14.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSportUPDATE 2: Aniversarea Senatului - Discursul invitaților la aniversarea Senatului s-a mai...

UPDATE 2: Aniversarea Senatului – Discursul invitaților la aniversarea Senatului s-a mai temperat

UPDATE 13.30:

Discursul invitților la aniversarea Senatului s-a mai temperat. Astfel, fostul președinte al Senatului, Crin Antonescu, a afirmat că inclusiv în acest moment senatorii cedează conjuncturalului și ”nu este invitat un președinte în exercițiu al statului, ca răspuns la lucruri perfect asemănătoare și la fel de nefirești comise de acest șef în exercițiu al statului în diferite împrejurări”.

Antonescu a declarat că acest lucru ar trebui să determine o meditație la ”instituții și tradiții”, deoarece nicio națiune puternică nu trăiește din amintiri, ”dar toate națiunile puternice construiesc pe memorie”.

De asemenea, Mircea Ionescu Quintus, tot fost preşedinte al Senatului, a declarat, marţi, de la tribuna plenului, că îi roagă pe politicieni să facă aplicabil principiul din Constituţie "Nimeni nu e mai presus de lege", el mărturisind că expresia îi aparţine şi făcând apel ca politicienii să nu se mai duşmănească.

În schimb, liderul PDL, Vasile Blaga, și acesta fost președinte al Senatului, i-a luat apărarea președintelui Băsescu. Blaga a precizat că neinvitarea la acest eveniment a preşedintelui Traian Băsescu este o decizie profund greşită, care nu le face cinste senatorilor. Vasile Blaga a spus că este nevoit să facă o critică în discursul său cu ocazia acestui moment solemn, pentru că ”organizatorii acestui eveniment au decis să nu îl invite pe şeful statului la sărbătorirea aniversării Senatului”.

Totuși, un alt fost președinte al Senatului, Mircea Geoană, a susținut că Traian Băsescu nu este prezent la ședința solemnă a Senatului din cauza eșuării ”experimentului” prin care mandatul președintelui a fost stabilit la cinci ani, ceea ce înseamnă putere excesivă și, apoi, declin accelerat.

Șeful Guvernului, Victor Ponta, și-a menținut însă poziția pe care o are față de șeful statului și a declarat că este convins că preşedintele Traian Băsescu îşi va reevalua poziţia şi din 2015 va considera că e bine să existe două Camere ale Parlamentului, care să limiteze excesul de putere al Executivului.

UPDATE 12.10:

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Viorel Hrebenciuc a declarat, marţi, la şedinţa solemnă de aniversare a Senatului, că în prezent determinant este nu numărul parlamentarilor sau al Camerelor, ci capacitatea acestei instituţii fundamentale de a reprezenta interesele cetățenilor.

Pe de altă parte, fostul preşedinte Ion Iliescu nu a dorit să comenteze, marţi, neinvitarea şefului statului, Traian Băsescu, la aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Senatului, arătând, totuşi, că ideile despre unicameralism reprezintă o ”viziune fixistă şi primitivă”, de revenire la Marea Adunare Națională.

La rândul său, principesa Margareta a declarat că familia regală şi Senatul României au stat alături timp de aproape un secol şi jumătate.

”Coroana şi Senatul României au stat alături timp de aproape un secol şi jumătate. Este o onoare să pot reprezenta pe Majestatea Sa, Regele Mihai, tatăl meu, la această sărbătoare a naţiunii. Senatul a fost construit acum 150 de ani ca o expresie a meritului personal, a simţului datoriei şi a patriotismului”, a declarat Principesa Margareta în discursul susţinut de la tribuna Senatului.

Aceasta a arătat că Senatul, Camera Superioară a Parlamentului, este o instituţie a viitorului şi reprezintă, alături de Camera Deputaţilor, supremul garant al democraţiei şi al libertăţilor noastre de mâine.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a condamnat, marți, la ședința solemnă prin care se celebrează 150 de ani de la înființarea acestei Camere, tentativa de desființare a Senatului și campania mediatică ”de un populism strident” făcută în acest sens, relatează Mediafax.

”Regret profund că, în ultimii ani, a trebuit să fim martorii unei tentative de desființare a Senatului. În acest scop a fost activat un amplu aparat de propagandă, care făcea abstracție de interesul național, de experiența istorică a statului român și de opiniile specialiștilor români și străini. O campanie mediatică de un populism strident, instrumentalizând o cunoaștere încă precară a tradițiilor naționale din partea unei părți a cetățenilor, a culminat, în 2009, cu un referendum pentru desființarea Senatului”, a spus el.

Tăriceanu a menționat că referendumul a fost contestat de numeroase organizații ale societății civile din cauza organizării lui ca parte a alegerilor prezidențiale și pentru faptul că nu a avut la bază o argumentație solidă de ordin istoric sau național și nici o confruntare efectivă de idei în urma căreia alegătorii să își exprime opțiunea în cunoștință de cauză.

”Singurele argumente au fost cele comune tuturor tentativelor de limitare a democrației întâlnite în Europa în secolul XX, anume necesitatea economiiilor la buget și îngrădirea corupției”, a afirmat președintele Senatului.

La cererea sa, participanții la ședința solemnă au ținut un moment de reculegere în memoria foștilor președinți ai Senatului care au plătit cu viața pentru activitatea lor politică și parlamentară și pentru ideile pe care le-au exprimat în sprijinul democrație, Nicolae Iorga și Constantin Argetoianu.

Cele mai citite

EPPO anchetează achiziția de vaccinuri, Comisia Europeană îi reduce bugetul cu 5 milioane de euro. Parchetul European vrea să rezolve amiabil disputa cu Comisia...

Conducerea Parchetului European, condus de Laura Codruța Kövesi, caută să convingă "amiabil" Comisia Europeană să revină asupra deciziei de a reduce finanțarea EPPO cu...

Cea mai mare despăgubire achitată în 2023, în România

O companie membră a Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a achitat, anul trecut, în baza poliţei de asigurare...

EPPO anchetează achiziția de vaccinuri, Comisia Europeană îi reduce bugetul cu 5 milioane de euro. Parchetul European vrea să rezolve amiabil disputa cu Comisia...

Conducerea Parchetului European, condus de Laura Codruța Kövesi, caută să convingă "amiabil" Comisia Europeană să revină asupra deciziei de a reduce finanțarea EPPO cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă