15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportTăriceanu susține că dosarul împotriva lui este FABRICAT de DNA și afectează...

Tăriceanu susține că dosarul împotriva lui este FABRICAT de DNA și afectează imaginea Senatului

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, duminică seară, că dosarul în care este trimis în judecată de procurorii DNA “nu are nimic de-a face cu dosarul retrocedărilor ilegale”, ci este “un dosar fabricat”, care afectează inclusiv instituţia Senatului, informează Agerpres.

“Văd că a observat toată lumea, nu pot să nu observ şi eu. Nu aş vrea să comentez. (…) Mi-am exprimat un punct de vedere şi aş vrea să subliniez următorul lucru, pentru că văd că au fost făcute în mod voit nişte afirmaţii tendenţioase şi greşite de către DNA cu scopul de a da imaginea că, sigur, nu se poate ca eu să nu am o pată în cariera mea politică. Despre ce este vorba? Dosarul în care sunt trimis, în momentul de faţă, în judecată nu are nimic de-a face cu dosarul retrocedărilor ilegale. (…) Este un dosar fabricat, pe măsură, în care eu sunt acuzat că aş fi făcut afirmaţii mincinoase, în condiţiile în care anumite întrebări nu mi s-au pus, dar, sigur, procurorul de caz a tras concluzia că eu aş fi făcut afirmaţii mincinoase”, a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu, la România TV, întrebat cum comentează “celeritatea” cu care se doreşte judecarea dosarului în care este inculpat de către procurorii DNA. 

Preşedintele Senatului a spus că nu doreşte să intre în “detaliile” dosarului în care este judecat, aşa cum a făcut “Procuratura”, care a dat un “amplu comunicat”, adăugând că lucrurile vor fi lămurite în instanţă. 

“Cert este un lucru: trebuie să facem aici distincţie între persoana mea, Călin Popescu-Tăriceanu, şi poziţia pe care o am eu ca reprezentant al Senatului, în calitate de preşedinte. În momentul în care eu sunt trimis în judecată, nu sunt trimis în judecată ca persoană, eu ştiu, obişnuită, Călin Popescu-Tăriceanu. Chiar şi comunicatele DNA făceau referire de fiecare dată, subliniau – preşedintele Senatului. Deci, este vorba de instituţia care este târâtă în această situaţie foarte neplăcută, pe care unii oameni o privesc şi nu ştiu exact ce să creadă. Mi se pare că intrăm într-o zonă a unui fel de război între puterea judecătorească şi cea legislativă, în care puterea judecătorească vrea să arate că este cea mai importantă şi că ea dă tonul şi pune pe toată lumea la respect. Indiferent dacă acuzaţiile sunt solide sau nu sunt solide, să trimiţi în instanţă pe preşedintele Senatului nu e de ici – de colo. Face vâlvă şi în ţară şi în străinătate”, a afirmat Tăriceanu. 

El a adăugat că această abordare “denotă o anumită lipsă de responsabilitate, pentru că, în acest fel, încrederea în instituţiile statului şi în cei care ocupă anumite poziţii importante este afectată”. 

“Şi, observatorii interni şi străini îşi pun întrebarea: ce ţară este România? Ei nu o să stea să analizeze în detaliu dosarul retrocedărilor sau despre ce este… Ştirea în sine este importantă şi, sigur, că acest lucru întăreşte o percepţie care s-a creat şi la care, din păcate, România a lucrat din greu s-o reuşească, cu ghilimele spun acest lucru, şi anume: România, o ţară coruptă, o ţară în care clasa politică trebuie măturată, după cum se vede. Mie mi se pare că este o acţiune, practic, programată de a elimina pe toţi cei care astăzi deţin funcţii importante din viaţa politică”, a declarat preşedintele Senatului. 

El a mai spus că, indiferent de procesul care i-a fost intentat, nu va renunţa să apere “drepturile şi libertăţile cetăţenilor în România” şi să vorbească “despre abuzurile şi excesele făcute de instituţiile de forţă în România, despre dezechilibru între raporturile de putere între instituţiile fundamentale”. 

“Voi rămâne acelaşi critic atent şi obiectiv care are în vedere, hai să spunem, reîntoarcerea la o normalitate, care înseamnă statul de drept şi nu statul de drepţi pe care îl avem astăzi în România, din păcate”, a subliniat preşedintele Senatului. 

Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă