5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSportVIDEO LIVETEXT Traian Băsescu: Statele europene trebuie să ajute Ucraina cu...

VIDEO LIVETEXT Traian Băsescu: Statele europene trebuie să ajute Ucraina cu echipamentele militare necesare. Trebuie descurajate ideile unui bolnav care crede că poate reface zonele de influenţă ale URSS

Președintele Traian Băsescu a declarat vineri, la întâlnirea cu ambasadorii de la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, că statele europene trebuie să pună la dispoziția armatei ucrainene echipamentele necesare pentru a se putea lupta cu separatiștii proruși.

Traian Băsescu, la întâlnirea cu ambasadorii români:

Traian Băsescu: Statele democratice trebuie să depășească momentul declaraţiilor de bune intenții. Armată ucraineană s-a săturat de câte arme neletale a primit. 

Traian Băsescu:  Este timpul, dacă vrem să dăm o șansă poporului ucrainean, să acționăm la fel că Federația Rusă. Adică să punem la dispoziția armatei ucrainene orice mijloce pentru a-i ajută în această luptă. Nivelul de sancțiuni împotrivă Rusiei trebuie reevaluat. 

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/b81edfa402e75b2e405cac373e430db8/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Traian Băsescu:  Voi susține ideea că statele UE și NATO trebuie să treacă la faza punerii la dispoziție a mijloacelor armate necesare armatei ucrainene. Voi susține sancțiuni financiare, în sectorul energetic și militar. La summitul NATO din Marea Britanie vom susține – ce facem și acum la nivel diplomatic de peste 30 de zile- consolidarea flancului estic al Alianței.

Traian Băsescu:  Rusia avea încă o oarecare decentă în aprovizionarea cu armament modern și specialiști a separatiștilor. Rusia și-a asumat fără posibilitatea de a nega, chiar dacă diplomația neagă, evidența probelor din teren arată fără echivov că Rusia a trecut la o cu totul altă etapă.  Că atare, poziția mea mâine la Consiliul European va fi îndreptată spre sprijinul Ucrainei cu armamanet cu care să poată face față agresiunii Rusiei care inventează orice se poate inventă pentru a destabiliza o țara vecină. 

Traian Băsescu:  Nu mai putem continuă să ducem la bun sfârșit contractele pentru echipamente militare pe care le au diverse state cu armată rusă, atât timp cât aceste echipamente se îndreaptă împotriva democrației, împotriva unui stat independent. 

Traian Băsescu:  În momentul de față România e țara care are cel mai mare număr de trupe SUA din toate țările estice și interesul nostru major este o prezența a forțelor năvale NATO în Marea Neagră. Avem două baze, la Kogălniceanu și la Deveselu.  O prezența năvală consolidată a alianței NATO va fi obiectivul nostru major. Opțiunea noastră nu este pentru mari baze militare – avem baze militare – dar o prezența năvală e foarte importantă. Nu suntem împotrivă unui comandament NATO pe teritoriul României. 

Traian Băsescu:  România nu este un promotor al anulării Tratatului care vizează echilibrele de tehnică militară și trupe între Rusia și NATO. 

Traian Băsescu:  Rotaţia unor nave cu capabilităţi majore, ce pot descuraja idei ale unui bolnav care crede că poate reface zonele de influenţă ale URSS, trebuie să existe în Marea Neagra. Nu avem un pericol pentru România în mod rational. Dar trebuie să ne pregătim şi pentru iraţional

Traian Băsescu:  Personal, cred că obietivul Rusiei e să transforme acest conflict într-un conflict înghețată, că să poată controla evoluția viitoare a Ucrainei – accesul în NATO sau UE al Ucrainei. 

Traian Băsescu:  La rându-i, România trebuie să-și revizuiască imediat politică de finanțare a armatei. Nu mai suntem în criză din 2009-2010 și poate că decât să pompăm bani către primari că să aducă voturi în campanie, mai bine punem bani la dispoziția Armatei.  

Traian Băsescu:  Nu putem spune: suntem în NATO, să vina americanii să ne apere, că noi avem buget redus. Obama, în două rânduri, a precizat că SUA vor face eforturi maxime, dar e obligația statelor din Europa Centrală și de Est să-și mărească bugetele pentru apărare că să fie parteneri viabili. 

Traian Băsescu:  Mi se pare inacceptabil să stabilești că prioritate alimentarea primarilor pentru campanie și să nu te uiți la nevoile armatei. 

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/778539fd6ff1430d0d1138955403c301/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Traian Băsescu:  Concluzie: poziția la Consiliul European și Summitul NATO: o nouă etapă de sanctuni financiare, energetice, militare pentru Rusia și sprijin pentru armată ucraineană. 

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/e728d5b1dafb549e0192d9abda8d4caf/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Traian Băsescu:  Alte subiecte: România a înțeles că nu se poate decupla de Eurogrup. Va pot informa că au fost discuții extrem de importante la ultimul Consiliu European în care marea dezbatere a fost relaxarea sau menținerea măsurilor de consolidare fiscală. Concluzia a fost că la nivelul UE se vor menține politicile de consolidare fiscală.  
  
Traian Băsescu:  Europa a înțeles că nu mai poate asigură bunăstarea cetățenilor pe datorie, din împrumuturi care ajung la scadență și nu pot fi rostogolite la nesfîrșit. Această politică a luat sfîrșit și trebuie să trecem la politicile de consolidare care să ne permită creșterea competitivității UE. 

Traian Băsescu: Condițiile economice sunt deteriorate, va trebui că Guvernul după alegeri să facă o analiză să vadă de ce avem o prăbușire a investițiilor străine directe. Mai există un element de optimism: circa 30% este producție industrială în România, comparativ cu 17-18% media în UE. Dacă am menține aceste echilibre și am fi puțin mai eficienți în a crea condiții investițiilor străine directe. 
  
Traian Băsescu:  Această politică pe care noi am avut-o de a ne menține conectați la zona euro prin adoptarea tuturor măsurilor impuse cred că-și va arată binefacerile când România va intra în zonă euro – la 1 ianuarie 2019, potrivit planificării. 
  
Traian Băsescu:  Avem de rezolvat problema legată de societățile comerciale, de activitățile de servicii care încă sunt în proprietatea statului. Avem partea privată de economie care e competitivă, și avem partea de stat din economie și care e neperformanta. Nu va mai dau exemple cu CFR, Poștă Română, Oltchim. 

Traian Băsescu:  În relația cu UE avem oful nostru național – MCV, pe care îl consider un element de progres pentru evoluția pozitivă a Justiției și statului de drept. Dacă privim la ultimul raport, constatăm că instituțiile sunt cotate pozitiv – DNA, DIICOT, Înaltă Curte, ANI. Marea problemă o avem în zonă politică și trebuie înțeles de toate partidele: protejarea miniștrilor și parlamentărilor prin votul Parlamentului înseamnă un amestec în treburile Justiției. Aici trebuie să progresăm. Dvs că ambasadori, consuli – va rog să citiți raportul MCV și să spuneți că instituțiile sunt corect cotate. Singură mare problemă o avem în zonă politcului.

Traian Băsescu:  Protejarea unor politicieni de către procurori e de neînțeles pentru statele UE și NATO. Aici avem probleme. 

Traian Băsescu: Trebuie să recunoaștem că în cei 10 ani de mandat, politica externă a fost focusată pe Republică Moldova, repunerea pe agendă a interesului României pentru Basarabia. România a făcut eforturi mari diplomatice și financiare pentru că apropierea de Moldova să se producă. 
La începutul mandatului, 8% din cetățenii Moldoveni erau favorabili relației sau unirii cu România. Astăzi, aproape 50% din populație e pentru consolidarea relației. 

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/f3a9ec61a72123f293baf63d0c027f29/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Traian Băsescu:  E un progres care vine în primul rînd din politică de recunoaștere a dreptului la cetățenie. Cele 5.500 de burse acordate de România tinerilor au fost un alt element de apropiere. Când le-a fost greu cu inundațiile, România a construit 800 de case noi în Moldova, a făcut și Biserică de la Soroca, în stil maramureșean.

Traian Băsescu:  Contribuția esențială a fost și bătălia dusă de România pentru că Moldova să semneze Acordul de asociere cu UE. A fost o bătălie diplomatică dură. Când am început să particip la Consiliul European, Republică Moldova nu există în documentele UE.  

Traian Băsescu:  Esențial e să continuăm să furnizam creditul nerambursabil de 100 mil euro în etape către Moldova. Am finalizat linia de 100 kilvolti, s-a finalizat gazoductul – e adevărat că nu putem furniza deocamdată decît jumătate de miliard de metri cubi, trebuie să ajungem la 4 miliarde, să prelungim gazoductul pînă la Chișinău, dar e un început. 

Traian Băsescu:  Alt capitol: participarea noastră în Afganistan, unde România a probat că este furnizor de securitate. Pe 3 septembrie, vom da un alt răspuns la o nouă solicitare legată de Agfanistan, securizarea Aeroportului din Kandahar, vom menține 400 de militari. Vom trece prin CSAT decizia. Din Afganistan plecăm, dar nu de tot. Vom rămâne cu responsabilități la Kandahar. 
  
Traian Băsescu:  Nu aș relua subiectul cu SUA, dar avem câteva documente semnate și atrag atenția că ele ne creează oportunități. Parteneriat strategic cu Polonia, cu Turcia, cu Koreea de Sud, cu Azerbaidjan – care e cheie în eventuală punere în aplicare a proiectului AGRI. 

Traian Băsescu:  Încă facem prea puțin pentru românii de-afară, me refer la românii care după liberalizarea circulației se află în Italia, Spania, Franța, Germania, Marea Britanie, Irlanda, SUA. Va trebui să facem mai mult, chiar dacă între timp le-am dat reprezentare în parlament, chiar dacă în ultimii ani s-a mărit consistent numărul de secții de vot, chiar dacă statul român a sprijinit construcția de biserici în străinătate, încă avem foarte multe de făcut. 

Traian Băsescu:  Eu cred că românii din diaspora nouă trebuie ținuți aproape de țara – mamă. 

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă