8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportTraian Băsescu va merge, sâmbătă, la Chişinău pentru a evalua situația de...

Traian Băsescu va merge, sâmbătă, la Chişinău pentru a evalua situația de după alegerile prezidențiale

Președintele PMP, Traian Băsescu, a anunțat vineri, că va merge la Chișinău, sâmbătă, pentru a evalua situația din Republica Moldova după alegerile prezidențiale, dar și pentru a identifica elemente noi de susținere a parcursului proeuropean al acesteia, transmite Agerpres.

“Estimez ca acest obiectiv istoric să se înfăptuiască în 5 — 6 ani. Mulți spun că nu este posibil așa ceva. Eu susțin că se poate. Și proba că se poate este, poate surprinzător pentru unii, rezultatul din alegerile prezidențiale din urmă cu două săptămâni din Republica Moldova, dar și prevederi ale Actului Final de la Helsinki din 1975, în baza căruia s-a reunificat Germania și au apărut Cehia și Slovacia ca state separate. Drumul spre uniunea vamală a lui Putin este drumul pentru oligarhi, iar drumul spre Uniunea Europeană este drumul către valori”, spus Traian Băsescu.

În context, el a mai spus că “este esențial să continuăm procesul de derusificare (…) a cetățenilor din Republica Moldova, continuând să utilizăm cei doi pilon culturali: educație și cetățenie”.

“Așa ne vom cunoaște mai bine. Să nu mai creadă frații noștri din stânga Prutului ce li s-a spus 70 de ani de la Moscova. Să constate nemijlocit că vorbim aceeași limbă, că ne leagă aceeași cultură și, mai ales, să constate direct un fapt concret pe care îl pot afla citind și în limba română și în limba rusă. În 1990 România, Republica Moldova, Ucraina, Belarus aveau aproximativ același PIB pe cap de locuitor. În momentul de față, România are un PIB de opt ori mai mare decât al Republicii Moldova ori Belarus. Nu mai vorbim de Ucraina. Asta pentru că România a dat drumul Vestului”, a subliniat Traian Băsescu.

Fostul şef al statului a mai precizat că unirea Republicii Moldova cu Romania este permisă și de Actul Final al Conferinței pentru Securitate și cooperare de la Helsinki din 1975.

“În baza acestuia, condiția de modificare a frontierelor este voința politică exprimată prin Referendum sau prin vot în Parlament. Și cum acum 98 de ani Marea Unire s-a făcut prin voința Parlamentului de la Chișinău, estimarea mea este că în 5-6 ani la Chișinău se va vota Unirea cu România, la București, de asemenea”, a afirmat Traian Băsescu.

Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă