10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportTăriceanu susține că în Constituția României se află germenii conflictului, motiv pentru...

Tăriceanu susține că în Constituția României se află germenii conflictului, motiv pentru care trebuie modificată de viitorul Parlament

Călin Popescu Tăriceanu susține că actuala Constituție a României, emisă în anul 1991, are “sădiți în ea germenii conflictului”, informează joi Agerpres.

Din acest motiv, Tăriceanu, care este copreședinte ALDE și președinte al Senatului, consideră că viitorul Parlament trebuie să realizeze modificarea Constituției.

Tăriceanu a declarat într-un interviu că ALDE își propune ca, până în luna aprilie 2017, să declanșeze procedurile necesare pentru referendumul de modificare a Constituției, în urma căreia să se precizeze că România este o “republică parlamentară, în care suprapunerile pe care le-am văzut la noi, conflictele constituționale care apar la noi nu există”.

“Suprapunerea puterilor executive s-a dovedit că este malefică pentru funcționarea instituțiilor statului”, a spus Tăriceanu.


Citește și: CSM: Apelul către parlamentari al lui Tăriceanu afectează credibilitatea și independența justiției

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis că afirmaţiile președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, prezentate pe pagina de Interner a Senatului sub titlul “Apel către parlamentari”, “au adus atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, cu consecinţa subminării credibilităţii justiţiei ca sistem”.


Un alt scop urmărit prin modificarea Constituției va fi realizarea “reformei administrative, regionalizarea despre care s-a vorbit și care cred că trebuie abordată cu foarte multă seriozitate din perspectiva necesității transformării regiunilor României în zone care să poată să progreseze mai rapid, care să se poată concura între ele în sensul bun al cuvântului, spre asigurarea bunăstării cetățenilor”, susține liderul ALDE.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Din “Groapă” direct în “Clan”. Marius Manole: “Mă bucur că am ocazia să fac ceea ce îmi place”

Producția de mare succes a PRO TV-ului, serialul "Clanul", se apropie de final. Ultimele episoade aduc situații limită, suspans și personaje noi. Spre exemplu,...

Persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice

Ministerul Muncii anunță că platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și...
00:01:00

China emite cea mai severă avertizare pentru ploi torențiale după inundații devastatoare

Peste 100.000 de persoane au fost evacuate în sudul Chinei din cauza ploilor abundente și a inundațiilor mortale, guvernul emițând marți cea mai înaltă...
Ultima oră
Pe aceeași temă