12.8 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSportCSAT s-a terminat. Ne pregătim să implementăm deciziile NATO de la Varşovia....

CSAT s-a terminat. Ne pregătim să implementăm deciziile NATO de la Varşovia. Nivelul de alertă al României nu se modifică

UPDATE 13:46. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat după şedinţa CSAT de astăzi că a fost înfiinţat un Grup de lucru interinstituţional care va elabora agenda de lucru şi calendarul necesare implementării deciziilor luate de NATO la Varşovia.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat marţi că stabilitatea şi ancorarea Turciei în setul de valori comune euro-atlantice şi europene sunt vitale pentru securitatea regională, declarându-se convins că partenerii turci sunt conştienţi de importanţa pe care o au în acest sens respectarea instituţiilor şi a valorilor democratice. 

El a precizat că în şedinţa CSAT de marţi a fost evaluată situaţia din Turcia. 

"Turcia rămâne un partener strategic al României şi un aliat indispensabil al NATO, un partener cheie al UE, dar şi un actor a cărui stabilitate şi ancorare în setul valori comune euro-atlantice şi europene sunt vitale pentru securitatea regională. Sunt convins că partenerii noştri turci sunt conştienţi de importanţa pe care o au în acest sens respectarea instituţiilor şi a valorilor democratice, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale", a declarat şeful statului, după şedinţa CSAT. 

Preşedintele Iohannis a arătat că România, ca membru al NATO, este interesată de asigurarea securităţii şi stabilităţii în regiune, precum şi de respectarea spiritului democraţiei şi a statului de drept. 

"România s-a poziţionat foarte clar faţă de tentativa de lovitură de stat condamnând acţiunile împotriva ordinii constituţionale şi a instituţiilor democratice din Turcia", a amintit Iohannis. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că în România nu există, în prezent, raţiuni pentru ridicarea nivelului de alertă teroristă în România. 

"Am fost asigurat de toate instituţiile statului cu responsabilităţi în materie că nu există în acest moment raţiuni de ridicare a altertei teroriste mai sus de cel de acum – albastru precaut".

Ministerul Afacerilor Externe va elabora şi va prezenta în CSAT o strategie adaptată cu privire la Orientul Mijlociu, a anunţat marţi preşedintele Klaus Iohannis. El a precizat că în şedinţa CSAT s-a discutat despre Orientul Mijlociu şi implicaţiile din această regiune atât pentru Europa, cât şi pentru România. 
"Am solicitat ca MAE să elaboreze şi să prezinte CSAT o strategie adaptată cu privire la Orientul Mijlociu şi propuneri de acţiuni şi măsuri privind relaţiile României cu această regiune", a spus Iohannis, după şedinţa CSAT. 

———————

Consiliul Suprem de Apărare a Țării se reunește la Palatul Cotroceni, marți, de la ora 11. Printre temele aflate pe agenda reuniunii se află subiecte foarte importante, cum ar fi deciziile adoptate la reuniunea NATO de la Varșovia.

"În cadrul şedinţei se va analiza modul de reflectare a mandatului României în documentele finale ale Summitului NATO din 8 – 9 iulie, de la Varşovia, şi se vor stabili măsurile şi acţiunile care trebuie întreprinse pentru implementarea deciziilor adoptate", a precizat Administraţia Prezidenţială. 

Pe 9 iulie, preşedintele Klaus Iohannis declara că Summitul NATO de la Varşovia a fost unul de succes pentru România, punctând că toate temele de interes pentru ţara noastră au fost cuprinse în documentele finale. 

El a arătat că principalele elemente de interes pentru România, obţinute la Summitul de la Varşovia, privesc echilibrarea măsurilor luate în cadrul noii posturi de apărare şi descurajare pe Flancul Estic. 
''În al doilea rând, o prezenţă aliată înaintată adaptată constând din Brigada multinaţională şi Iniţiativa de Instruire Intensificată, respectiv decizia privind elaborarea de opţiuni pentru consolidarea prezenţei maritime şi aeriene aliate în sudul Flancului Estic; în al treilea rând, un nou nivel în ce priveşte planificarea apărării pentru România în cadrul NATO, adică dezvoltarea planului de contingenţă obţinut în contextul Summitului anterior; şi, în fine, declararea capacităţii operaţionale iniţiale a sistemului antirachetă al NATO, elementul esenţial ale acestui progres fiind integrarea facilităţii de la Deveselu în sistemul NATO'', preciza atunci Iohannis. 

Pe de altă parte, CSAT va analiza situația din Turcia, în contextul tentativei de lovitură de stat, precum și situația din Germania, afectată de ultimele atentate.

Ultima şedinţă a CSAT a avut lor pe 27 mai.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Milano, la un pas de a interzice vânzarea de pizza sau înghețată după miezul nopții

Liderii din Milano au fost acuzați că au pornit un război împotriva mâncării la pachet (n.r. sistemul to go), printre care se numără și...

Milano, la un pas de a interzice vânzarea de pizza sau înghețată după miezul nopții

Liderii din Milano au fost acuzați că au pornit un război împotriva mâncării la pachet (n.r. sistemul to go), printre care se numără și...

Nici în 2024 nu vor fi taxe noi, promite Ciucă

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și președinte al PNL, promite că, în anul 2024, în România nu vor fi "taxe noi". "Cota unică este foarte atractivă...
Ultima oră
Pe aceeași temă