20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportTraian Băsescu şi David Cameron extind parteneriatul strategic

Traian Băsescu şi David Cameron extind parteneriatul strategic

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul britanic David Cameron, au semnat luni la Londra o Declaraţie comună privind extinderea parteneriatului strategic între România şi Marea Britanie, potrivit Agerpres.

Cele două ţări au convenit asupra unui program comun de lucru pentru promovarea creşterii economice în Uniunea Europeană (UE), extinderea UE înspre Balcanii de Vest, Turcia şi Republica Moldova, încurajarea reformelor democratice în vecinătatea UE.

“România şi Marea Britanie împărtăşesc o viziune comună pentru Europa, pentru o UE mai extinsă, mai competitivă pe piaţa economică mondială, mai deschisă faţă de comerţ şi inovaţie, care să vină în sprijinul noilor afaceri şi al creşterii economice, bazată pe circulaţia liberă a mărfurilor şi serviciilor persoanelor şi capitalului “, se arată în declaraţia semnată de cei doi oficiali.

Punctual, cele două ţări se angajează, prin documentul semnat luni, să încurajeze procesul de finalizare a pieţei unice pentru servicii, economia digitală, să promoveze comerţul liber corect şi deschis între UE şi principalii parteneri comerciali, cu accent pe încheierea Acordului de la Doha în acest an şi de cooperare pentru finalizarea altor Acorduri de Liber Schimb.

De asemenea, România şi Marea Britanie vor să reducă presiunea creată de reglementările europene asupra sectorului de afaceri, să se asigure că fondurile europene sunt cheltuite într-o manieră simplificată şi mai transparentă.

Cele două ţări au convenit să lucreze împreună pentru reducerea barierelor din sectorul privat, promovarea creşterii comerţului bilateral şi o încurajare a mediului de afaceri, în special în domenii ca infrastructură, energie, turism şi noi tehnologii.

“Marea Britanie salută progresele înregistrate de România în reforma sistemului judiciar şi combaterea corupţie, în cadrul MCV. Am convenit să întărim cooperarea în acest domeniu”, se mai arată în Declaraţia semnată la Londra.

Cele mai citite

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă