13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportTăriceanu: Și Băsescu ar fi trebuit să fie invitat la Deveselu

Tăriceanu: Și Băsescu ar fi trebuit să fie invitat la Deveselu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, sâmbătă, la Antena 3, că şi fostul preşedinte Traian Băsescu ar fi trebuit să fie invitat la inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselu. 

“În pofida disputelor şi diferendelor pe care le-am avut cu preşedintele Băsescu, cred că la această manifestare prezenţa lui nu ar fi fost superfluă. În pofida disputelor, avem diferenţe de abordare, dar era preşedinte în acea vreme şi a avut un rol aş spune considerabil, important”, a spus Tăriceanu, la Antena 3. 

Citește și: Șeful Senatului nu a participat la inaugurarea scutului de la Deveselu. De ce este nemulțumit

Potrivit lui Tăriceanu, “anumite lucruri nu sunt în regulă”, fiind vorba de “atitudinea politică pe care unii ambasadori şi-o permit”. 

“Ştiţi ce este regretabil? Că românii, fără să fie cultivaţi în mod deosebit, au avut o simpatie extraordinară faţă de americani. (…)Nu ştiu dacă atitudinile pe care le vedem în ultima vreme din partea ambasadorilor americani succesivi nu fac să afecteze să năruie acest capital de simpatie uriaş pe care l-a avut America”, a adăugat Tăriceanu. 

Citește și:  Ponta, supărat pe americani că nu a fost invitat la inaugurarea sistemului antirachetă

El a mai spus că nu se pune problema unui conflict diplomatic, dar MAE şi preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să intervină. 

Joi, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat că şi-a anulat participarea la evenimentul de la Deveselu din cauza faptului că organizarea lui “desconsideră flagrant poziţia Senatului în ordinea constituţională a României, cât şi rolul Parlamentului în elaborarea şi legiferarea politicii externe şi de apărare”. 

Şi fostul premier Victor Ponta a reacţionat, susţinând că ar fi fost “absolut normal” ca la momentul inaugurării sistemului de apărare antirachetă să fie invitaţi cei care “chiar au avut o contribuţie”, făcând referire la foşti miniştri ai Afacerilor Externe şi Apărării. 

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a precizat vineri că a existat un număr limitat de invitaţii la operaţionalizarea sistemului antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu şi a adăugat că “ar fi fost ideal” să fie invitaţi toţi cei care au contribuit la acest proiect.

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă