18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportMinistrul Justiției, Tudorel Toader, anunță finalizarea proiectului de modificare a Codurilor Penale:...

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunță finalizarea proiectului de modificare a Codurilor Penale: Conflictul de interese, parțial dezincriminat

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri, că este gata modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, astfel încât să fie pusă în cu deciziile Curții Constituționale.

Totodată, el a precizat că va dispune modificarea întregii legislații, pentru punerea în acord cu deciziile Curții.

„Mâine și poimâine va avea loc o conferință organizată de Comisia de la Veneția, împreună cu Administrația Prezidențială. Voi fi moderator mâine după-amiază, după deschidere, iar pe data de 7 voi avea o intervenție. Ce vă pot spune în legătură cu activitatea până în prezent. Am modificat proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, pentru a-l pune în concordanță cu deciziile Curții Constituționale, nimic mai mult, nimic mai puțin. Am făcut modificări cu privire la decizii de admitere, cât și interpretative. Vom continua cu elaborarea altori proiecte de lege pentru punerea în acord a întregii legislații, cu deciziile de admitere sau de respingere  a CCR. De exemplu, Curtea a pronunțat o decizie privind statutul angajaților din penitenciar. Au trecut demult cele 45 de zile, iar legea nu a fost modificată și sunt reale dificultăți cu privire la aplicarea sa. Am elaborat, de asemenea, proiectul de Lege privind directiva confiscării extinse. Dacă nu punem în concordanță, riscăm sancțiuni. Urmează alte proiecte de lege pentru transpunerea tuturor directivelor pe care suntem obligați să le expunem. Am elaborat un memorandum pentru punerea în acord a unei directive din 2012 privind protecția și sprijinirea victimelor criminalității. A expirat demult termenul pentru punerea în acord și avem obligația de a găsi calea legală – dacă victimele infracțiunii vor avea suportul din partea MJ, MAI sau a Ministerului Muncii. Se va discuta cui să îi revină competența preluării victimelor”, a spus ministrul Tudorel Toader.

Ministrul Justiției a anunțat că se lucrează și la pachetul de legi privind Justiția: „Așteptăm și propunerile de la CSM. Imediat ce le avem, o să dăm drumul la pachetul de lege, îl punem în discuție publică și parlamentară”.

Totodată, Tudorel Toader a mai precizat că „fiecare ministru preia <<starea de fapt>> pe care o găsește în instituție. Vă pot spune că în cadrul ministerului avem 45 de posturi vacante, ceea ce, după părerea mea, este foarte mult. Ministerul are nevoie de servicii de specialitate calificate. Vom demara, cât de curând, procedurile de ocupare a tuturor posturilor”.

Ministrul Toader a precizat că modificarea Codurilor Penale este gata. „Eu voi da drumul la proiectul de lege fără prag pentru că în dispozitivul CCR nu se vorbeşte despre prag, Proiectul de lege îl voi pune să aibă aprobarea Guvernului şi îl trimit în dezbatere publică, nu va fi ordonanţă. Va trece la ambele camere şi când va ajunge acolo unde se va întâlni cu domnul Iordache, având experienţa de legiuitor, poate să intervină, în limita competenţelor”, a mai spus Tudorel Toader, care a anunțat dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu.

În ceea ce privește evaluarea activității șefei DNA și a procurorului general, el a răspuns: „Când evaluez pe cineva, pot să evaluez pentru ce a făcut, dar pot să evaluez și pentru ce nu a făcut – pentru acțiuni și omisiuni”, a spus ministrul Justiției, Tudorel Toader,.

 Despre auditul extern pe care îl va dispune la Ministerul Public, DNA și DIICOT: „Această evaluare de fond a activității celor 3 parchete nu s-a făcut de peste 10 ani de zile. Orice autoritate publică trece la un moment dat printr-o evaluare de fond. Când evaluezi pe cineva poți să evaluezi și pentru ce a făcut, și pentru ce nu a făcut, pentru inacțiuni. La debutul acestei evaluări veți fi anunțați”, a mai spus el.

Ministrul Justiţiei a mai spus că se lucrează şi la pachetul de legi pentru Justiţie: „Lucrăm la pachetul de legi pentru justiţie. Avem draftul nostru, puncte de vedere de la bună parte dintre autorităţile avizatoarea în procedură. Aşteptăm şi punct de vedere de la CSM şi va lua drumul în dezbatere publică şi procedură parlamentară”, a mai spus Tudorel Toader.

Totodată, Tudorel Toader i-a răspuns fostului ministru Florin Iordache, care l-a criticat:  „Dânsul are perspectiva de a privi în viitor, eu am perspectiva de a privi în trecutul lui”.

Tudorel Toader a răspuns, altfel, la  întrebările jurnaliștilor despre criticile lui Florin Iordache la adresa sa: „Știu despre ce vorbesc, pentru că atunci eram judecător al CCR. Voi propune ca proiectul de lege să ajungă în dezbatere publică, apoi în procedură parlamentară. Când va ajunge acolo unde se va întâlni cu domnul Florin Iordache, poate să intervină asupra textului de lege în limitele constituționale”, a spus ministrul. 

În ceea privește criticile lansate de șeful PSD, Liviu Dragnea, după prezentarea concluziilor activității DNA și a Parchetului General, Tudorel Toader a răspuns: „Nu cred că trebuie să le răspuns. Dacă mă vor întreba, le voi răspunde, dar nu prin intermediul presei. Dacă voi fi invitat (n.r – în coaliția de guvernare), voi merge. Nu mă duc să mă justific, ci să fac mai bine explicat conținutul raportului și concluziile. Am întrebat o persoană vocală dacă a citit cuvânt cu cuvânt raportul prezentat. Răpunsul e: <<nu l-am citit, dar știu>>. Mulți credem că știm, fără să citim”.

Tudorel Toader a mai declarat că nu îi este frică de remaniere, în urma deciziei de a nu îi revoca din funcție pe Laura Codruța Kovesi și pe Augustin Lazăr. „Nu are de ce să îmi fie teamă indiferent de soluţie", a spus Toader.

Deputaţii din Comisia juridică au adoptat, marţi, un proiect care modifică articolele 301 şi 308 din Codul Penal, înlocuind sintagma „Conflictul de interese" cu „Folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane" şi eliminând trimiterea la articolul 301 din articolul 308.

În forma adoptată de Comisia juridică, articolul 301 din Codul Penal face trimitere la „Folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane” şi prevede la alineatul 1 că “fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani”, potrivit amendamentului depus de deputatul UDMR Marton Arpad şi aprobat de Comisia juridică.

Iniţial, articolul 301 prevedea că „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Comisia juridică a decis că dispoziţiile alin.(l) nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la: emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative; exercitarea unui drept recunoscut de lege sau în îndeplinirea unei obligaţii impuse de lege, cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevăzute de aceasta, amendamentul aparţind deputatului Eugen Nicolicea.

Deputaţii au eliminat punctul c) al alineatului 2, „exercitarea atribuţiilor de serviciu privind acordarea către subalterni a drepturilor legale ale acestora.”

În forma adoptată de comisie, articolul 308 – Infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane, din Codul Penal prevede că „Dispoziţiile art.289 – 292, art.295, art.297 – 300 şi art.304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice prevăzute la art.175 alin.(2) ori în cadrul oricărei persoane juridice”, eliminându-se astfel trimiterea la articolul 301 din conţinutul articolul 308.

„Măsurile propuse de această iniţiativă au aplicabilitate generală, fiinf în acord şi cu jurisprudenţa recentă în materie a CCR, Decizia nr. 2/2014 cu privire la obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 1 punctul 5 şi a art 2 punctul 3 din Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi a articolului unic din Legea pentru modificarea 253 din Codul Penal", se arată în expunerea de motive.

Comisia juridică a adoptat un raportul favorabil privind proiectului de Lege pentru modificarea art.301 şi art.308 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Raluca Turcan: PSD-ALD „ciopârțește” Codul Penal

Șefa interimară a Partidului Național Liberal, Raluca Turcan, a declarat că PSD, ALDE și UDMR „ciopârțesc" Codul penal.

„Observ că cei de la PSD-ALDE, de mână cu cei de la UDMR, nu se pot abține să mai ciopârțească câte un pic Codul penal. Sunt incorigibili! Li s-a cășunat să elimine efectiv 'conflictul de interese' din legislația penală, prin amendamentele admise în Comisia juridică din Camera Deputaților. Ceea ce au pus în loc este un simulacru de text, imposibil de aplicat, adică o reglementare care are același efect și dacă există și dacă nu. Concret, 'minunata' majoritate ne propune azi să nu mai fie nimeni sancționat pentru conflictul de interese și nici pentru vreo faptă sinonimă. De dosarele care se mai află în lucru se alege praful, pentru că nu mai există faptă pentru care au fost făcute cercetările", a scris Turcan, miercuri, pe Facebook.

Cele mai citite

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă