14.4 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSportTeodorovici a anunțat că Ministerul Finanţelor va avea un nou departament

Teodorovici a anunțat că Ministerul Finanţelor va avea un nou departament

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici a declarat, miercuri, că ministerul pe care îl conduce va avea un departament de analiză a cheltuielilor bugetare, pentru eficientizarea acestora, informează Mediafax.

Teodorovici a spus, miercuri, la finalul şedinţei Executivului, că anul viitor cheltuielile bugetare trebuie “ţinute în frâu”. În acest sens, jurnaliştii l-au întrebat dacă se are în vedere tăierea salariilor bugetarilor, scăderea investiţiilor sau reducerea personalului bugetar, iar ministrul de Finanţe a explicat că este foarte important ca investiţiile să fie stimulate. El a spus că sunt alte zone din economie unde se pot reduce cheltuielile.

Citește și: Codul Fiscal a fost adoptat de deputaţi. TVA de 19%, de la 1 ianuarie 2016. Care este impactul bugetar

Jurnaliştii au revenit asupra întrebării şi au dorit să afle care sunt acele zone şi dacă se are în vedere reducerea numărului bugetarilor şi în acest context Teodorovici a anunţat că la Ministerul Finanţelor se va înfiinţa un departament care va analiza modul în care se cheltuieşte banul public.

“Astea, le luăm pas cu pas şi vedem exact. La nivelul Ministerului de Finanţe se înfiinţează un departament care va avea două activităţi principale. Una, privind partea de eficientizare a cheltuielilor bugetare, şi a doua activitate, aceea de a verifica şi analiza şi chiar a tăia acolo unde sunt cheltuieli care nu se justifică”, a spus ministrul de resort.

El a dat ca exemplu partea de centralizare pe achiziţii publice efectuată de unele state membre UE care a dus la scăderea cheltuielilor de până la 30%.

Citește și: Ce spune Teodorovici despre posibilitatea reducerii TVA la 19%

“Sunt multe zone în economie unde, dacă se taie, nu se afectează cu nimic acea activitate. E vorba de un mod mai eficient a banului public şi de a cheltui banul public acolo unde într-adevăr aduce creştere economică”, a spus Teodorovici.

Potrivit acestuia, România şi-a asumat o deviere temporară de la ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor, generată de impactul bugetar al reducerii TVA de la 24% la 19%, calculat la circa 9 miliarde lei, şi impactul total al noului Cod Fiscal, de 12 miliarde lei.

Autorităţile din România au informat recent autorităţile de la Bruxelles că deficitul din perioada 2016-2018 va fi de până la 1,2% din PIB.

Ministrul a arătat însă, miercuri, că nivelul estimat în prezent al deficitului de anul viitor se ridică la 2,8-2,9% din PIB, apropiat de nivelul de 3% a cărui depăşire declanşează procedura de deficit excesiv, dar a asigurat că vor fi făcute eforturi pentru a nu fi înregistrată o astfel de depăşire, ci, din contră, ca deficitul să scadă spre 2,5%.

Cele mai citite

Guvernul va decide cum beneficiarii Programului Anghel Saligny ar putea depune documentele pentru finanțare și după iunie 2024

Guvernul urmează să discute în şedinţa de marţi o ordonanţă de urgenţă în baza căreia beneficiarii Programului Anghel Saligny vor putea depune documentele în...

Bulgaria va avea avioane F-16 mai bune ca ale României și le va asigura mentenanța în țară

Bulgaria va avea avioane de luptă F-16 Block 70 și le va asigura mentenanța la o uzină din țară, fără să fie nevoită să...

Florin Piersic are “o evoluție lent favorabilă” în spital

Actorul Florin Piersic rămâne în spital însă are "o evoluție lent favorabilă", anunță un comunicat transmis de Spitalul Clinic de Ortopedie Foișor. Comunicatul a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă