9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportTeleormanizarea guvernului este extinsă și la eșalonul doi. Prim-ministrul Sorin Grindeanu pune...

Teleormanizarea guvernului este extinsă și la eșalonul doi. Prim-ministrul Sorin Grindeanu pune pe funcții importante colaboratori controversați ai lui Liviu Dragnea

Printre secretarii de stat numiți recent de premierul Grindeanu se numără colaboratori ai lui Liviu Dragnea și personaje controversate.
 
Mai multe numiri în funcții cheie au fost operate, săptămâna aceasta,  de premierul Sorin Grideanu, în urma unor decizii luate la nivel de partid de președintele PSD Liviu Dragnea.
Astfel, Dorin-Sandu Voicu a fost numit preşedinte cu rang de secretar de stat al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS). Voicu a fost, timp de 20 de ani, şeful structurii teritoriale a Administraţiei din judeţul Teleorman, fieful lui Liviu Dragnea.
 
În 2015, Voicu a fost promovat director- general interimar la Apele Române, tot cu sprijinul lui Liviu Dragnea.
Numirea este una crucială, având în vedere că ANRSPS este o megastructură din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, instituția condusă de o altă apropiată a lui Dragnea, Carmen Dan, fost prefect de Telorman. De-a lungul timpului, ANRSPS a fost în mijlocul unor scandaluri de presă legate de afaceri cu cereale și alimente.
Promovările pe filiera Dragnea nu se opresc aici. Deputatul Adrian-Ionuţ Gâdea, fostul preşedinte al CJ Teleorman, este unul dintre secretarii de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale. Gâdea a activat în Organizaţia de tineret a PSD Teleorman, în perioada când preşedintele organizaţiei judeţene a partidului era Liviu Dragnea.
 
După alegerea acestuia din urmă ca deputat, în 2012, Gâdea a preluat funcţia de preşedinte al CJ Teleorman, deținută anterior de Dragnea. După alegerile locale din vara lui 2016, Gâdea a fost reales preşedintele CJ, dar la alegerile parlamentare din 11 decembrie a fost ales parlamentar. Acum, el va renunța la această funcție, la fel cum a renunțat și la cea de președinte al CJ.
 
La Dezvoltare, după ce a cărat șpaga lui Vâlcov
De altfel, și alte poziții cheie de la Ministerul Dezvoltării, care împarte fondurile pentru județe, va reveni unor reprezentanți ai organizațiilor din sudul țării.
Astfel, Cătălin Rotea, fost prefect, a fost propulsat în Ministerul Dezvoltării de organizația Olt, dirijată de baronul Paul Stănescu. Rotea este fostul  șef de cabinet al ministrului Darius Vâlcov și martor-denunțător în dosarul de la DNA al fostului său șef. Vâlcov este acuzat că ar fi primit de la un om de afaceri din Slatina mită de aproape un milion de euro, pentru a-i faclita obținerea unor contracte.
 
Potrivit DNA, Cătălin Rotea a fost unul dintre intermediarii șpăgilor pe care le-ar fi încasat Darius Vâlcov.
 
Procurorii susțin că Rotea l-a însoţit pe Lucian Şuşală, șoferul lui Vâlcov,  în două ocazii când au transportat șpaga fostul ministru: la domiciliul omului de afaceri șpăguitor și în parcarea unui hotel. Omul de afaceri le-a lăsat o geantă cu bani pe bancheta din spate a mașinii. 
 
O altă apropiată a lui Stănescu, Mariana Moț, judecătoare la Curtea de Apel Craiova, a fost numită secretar de stat la Ministerul Justiției. În era Dragnea, organizația Olt a obținut doi miniștrii (Florin Iordache, Justiție, Florin Jianu, IMM-uri) și patru secretari de stat.
Un alt  post de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale îi revine Laurenţiu-Adrian Neculaescu, actualmente consilier local la Târgovişte. El a fost promovat de fostul președinte al CJ Dâmbovița, Adrian Țuțuianu. De altfel, influența acestuia  în era Dragnea a fost vizibilă, recent, când Țuțuianu a preluat conducerea Comisiei pentru controlul SRI.
Un alt secretar de stat de la Dezvoltare, Virgil-Alin Chirilă a fost director executiv adjunct al Direcţiei Cooperare Regională din cadrul CJ Mehedinţi.
 
Luminiţa Zezeanu, a fost selectată dintre cadrele ministerului, ea fiind şefa Direcţiei Autorizare Programe.
Politicieni recuperați. Consilier onorific, cu condamnare
*Fostul deputat PSD Marian Neacşu a devenit consilier onorific al lui Sorin Grindeanu pentru relaţia cu Parlamentul. În 2016, a fost condamnat definitiv la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese și  nu a mai candidat pentru Parlament.
 
* Fosta deputată Gabriela-Maria Podaşcă, apropiată de Victor Ponta,  a fost numită secretar de stat la Ministerul Tineretului şi Sportului
* Fostul senator UNPR Marian Vasiliev va prelua postul de vicepreşedinte al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului

Blonda lui Dragnea, recunoscătoare

 
Carmen Dan, promovată de Dragnea în fruntea MAI, după ce a fost prefect de Teleorman din martie 2014 până în octombrie 2016, a găsit timp să îl laude pe  mentorul său politic chiar la o ședință a executivului desfășurată când țara era sub zăpezi. Ea a afirmat că a învățat mecanismul intervenției de la „un bun profesor” și anume Liviu Dragnea, care  a coordonat mecanismele de intervenție în calitate de vicepremier. În schimb, ea s-a dovedit fermă cu subalternii moșteniți de la Guvernul Cioloș.
 
Fostul prefect de Giurgiu, Zorinel Nicolicea, a fost demis după ce Carmen Dan i-a reproșat că nu i-a răspuns la telefon în timpul ninsorilor.
 
Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă