberă: Grațierea lui Dragnea și dilema lui Farfuridi

Răzvan Chiruță, redactor-șef print România Liberă: Cine are dreptate și cine nu? Despre protestele de duminică 
 
 
Cătălin Prisăcariu, senior editor: Tovarășul Dragnea, secretar general al CC al PSD 
 
Mihai Duță, senior editor: Cine-i prostul și cine-i hoțul? 
 

 

 

Cele mai citite

Dinamo, victorie la limită în prima manșă a sferturilor de finală din EHF European League

Formația de handbal masculin Dinamo Bucureşti s-a impus cu scorul de 28-27 în fața danezilor de la Skjern Handbold, pe teren propriu, în prima...

Armata israeliană neagă acuzațiile că ar fi îngropat cadavre ale unor palestinieni în gropi comune

Armata israeliană a negat marţi acuzaţiile palestiniene "neîntemeiate" potrivit cărora ar fi îngropat cadavre ale unor palestinieni în gropi comune în incinta unui spital...

Din “Groapă” direct în “Clan”. Marius Manole: “Mă bucur că am ocazia să fac ceea ce îmi place”

Producția de mare succes a PRO TV-ului, serialul "Clanul", se apropie de final. Ultimele episoade aduc situații limită, suspans și personaje noi. Spre exemplu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă