19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportTăriceanu: Parlamentul e supus unor presiuni permanente din partea Ministerului Public

Tăriceanu: Parlamentul e supus unor presiuni permanente din partea Ministerului Public

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, vineri, la Suceava, că Parlamentul este supus unor ”presiuni permanente din partea Ministerului Public”, informează Agerpres.

Tăriceanu a spus că nu trebuie ca Procuratura ”să dicteze agenda Parlamentului” în România. 

”În momentul de faţă noi discutăm despre statul de drept în România, dar este o caricatură ceea ce se întâmplă în România. Adică instituţia fundamentală democratică este supusă unor presiuni, atacuri şi critici permanente din partea Ministerului Public, din partea unei autorităţi judecătoreşti, într-o manieră care este inacceptabilă. Nu se poate ca agenda Parlamentului să fie dictată de Procuratură în România, decât dacă vrem să adoptăm modelul sovietic de democraţie şi modelul rusesc actual în care serviciile secrete şi Procuratura conduc ţara”, a spus Tăriceanu. 

Acesta a subliniat că ”trage un semnal de alarmă serios” în legătură cu această problemă. 

”România se pare că se îndreaptă către această formulă. Aşa zişii apărători ai statului de drept sunt nişte oameni care nu înţeleg că derapajele democratice şi excesele la adresa drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor într-o bună zi o să le ameninţe inclusiv existenţa lor (…) Acest punct de vedere nu e punctul meu de vedere. Văd ce spun asociaţiile judecătorilor din România. Uitaţi-vă, semnalele de alarmă pe care le trag. Uitaţi-vă, decizia CCR care spune că serviciile au ajuns să îndeplinească rolul de organ de anchetă judiciară, ca nicăieri în lumea democratică. Lucrurile astea nu vă şochează puţin, nu vă pun probleme de conştiinţă până la urmă?”, a arătat Tăriceanu. 

În opinia preşedintelui Senatului, se deschide drumul către o formulă de putere autoritară, dacă se slăbeşte puterea Parlamentului. 

”Dacă o să slăbim din ce în ce mai mult puterea Parlamentului, atunci drumul către un soi de formulă de putere autoritară este deschis”, a avertizat Tăriceanu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...
Ultima oră
Pe aceeași temă