15.7 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSportTăriceanu: Decizia guvernului de retragere a OUG 13 este o asumare implicită...

Tăriceanu: Decizia guvernului de retragere a OUG 13 este o asumare implicită a unei abordări nefericite

Abrogarea Ordonanței privind modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, reprezintă o asumare implicită a unei abordări nefericite, a declarat, luni, șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit Mediafax.

„Nu Parlamentul decide asupra mersului pe care-l efectuează, parcursul pe care-l efectuează un membru al guvernului. Eu cred că decizia guvernului de retragere a OUG 13/2017 este o asumare implicită a unei abordări nefericite. Pe de altă parte, mi-aş dori foarte mult ca o dată cu abrogarea ordonanţei să se poată reveni la masa dialogului, la calm, pentru că numai dezbaterea concretă poate să dea soluţia şi nu strada, din păcate, cu toată consideraţia pentru cei care doresc să-şi exprime în mod liber opiniile personale. Abrogarea ordonanţei a descâlcit ghemul”, a declarat copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai spus că legislaţia din domeniul Justiţiei are „numeroase puncte nevralgice în legislaţia privitoare la Justiţie”. „În egală măsură dreptul de iniţiativă legislativă îl are şi Guvernul şi Parlamentul. Dar aş vrea ca acest lucru să-l decidem după ce facem o dezbatere mai amplă. Cine depune proiectul e mai puţin important”, a mai spus Tăriceanu, întrebat diind cine trebuie să depună un proiect de lege.

Șeful Senatului a precizat că este dreptul parlamentarilor să depună iniţiative legislative.

„Sunt în fiecare sesiune parlamentară zeci şi zeci de initiative legislative. Cred că acesta este rolul fundamental al Parlamentului, să ia în dezbatere propunerile legislative care pot să vină din partea diferitelor persoane care sunt parlamentari sau care au în spate propuneri pe care le-au primit de la organizaţii neguvernamentale sau din alte zone şi pe care parlamentarii respective le consider relevante de a fi promovate. După aceea, urmează dezbaterea în Parlament şi unele sunt aprobate şi altele nu sunt aprobate”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.

El i-a acuzat pe unii dintre jurnalişti că ar fi purtătorii de cuvânt ai protestatarilor, în momentul în care a fost întrebat despre acuzaţiile venite din partea protestatarilor, respective că fondul problemei nu a fost rezolvat, iar prevederile din OUG 13/2017 se vor regăsi într-un proiect de lege.

„Sunteţi cumva delegat de cineva? Atunci vreau să vă rog ceva: sunteţi ziarist, puteţi să vorbiţi în nume propriu. Dacă aţi avea o delegaţie din partea unui grup, atunci nu aş avea nicio problemă. Eu am idee (despre ce se strigă în stradă – n.r.). Nu vă erijaţi în purtătorul de cuvânt al unora care nu v-au mandatat. (…) Nu puteţi dumneavostră să contestaţi dreptul unui parlamentar dacă vrea să depună un proiect de lege. Cred că depăşim orice discuţie rezonabilă… Eu vă spun care e cenzura şi dvs nu puteţi să cenzuraţi dreptul parlamentarilor de a iniţia proiecte de lege”, a mai spus, nervos, preşedintele Senatului.

Guvernul a decis, în ședința de duminică, abrogarea OUG privind modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală. Cu toate acestea, aproximativ 600.000 de persoane au ieșit în stradă, la nivel național, în semn de nemulțumire față de acțiunile Guvernului Grindeanu.

Ministerul Justiției susține, luni, că nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Precizările vin după ce, în spațiul public, au apărut informații potrivit cărora instituția ar urma să pună în dezbatere un proiect de lege similar cu OUG 13, abrogată, duminică, de Guvern.

„Ministerul Justiției nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală”, se precizează într-un comunicat de presă remis redacției.

Potrivit sursei citate, Ministerul Justiției centralizează deciziile pronunțate de Curtea Constituțională cu privire la actele normative menționate, urmând ca acestea să fie analizate în perioada următoare. Ministerul Justiției renunță la proiectul de lege de modificare și completare a actelor normative privind Codurile penale, înaintat deja Consiliului Superior al Magistraturii, întrucât „dorește elaborarea unuia mai complex”, a declarat purtătorul de cuvânt al MJ, Cristina Liță, pentru Agerpres.

 

Cele mai citite

Pe eJobs sunt afișate salariile pentru pozițiile care se scot în piață la angajare

Uniunea Europeană a decis, recent, termenul limită până la care angajatorii vor fi obligaţi să publice salariile pentru toate poziţiile pe care le scot...

Asistat de Xi Jinping, Putin se pregătește de un război lung cu Occidentul

Prezența unui civil în fruntea ministerului apărării din Federația Rusă și recenta modificare a legii învățământului din China, prin care elevii din gimnaziu vor...

Cine sunt cei mai doriți angajatori din România

Un studiu elaborat de Catalyst Solutions prezintă un clasament al celor mai doriți angajatori din România, în anul 2024, arată un articol postat pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă