9.6 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSportTeleviziunea publică a avut PIERDERI de peste 24 de milioane de lei...

Televiziunea publică a avut PIERDERI de peste 24 de milioane de lei în 2015

Televiziunea publică a înregistrat, anul trecut, o pierdere de peste 24 de milioane de lei, se arată în raportul de activitate al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) făcut public vineri şi înaintat Parlamentului, informează Agerpres.

Potrivit documentului, Televiziunea Română a avut, în 2015, venituri totale de 501.059.860 de lei, din care venituri din exploatare – 495.076.982 de lei şi venituri financiare – 5.982.878 de lei. 

Cheltuielile totale ale televiziunii publice au fost de 525.276.360 de lei, din care cheltuieli de exploatare – 511.010.504 de lei şi cheltuieli financiare – 14.265.856 de lei. 

Astfel, cifra de afaceri netă a televiziunii publice este de 484.379.534 lei iar pierderea – 24.216.500 de lei. 

Veniturile din exploatare realizate de SRTv în anul 2015 au fost de 495.076.982 lei, cu 9,35% mai mici faţă de anul 2014, se mai arată în document. 

Potrivit raportului, “2015 a fost un an complicat pentru Televiziunea Română, Consiliul de Administraţie fiind demis la 23 septembrie, ca urmare a respingerii raportului de activitate. În aceeaşi zi, Parlamentul a validat-o în funcţia de director general interimar (DGI) pe Irina Radu. Conform legii, în absenţa CA, atribuţiile unui DGI sunt limitate, fapt care a făcut imposibilă luarea unor măsuri radicale care să poată duce la redresarea TVR”. 

În luna iulie 2015, ANAF a executat silit instituţia pentru datorii istorice în valoare de 10,4 milioane de lei. Începând cu luna august, s-a declanşat fenomenul executărilor silite instituite de salariaţi şi foşti salariaţi pentru plata diferenţelor din indexarea salariilor cu indicii de creştere a preţurilor de consum. Până la sfârşitul anului 2015, valoarea acestor executări a ajuns la 11,3 milioane de lei, la care se adaugă şi obligaţiile fiscale de 6,8 milioane de lei. 

În prezent, TVR are un Consiliu de Administraţie validat de Parlament, dar nu un preşedinte – director general. 

Raportul de activitate al SRTv se încheie cu o apreciere referitoare la situaţia actuală a TVR. 

“Salvarea televiziunii publice nu se poate face fără o reformă legislativă şi o finanţare corectă. Cadrul legislativ actual şi instrumentele pe care Televiziunea Română le are la dispoziţie, depăşite de realităţile pieţei concurenţiale în care îşi desfăşoară activitatea, au adus TVR în faţa unui risc financiar permanent”, se arată în raportul de activitate. 

“Televiziunea Română nu mai poate funcţiona după rigorile unei legi vechi de mai bine de 20 de ani, timp în care au avut loc schimbări fundamentale nu numai în societatea românească, dar mai ales pe piaţa media, în obiceiurile de consum ale telespectatorilor, în tehnologie”, se mai arată în raport. 

Adoptarea unui cadru legislativ modern şi adaptat realităţilor actuale este o sarcină care îi revine Parlamentului României, apreciază semnatarii documentului, iar “rezolvarea situaţiei actuale nu mai ţine de înlocuirea unei administraţii cu alta. Soluţia trebuie să vină dintr-o decizie radicală: legea de organizare şi funcţionare a TVR are nevoie urgentă de revizuire”. 

“Existenţa unei televiziuni publice este o obligaţie a oricărui stat democratic pentru a asigura dreptul cetăţenilor la informaţie”, se încheie raportul de activitate al SRTv pe 2015. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Asistat de Xi Jinping, Putin se pregătește de un război lung cu Occidentul

Prezența unui civil în fruntea ministerului apărării din Federația Rusă și recenta modificare a legii învățământului din China, prin care elevii din gimnaziu vor...

Asistat de Xi Jinping, Putin se pregătește de un război lung cu Occidentul

Prezența unui civil în fruntea ministerului apărării din Federația Rusă și recenta modificare a legii învățământului din China, prin care elevii din gimnaziu vor...

Motivul pentru care un pacient stă neoperat de 10 zile la Spitalul Județean de Urgență Slobozia

Un pacient internat la Spitalul Județean de Urgență Slobozia așteaptă de 10 zile să fie operat după ce și-a rupt piciorul în urma unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă