19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportTraian Băsescu este urmărit penal pentru şantaj. Ce riscă fostul preşedinte

Traian Băsescu este urmărit penal pentru şantaj. Ce riscă fostul preşedinte

UPDATE miercuri 12:20  Fostul preşedinte, Traian Băsescu, este urmărit penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj încă de pe 11 martie 2015, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Ca urmare a solicitărilor reprezentanţilor mass-media referitoare la calitatea în care a fost citat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie domnul Băsescu Traian, fost preşedinte al României, Biroul de informare publică şi relaţii cu presa  este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
În cauza constituită ca urmare a plângerii formulate de către doamna Firea Gabriela, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus, prin ordonanţa din data de 11 martie 2015, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de domnul Băsescu Traian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj.
Azi, 18 martie 2015, domnul Băsescu Traian s-a prezentat la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a-i fi adusă la cunoştinţă învinuirea, context în care apărătorii acestuia au solicitat un termen pentru consultarea dosarului 
“, se arată în comunicatul de presă al Parchetului General. 

***

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, se va prezenta miercuri, la ora 11.00, la Parchetul General, unde i se va aduce oficial la cunoştinţă calitatea de suspect în dosarul în care senatorul PSD Gabriela Firea l-a acuzat de șantaj. Avocatul Lucian Bolcaş a precizat, încă de la finalul săptămânii trecut, că Traian Băsescu a fost citat de procurori pentru a da explicaţii în acest dosar şi ar urma să se prezinte la audieri în cursul zilei de miercuri. Apărătorul Gabrielei Firea a adăugat că procurorii le-ar fi permis să asiste la audierea fostului şef al statului.

Luni, la ieşirea din sediul Partidului Mişcarea Populară, Traian Băsescu a declarat că “Am primit o scrisoare prin care aflu că sunt suspect pentru că am făcut o declarație. Doamna Firea a făcut o plângere la Curtea Constituţională pentru declaraţiile mele şi, din câte ştiu, Curtea Constituțională i-a explicat că preşedintele este liber să facă orice declaraţie politică în timpul mandatului şi are aceeaşi libertate ca şi parlamentarii“, a precizat fostul șef al statului.

La finalul anului trecut, procurorii de la Parchetul General au redeschis dosarul în care Gabriela Firea îl acuza pe Traian Băsescu de şantaj, deoarece, după terminarea celui de al doilea mandat prezidenţial, fostul şef al statului nu mai beneficiază de imunitate. Cercetările în acest dosar fuseseră suspendate de procurori până la finalizarea mandatului de preşedinte.

CITEŞTE ŞI  FOTO. Traian Băsescu, nou atac la adresa procurorului general

Ce riscă Traian Băsescu

Dacă, la finalul procesului judecătorii vor constata, în urma unei sentinţe definitive şi irevocabile, că fostul şef al statului se va face vinovat de săvârşirea infracţiunii pe care o invocă senatoarea pesedistă Gabriela Firea, Noul Cod Penal, în articolul 207, spune că:

(1) Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată ori pentru un membru de familie al acesteia, în scopul prevăzut în alin. (1).
(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost comise în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Cum s-a ajuns la chemarea lui Traian Băsescu la Parchetul General

Parchetul ÎCCJ a anunţat, la 18 aprilie 2014, că a dispus urmărirea penală pentru şantaj în urma plângerii formulate de Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu, la care a fost conexată şi sesizarea parlamentarilor, însă punerea în mişcare a acţiunii penale a fost suspendată întrucât preşedintele are imunitate.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decisla 20 iunie 2014 sesizarea Curţii Constituţionale privind suspendarea urmăririi penale a lui Traian Băsescu din motive de imunitate. Ulterior, în 24 iulie, ICCJ a respins, ca inadmisibila, plângerea formulata de Gabriela Firea referitoare la decizia procurorilor de suspendare a urmăririi penale a lui Băsescu.

Excepţia de neconstituţionalitate a vizat dispoziţiile art 312, alin. 2 din Codul de procedură penală, potrivit cărora “suspendarea urmăririi penale se dispune şi în situaţia în care există un impediment legal temporar pentru punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană“.

Cele mai citite

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă