9.6 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSportTraian Băsescu: Aeronave NATO vor asigura poliția aeriană în spațiul României

Traian Băsescu: Aeronave NATO vor asigura poliția aeriană în spațiul României

Președintele Traian Băsescu a anunțat că în ședința CSAT miercuri seară s-a luat decizia ca o serie de aeronave NATO să asigure poliția aeriană în spațiul aerian al României. În plus, membrii CSAT au aprobat ca țara noastră să își asume rolul de lider într-un proiect NATO pentru apărarea cibernetică a Ucrainei. 

”A avut loc o scurtă şedinţă CSAT pentru clarificarea a două probleme. Una era legată de prezenţa unor aeronave de luptă ale statelor membre NATO pe teritoriul României, prin rotaţie, nu toate deodată, care fac parte din sistemul integrat de apărare al NATO şi care, alături de aeronavele româneşti, să asigure poliţia aeriană", a menţionat şeful statului.

Preşedintele a precizat că acest lucru înseamnă că, dincolo de avioanele de luptă, pe teritoriul României vor putea staţiona şi 200 de militari, piloţi, mecanici de întreţinere a aeronavelor, care să asigure funcţionarea acestor aeronave ale aliaţilor din NATO, pentru asigurarea poliţiei aeriene în spaţiul de responsabilitate al Românei.

”A fost adoptată această hotărâre, vom comunica la NATO aprobarea noastră pentru prezenţa aeronavelor de luptă ale NATO pe aeroporturile din România şi în spaţiul aerian românesc", a menţionat Băsescu.

Al doilea punct al şedinţei CSAT a fost, potrivit preşedintelui, legat de posibila participare ca stat coordonator în proiectul fondului NATO de sprijin pentru Ucraina, în domeniul cibernetic.

”România este pregătită să îşi asume unul din cele patru programe ale NATO, în calitate de naţiune lider, şi programul pe care dorim să ni-l asumăm este legat de apărarea cibernetică a Ucrainei”, a spus Traian Băsescu, precizând că şi această decizie a fost adoptată în CSAT.

Președintele a precizat că una dintre temele importante de la summit-ul NATO va fi parteneriatul cu Rusia. 

Obiectivele noastre și aspirații generate în primul rînd de evenimentele din UCraina și de ceea ce ne-a arătat președintele Putin în acțiunea Federației Ruse. Acțiunea frizează raționalul. România solicită generic consolidarea flancului estic al alianței, al întregului flanc de la nord până la sud. În acest sens, dincolo de realizarea capabilităților pentru realizarea flancului, sunt modalități diverse pentru a atinge aceste obiective.

Nu ascundem faptul că prezența flotei ruse la Marea Neagră ne îngrijorează. Prezența navelor NATO în Marea Neagră este un lucru de mare interes pentru România. Suntem interesați ca pe teritoriul nostru să existe structuri de comandă. 

De asemenea, am dori ca acest summit să clarifice abordarea aliaților despre un război hibrid ca cel care se desfășoară în prezent în Ucraina și care a avut loc în Crimeea. Este un nou model de război care trebuie să recunoaștem este de mare succes în slabele slabe, în statele în care corupția afectează fibra instituțiilor. În statele puternice nu o sa reușească niciodată.

Am vrea ca la acest summit să se reconfirme instalarea scutului antirachetă. Așteptăm consemnarea importanței strategice a Mării Negre. Cu eforturi foarte mari noi am reușit să introducem acest concept în cadrul summit-ului de la București în 2008.

Am dori ca Republica Moldova să fie inclusă pe lista beneficiarilor de apărare a NATO. Asta nu înseamnă că Republica Moldova intră în NATO, dar se pot desfășura exerciții militare pe teritoriul ei.

Cele mai citite

WC-urile din curțile școlilor vor fi secții de votare, ca tot alegătorul să găsească o utilitate buletinului de vot

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru a elimina preconcepțiile conform cărora toaletele din curțile unităților de învățământ preuniversitar fără canalizare nu sunt bune de nimic, Guvernul...

Iași: Șoferița care a provocat moartea Anastasiei, o fetiță de 4 ani, a fost trimisă în judecată și pentru ucidere din culpă

Femeia care a accidentat-o mortal pe Anastasia, o fetiţă de 4 ani, evenimentul având loc în comuna Scobinţi din judeţul Iaşi, a fost trimisă...

Asistat de Xi Jinping, Putin se pregătește de un război lung cu Occidentul

Prezența unui civil în fruntea ministerului apărării din Federația Rusă și recenta modificare a legii învățământului din China, prin care elevii din gimnaziu vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă