20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportTăriceanu dă lecții despre imunitatea parlamentarilor: Este în beneficiul cetățenilor

Tăriceanu dă lecții despre imunitatea parlamentarilor: Este în beneficiul cetățenilor

Călin Popescu Tăriceanu a explicat, marți, după votul în cazul lui Ponta, că imunitatea parlamentarilor nu este un privilegiu, dimpotrivă ea acționează în beneficiul cetățenilor, potrivit Mediafax

Mai mult, Tăriceanu a subliniat că atunci când imunitatea parlamentară este ridicată cetățeanul este cel care suferă întrucât este lipsit de reprezentare. 

“Este dreptul constituţional al Parlamentului să decidă în cazul unor astfel de solicitări din partea justiţiei pentru că în spaţiul public nu o singură dată în ultima vreme şi astăzi am văzut diverse comentarii legate de imunitate. Imunitatea nu este un privilegiu, imunitatea care este acordată parlamentarilor este, în final, în beneficiul cetăţenilor pentru că cei care sunt în Parlament au obligaţia şi responsabilitatea să reprezinte interesele cetăţenilor în Parlament, prin urmare, în momentul în care unui parlamentar i se ridică imunitatea, nu este el, în primul rând cel care este afectat, ci cetăţenii care sunt lipsiţi de reprezentarea necesară”, a declarat Tăriceanu.

Citește și: VOT PREVIZIBIL. Camera Deputaților a RESPINS cererea DNA de urmărire penală a lui Ponta

De asemenea, Tăriceanu, a mai spus că îşi menţine intenţia de formare a unei comisii de evaluare a democraţiei şi a statului de drept de către Parlament, a cărei finalitate este formularea de recomandări de modificare a legislaţiei, iar propunerea scrisă urmează să fie trimisă şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Membrii comisiei vor fi desemnaţi de partide, după un principiu de reprezentativitate, însă comisia nu trebuie să aibă zeci de membri, a mai spus preşedintele Senatului.

“Îmi menţin intenţia de a constitui această comisie pentru evaluarea progreselor democratice într-o ţară, nu este o noutate în România. Este o practică a Consiliului Europei. (…) La nivelul Consiliului Europei au funcţionat astfel de metode de evaluare, sunt nu mai puţin de 23 de criterii de evaluare a progreselor democratice într-o ţară, deci de evaluare a democraţiei şi a statului de drept, cum i-am spus eu. Sigur că putem să ne inspirăm din această practică europeană şi să facem acelaşi lucru în România şi nu cred că există instituţie mai potrivită decât instituţia reprezentativă a democraţiei, adică Parlamentul, care să facă acest lucru”, a declarat Tăriceanu.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, luni, cu 18 voturi “împotrivă”, 7 “pentru” şi o abţinere, solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale a premierului Victor Ponta și pentru infracțiunea de conflict de interese. Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputaților a fost dezbătut marți, în ședinţa de plen a Camerei.

Citește și: Ambasadele din România critică obstrucţionarea Justiţiei în cazul Ponta

Din totalul de 387 de deputaţi, la şedinţa de marţi au fost prezenţi 351, numărul voturilor valabil exprimate fiind acelaşi. Din voturile valabil exprimate, 231 au fost pentru “proiectul de hotărâre privind respingerea cererii de începere a urmăririi penale” a lui Victor Ponta , iar 120 de voturi au fost “împotrivă”.

Întrucât s-a întrunit majoritatea simplă, decizia Camerei Deputaţilor a fost de respingere a începerii urmăririi penale pentru şeful Guvernului.

În urma votului din plenul Camerei Deputaților, președintele Klaus Iohannis i-a cerut din nou demisia premierului Victor Ponta.

Într-o declarație transmisă de Administrația Prezidențială la scurt timp de la votul din Camera Deputaților, președintele Klaus Iohannis spune că Parlamentul nu ar trebui să obstrucționeze actul de justiție și că regretă că astăzi coaliția de guvernare a impus o decizie în sens contrar și s-a transformat într-un scut de protecție pentru Victor Ponta.

Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă