15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportTraian Băsescu, despre decizia privind abuzul în serviciu: CCR s-a pronunţat strict...

Traian Băsescu, despre decizia privind abuzul în serviciu: CCR s-a pronunţat strict pe tema pe care a fost sesizată

Fostul șef al statului și preşedintele PMP, Traian Băsescu, a calificat, miercuri, decizia Curții Constituționale Române (CCR) privind abuzul în serviciu drept una „corectă”, întrucât s-a pronunţat strict pe tema pe care a fost sesizată, informează Agerpres.

„Este o decizie corectă a Curţii Constituţionale care s-a pronunţat strict pe tema pe care a fost sesizată. Adică a fost atacată formularea din articolul 297 (din Codul penal – n.r.) care spunea îndeplinire ‘defectuoasă’, ceea ce era incorect şi neconstituţional, iar eu am susţinut tot timpul acest lucru. Curtea Constituţională a cerut înlocuirea sintagmei ‘îndeplinire defectuoasă’ cu sintagma ‘îndeplineşte prin încălcarea legii’. Ceea ce este corect şi corespunde şi descrierii abuzului în serviciu din Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei ratificată de România prin Legea 365 din 2004. Mai mult, Curtea s-a pronunţat limitat pentru că ea nu poate să se pronunţe decât strict pe ceea ce a fost sesizată, dar a preluat integral formularea din Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei”, a precizat Traian Băsescu. 

Potrivit şefului PMP, „Parlamentul trebuie să pună articolul 297 în deplin acord cu Convenţia”. „Adică abuzul în serviciu să fie când se îndeplineşte funcţia publică ‘prin încălcarea legii’ cu intenţie şi cu foloase necuvenite”, a spus Băsescu. 

Citește și: UPDATE. CCR: Abuzul în serviciu este parțial neconstituțional! Specialist: Nu se poate aplica doar pentru viitor! Vor scăpa toți!

Întrebat dacă decizia Curţii elimină şi temerile exprimate de procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, privitoare la o eventuală dezincriminare de către CCR a abuzului în serviciu, Băsescu a afirmat: „De bună seamă nu sunt temeri, alea au fost minciuni spuse de doamna Kovesi, nu temeri. (…) A fost o presiune inadmisibilă pe Curte, încercând să stârnească presiunea presei şi a populaţiei împotriva Curţii Constituţionale. În realitate, procurorii trebuie să treacă la rigoare. Şi rigoare înseamnă atunci când acuzi pe cineva de abuz în serviciu să-i spui precis articolul din lege pe care l-a încălcat, articolul şi paragraful. Până acum mergea: a îndeplinit ‘defectuos’. De astăzi nu mai merge, procurorii trebuie să precizeze ce articol a încălcat respectivul funcţionar”. 

Curtea Constituţională a României a decis miercuri că sintagma „în mod defectuos” cuprinsă în cadrul reglementării infracţiunii de abuz în serviciu se traduce „prin încălcarea legii”. 

CCR a admis, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 246 alin. 1 din Codul penal din 1969 şi ale art. 297 alin. 1 din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma „îndeplineşte în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înţelege „îndeplineşte prin încălcarea legii”, se arată în minuta Curţii. 

Citește și:  Klaus Iohannis, despre decizia CCR privind abuzul în serviciu: Sper să fie una care înlesneşte parcursul justiţiei

Judecătorii CCR au respins excepţia de neconstituţionalitate ca neîntemeiată şi au constatat că dispoziţiile art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 sunt constituţionale în raport de criticile formulate. 

 

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă